Zelňačka

Polévky

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

  Ingredience

  • Brambory
  • Kysané zelí
  • Cibule
  • Zakysaná smetana
  • Klobása
  • Slanina
  • koření - paprika, černý pepř, nové koření a bobkový list



Podle mě jedna z nejdůležitějších ingrediencí ( mimo zelí ) je výrazná a kvalitní klobása.

Nejprve si vše připravíme. Nakrájíme cibulku a slaninku na malé kousky.


Brambory si oloupeme a nakrájíme na větší kostky.

Brambory osolíme, přidáme kmín a dáme vařit. Brambory vždy vaříme zvlášť, jelikož se v polévce se zelím nikdy neuvaří doměkka.


Cibulku a slaninu na sádlíčku necháme zesklovatět. Přidáme papriku, promícháme a zasypeme hladkou mouku.

K paprikové jíšce přidáme bobk.list,nové koření, pepř a hlavně propláchnuté kysané zelí. Zalijeme vodou a vše povaříme 30 minut.


Uvařené brambory procedíme a těsně před dokončením přidáme k polévce společně i s opečenou klobásou. Vše chviličku prohřejeme a na závěr přidáme ještě trochu zakysané smetany. Osolíme, opepříme a vyndáme koření.

Nejlepší je zelňačka až tak druhý den. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Rozcuchaný řízek

Všeobecně nemusím zeleninu a to už od malička. Tak moje maminka hledala jídla, kde bych zeleninu snědla a dala ji ještě jednu šanci. Rozcuchaný řízek je s porkem. Recept jsem ukradla z naši rodinné kuchařky.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Měkkoučký a nadýchaný perník

Dnes mě honila mlsná proto jsem zabruslila do starého sešítku s recepty a vylosovala výborný nadýchaný perník. Jelikož já mám ráda z marmeládou a druhá polovička bez- udělala jsem dvě varianty. Jak máte rádi Vy perník s marmoškou či bez??

Horké jablko s kořením

Nemám ráda tohle deštivé, depresivní počasí. Pro zlepšení nálady a zahřátí je nejlepší si udělat horké jablko. Nejenže drink výborně chutná, ale snad ještě lépe provoní celý byt.