Zelňačka

Polévky

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

  Ingredience

  • Brambory
  • Kysané zelí
  • Cibule
  • Zakysaná smetana
  • Klobása
  • Slanina
  • koření - paprika, černý pepř, nové koření a bobkový list



Podle mě jedna z nejdůležitějších ingrediencí ( mimo zelí ) je výrazná a kvalitní klobása.

Nejprve si vše připravíme. Nakrájíme cibulku a slaninku na malé kousky.


Brambory si oloupeme a nakrájíme na větší kostky.

Brambory osolíme, přidáme kmín a dáme vařit. Brambory vždy vaříme zvlášť, jelikož se v polévce se zelím nikdy neuvaří doměkka.


Cibulku a slaninu na sádlíčku necháme zesklovatět. Přidáme papriku, promícháme a zasypeme hladkou mouku.

K paprikové jíšce přidáme bobk.list,nové koření, pepř a hlavně propláchnuté kysané zelí. Zalijeme vodou a vše povaříme 30 minut.


Uvařené brambory procedíme a těsně před dokončením přidáme k polévce společně i s opečenou klobásou. Vše chviličku prohřejeme a na závěr přidáme ještě trochu zakysané smetany. Osolíme, opepříme a vyndáme koření.

Nejlepší je zelňačka až tak druhý den. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Letní bramborový salát a řízky v jogurtu

Zjistila jsem, že v létě nemám absolutně chuť na klasický bramborový salát, ale řízek bez salátu?? To není ono. Proto jsem vymyslela letní variantu bramborového salátu s využitím sezonní zeleniny. Řízky také nejsou jen ledajaké, ale naložené v jogurtu. Tak proč jíst pořád to samé, když to jde i tak hezky obměnit.

Piškotové řezy s ovocem

Piškotové těsto je výborné na dorty, řezy a rolády a jiné dobroty. Proto Vám chci představit výborné piškotové těsto, které nemůžete pokazit. Zkuste a už nikdy nebudete dělat jiné.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.