Zelňačka

Polévky

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

  Ingredience

  • Brambory
  • Kysané zelí
  • Cibule
  • Zakysaná smetana
  • Klobása
  • Slanina
  • koření - paprika, černý pepř, nové koření a bobkový list



Podle mě jedna z nejdůležitějších ingrediencí ( mimo zelí ) je výrazná a kvalitní klobása.

Nejprve si vše připravíme. Nakrájíme cibulku a slaninku na malé kousky.


Brambory si oloupeme a nakrájíme na větší kostky.

Brambory osolíme, přidáme kmín a dáme vařit. Brambory vždy vaříme zvlášť, jelikož se v polévce se zelím nikdy neuvaří doměkka.


Cibulku a slaninu na sádlíčku necháme zesklovatět. Přidáme papriku, promícháme a zasypeme hladkou mouku.

K paprikové jíšce přidáme bobk.list,nové koření, pepř a hlavně propláchnuté kysané zelí. Zalijeme vodou a vše povaříme 30 minut.


Uvařené brambory procedíme a těsně před dokončením přidáme k polévce společně i s opečenou klobásou. Vše chviličku prohřejeme a na závěr přidáme ještě trochu zakysané smetany. Osolíme, opepříme a vyndáme koření.

Nejlepší je zelňačka až tak druhý den. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Znojemská omáčka

Často od Vás dostávám zprávy a vzkazy, že se chcete naučit správně připravit tradiční české omáčky. Proto jsem se rozhodla Vás teď plně zásobovat recepty. Začneme pomaloučku a polehoučku výbornou znojemskou omáčkou s pořádným kusem masa. Nevím jak Vy, ale já omáčky miluji.

Kroupová polévka

Nastal podzim a musíme se zahřát nějakou dobrou polévkou. Tato je naše nejoblíbenější. Pokud máte rádi kroupy nebo chcete zkusit něco nového, zkuste uzenou polévku s kroupami.

Hraběnčiny řezy

Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.