Vanilkové rohlíčky

Inspirace

Na věnci se zapálila již druhá svíčka a vánoce se kvapem blíží. A tak přišel čas na pečení, tento víkend jsem pomalu začala. Takové tradiční vanilkové rohlíčky provoní celou kuchyň a nedovedu si bez nich představit vánoce.

  Ingredience

  • 21 dkg másla
  • 30 dkg hladké mouky
  • 7 dkg oříšků
  • 7 dkg cukr moučka
  • na obalení cukr moučka a vanilkový cukr



Základ jsou oříšky. Nejhorší práce je vyloupávání.

Máslo je nejlepší když je nakrájené na kostky a při pokojové teplotě. Oříšky nameleme.


Cukr, namleté oříšky a mouku smícháme dohromady.

Přidáme nakrájené máslo na kostky.


Vypracujeme těsto a necháme ho chvilku odpočinout v lednici cca 1 hod. ( zabalíme ho do potravinářské folie )

Z uleženého těsta vytvarujeme dlouhé nudličky, které nakrájíme na kousky a z toho vytvarujeme rohlíčky.


Hotové rohlíčky přendáme na plech vyloženém pečícím papírem.

Pečeme při 170 °C dorůžova cca 10 minut.


Horké upečené rohlíčky obalujeme ve směsi vanilkového a moučkové cukru.

U ukládáme do krabice, skladujeme v teple. Tato dávka je na 3 plechy.


Vánoce bez rohlíčků to snad ani nejde. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky mohou být nejenom přílohou, ale i hlavním jídlem. Při přípravě tohoto jídla si vždy vzpomenu na mojí babičku, která je často vařila, když jsem byla malá.

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Bábovka

Káždý z Vás již určitě má svůj vlastní recept na tradiční českou bábovku. I já bych Vám ráda představila recept, který si naše ženské pokolení předává již mnoho generací. Náš trik se skrývá v tom, že formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.

Okurková limonáda

Kdysi dávno v jedné restauraci nám doporučila servírka okurkovou limonádu. Představovala jsem si, že to bude extra hnusné, ale bylo to výborné. Od té doby ji vždy v horkých dnech podáváme. Velice osvěží a chuť vždy překvapí. Děti mají limonádu taky rádi, jelikož je přitahuje ta barva.