Vanilkové rohlíčky

Inspirace

Na věnci se zapálila již druhá svíčka a vánoce se kvapem blíží. A tak přišel čas na pečení, tento víkend jsem pomalu začala. Takové tradiční vanilkové rohlíčky provoní celou kuchyň a nedovedu si bez nich představit vánoce.

  Ingredience

  • 21 dkg másla
  • 30 dkg hladké mouky
  • 7 dkg oříšků
  • 7 dkg cukr moučka
  • na obalení cukr moučka a vanilkový cukr



Základ jsou oříšky. Nejhorší práce je vyloupávání.

Máslo je nejlepší když je nakrájené na kostky a při pokojové teplotě. Oříšky nameleme.


Cukr, namleté oříšky a mouku smícháme dohromady.

Přidáme nakrájené máslo na kostky.


Vypracujeme těsto a necháme ho chvilku odpočinout v lednici cca 1 hod. ( zabalíme ho do potravinářské folie )

Z uleženého těsta vytvarujeme dlouhé nudličky, které nakrájíme na kousky a z toho vytvarujeme rohlíčky.


Hotové rohlíčky přendáme na plech vyloženém pečícím papírem.

Pečeme při 170 °C dorůžova cca 10 minut.


Horké upečené rohlíčky obalujeme ve směsi vanilkového a moučkové cukru.

U ukládáme do krabice, skladujeme v teple. Tato dávka je na 3 plechy.


Vánoce bez rohlíčků to snad ani nejde. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Kuře na paprice

Jak jsem vám slíbila, tak také dodržím. Naučíme se uvařit a správně připravit další tradiční českou omáčku, kterou je kuře na paprice. Neznám nikoho, kdo by tuto omáčku neměl rád, každý z nás už ji povinně baštil ve školních jídelnách či u babičky. Navíc je to jedna z mála omáček, která není tak těžká na přípravu a zvládne ji opravdu každý začátečník.

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Rebarborové muffiny

Na zahradě už vyrostla rebarbora tak ji musím pomalu začít zpracovávat. Výborný je koláč s rebarborou, ale co takhle z ní vytvořit něco jiného jako jsou muffiny? Staňte se machry na muffiny a zkuste tento univerzální recept, který můžete jakkoliv obměňovat jinými náplněmi.

Jemná kuřecí paštika

Homemade paštiky zažívají v České republice ohromný boom a nejdete ji snad v každé restauraci jako předkrm. Není se čemu divit, jsme národ paštikářů. Zkuste si ji připravit snadno a velice rychle doma, není to vůbec nic těžkého. Navíc oproti kupované budete vědět, že jediné co obsahuje jsou jen játra a žádné kůže či separáty.