Vanilkové rohlíčky

Inspirace

Na věnci se zapálila již druhá svíčka a vánoce se kvapem blíží. A tak přišel čas na pečení, tento víkend jsem pomalu začala. Takové tradiční vanilkové rohlíčky provoní celou kuchyň a nedovedu si bez nich představit vánoce.

  Ingredience

  • 21 dkg másla
  • 30 dkg hladké mouky
  • 7 dkg oříšků
  • 7 dkg cukr moučka
  • na obalení cukr moučka a vanilkový cukr



Základ jsou oříšky. Nejhorší práce je vyloupávání.

Máslo je nejlepší když je nakrájené na kostky a při pokojové teplotě. Oříšky nameleme.


Cukr, namleté oříšky a mouku smícháme dohromady.

Přidáme nakrájené máslo na kostky.


Vypracujeme těsto a necháme ho chvilku odpočinout v lednici cca 1 hod. ( zabalíme ho do potravinářské folie )

Z uleženého těsta vytvarujeme dlouhé nudličky, které nakrájíme na kousky a z toho vytvarujeme rohlíčky.


Hotové rohlíčky přendáme na plech vyloženém pečícím papírem.

Pečeme při 170 °C dorůžova cca 10 minut.


Horké upečené rohlíčky obalujeme ve směsi vanilkového a moučkové cukru.

U ukládáme do krabice, skladujeme v teple. Tato dávka je na 3 plechy.


Vánoce bez rohlíčků to snad ani nejde. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Orzotto s šafránem

Šafrán patří k nejdražším kořením na světě, má zvláštní vůni a ještě zvláštnější chuť. Jedna z jeho vlastností je, že obarví jídlo na žlutou barvu. Oblíbený je například šafrán v rýži, jak znáte určitě z dovolené v Itálii, kde se šafránové rizoto připravuje ve velkém. Šafrán mám doma již delší dobu, ale nechtěla jsem z něj dělat jen tak obyčejné jídlo. Rozhodla jsem se tedy připravit Orzotto, což je vlastně rizoto z ječných krup. Sice to zní obyčejně, ale je to opravdová delikatesa..

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Palačinka

Není nic jednoduššího a rychlejšího než palačinky. Trvalo mi dobu než jsem se naučila palačinky správně smažit, otáčet a najít to správné těsto. Chci Vám to také zjednodušit a ukázat základní, univerzální těsto.

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.