Vanilkové rohlíčky

Inspirace

Na věnci se zapálila již druhá svíčka a vánoce se kvapem blíží. A tak přišel čas na pečení, tento víkend jsem pomalu začala. Takové tradiční vanilkové rohlíčky provoní celou kuchyň a nedovedu si bez nich představit vánoce.

  Ingredience

  • 21 dkg másla
  • 30 dkg hladké mouky
  • 7 dkg oříšků
  • 7 dkg cukr moučka
  • na obalení cukr moučka a vanilkový cukr



Základ jsou oříšky. Nejhorší práce je vyloupávání.

Máslo je nejlepší když je nakrájené na kostky a při pokojové teplotě. Oříšky nameleme.


Cukr, namleté oříšky a mouku smícháme dohromady.

Přidáme nakrájené máslo na kostky.


Vypracujeme těsto a necháme ho chvilku odpočinout v lednici cca 1 hod. ( zabalíme ho do potravinářské folie )

Z uleženého těsta vytvarujeme dlouhé nudličky, které nakrájíme na kousky a z toho vytvarujeme rohlíčky.


Hotové rohlíčky přendáme na plech vyloženém pečícím papírem.

Pečeme při 170 °C dorůžova cca 10 minut.


Horké upečené rohlíčky obalujeme ve směsi vanilkového a moučkové cukru.

U ukládáme do krabice, skladujeme v teple. Tato dávka je na 3 plechy.


Vánoce bez rohlíčků to snad ani nejde. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Kachní prsa s bramborovými plackami

Už Vás nebaví vařit zdlouhavě knedlíky a vymýšlet co uvařit místo nich?? Zjistila jsem, že se úplně zapomnělo a vůbec nikdo nedělá bramborové placky, které se přitom dají jíst téměř s čímkoliv. Můžou se baštit na slano či na sladko a přitom jsou placky rychlé a navíc šíleně jednoduché.Kachní prsa s houbami jsou už pouze třešničkou. Stejně se vždycky přecpu samotnými plackami a už nic víc k tomu nepotřebuji.

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Čajové skořicové sušenky

Chcete před kamarády či příbuznými být za hvězdu a nevíte co připravit k čaji nebo kávě? Mám pro Vás ideální tip jak se blýsknout a překvapit něčím novým. Zkuste jednoduché křupavé sušenky, které jsou u nás velice oblíbené a navíc nádherně voní.

Jemná kuřecí paštika

Homemade paštiky zažívají v České republice ohromný boom a nejdete ji snad v každé restauraci jako předkrm. Není se čemu divit, jsme národ paštikářů. Zkuste si ji připravit snadno a velice rychle doma, není to vůbec nic těžkého. Navíc oproti kupované budete vědět, že jediné co obsahuje jsou jen játra a žádné kůže či separáty.