Zelňačka

Polévky

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

  Ingredience

  • Brambory
  • Kysané zelí
  • Cibule
  • Zakysaná smetana
  • Klobása
  • Slanina
  • koření - paprika, černý pepř, nové koření a bobkový list



Podle mě jedna z nejdůležitějších ingrediencí ( mimo zelí ) je výrazná a kvalitní klobása.

Nejprve si vše připravíme. Nakrájíme cibulku a slaninku na malé kousky.


Brambory si oloupeme a nakrájíme na větší kostky.

Brambory osolíme, přidáme kmín a dáme vařit. Brambory vždy vaříme zvlášť, jelikož se v polévce se zelím nikdy neuvaří doměkka.


Cibulku a slaninu na sádlíčku necháme zesklovatět. Přidáme papriku, promícháme a zasypeme hladkou mouku.

K paprikové jíšce přidáme bobk.list,nové koření, pepř a hlavně propláchnuté kysané zelí. Zalijeme vodou a vše povaříme 30 minut.


Uvařené brambory procedíme a těsně před dokončením přidáme k polévce společně i s opečenou klobásou. Vše chviličku prohřejeme a na závěr přidáme ještě trochu zakysané smetany. Osolíme, opepříme a vyndáme koření.

Nejlepší je zelňačka až tak druhý den. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Rozcuchaný řízek

Všeobecně nemusím zeleninu a to už od malička. Tak moje maminka hledala jídla, kde bych zeleninu snědla a dala ji ještě jednu šanci. Rozcuchaný řízek je s porkem. Recept jsem ukradla z naši rodinné kuchařky.

Bramboračka s houbami

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

Nepečený dort s ovocem

Podle mě jsou nejlepší dezerty ty co se nepečou a tento je u nás v rodině nejvíce oblíbený. Proto ho připravujeme na každé narozeniny a oslavy. Tento byl vyroben pro Lubánka,

Vanilkové rohlíčky

Na věnci se zapálila již druhá svíčka a vánoce se kvapem blíží. A tak přišel čas na pečení, tento víkend jsem pomalu začala. Takové tradiční vanilkové rohlíčky provoní celou kuchyň a nedovedu si bez nich představit vánoce.