Teplý čočkový salát s filety lososa

Hlavní jídla

Taky se Vám občas stane, že nemáte chuť na maso a nechcete cpát tělo pořád mastným a nezdravým jídlem? Nejsem zrovna příznivcem ryb a tak jsem dlouho hledala recepty a kombinace, které by mi mohli chutnat. Zkuste tuto kombinaci čočky a lososa, která mě uchvátila.

  Ingredience

  • Čerstvé filety lososa
  • Klasickou či červenou čočku
  • Česnek
  • Cibule
  • Jarní cibulku
  • Řapíkatý celer
  • Mrkev
  • Petržel
  • Balsamico
  • Koření na lososa
  • Vývar



Lososa určitě kupte čerstvého. Rozhodně ne mraženého!

Čočku namočíme mimálně 1,5-2 hod. do vody.


Filety z lososa omyjeme a očistíme šupiny z kůže.

Cibulky a česnek nadrobno nakrájíme.


Kořenovou zeleninku taktéž nakrájíme na malé kostičky.

Na kousíčku máslíčka opečeme dozlatova cibulky, přidáme česnek a potom zeleninku.


Restujeme do zezlátnutí.

Přidáme čočku. Nejlépe podlít kuřecím vývarem, ale stačí i vodou. Čočku uvaříme doměkka a pokud možno nechat vývar celý nasáknout do čočky či vypařit. Pokud je tam hodně tekutiny zahustíme jíškou. Je i varianta čočku uvařit zvlášť a na závěř přidat opečenou zelinu a dochutit.


Mezitím si lososa osolíme,opepříme a posypeme kořením. Lososa potřeme olivovým olejem, abychom tuk už nemuseli dávat na pánev. Pánev rozpálíme, vložíme lososa nejprve kůží dolů a opékáme 3-5 minut z každé strany podle tloušťky filetu.

Na závěr dochutíme balsamikem,solí a pepřem a přidáme nasekanou čerstvou petržel.


Přeji dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Koprová omáčka s hovězím masem

Další dobrotu, kterou Vás naučím správně připravit, je koprová omáčka s hovězím masem. Vím, že spoustu lidí koprovku zrovna moc nemusí a světe div se, ani já nejsem zrovna její fanoušek. Ráda omáčku uvařím pro svoji polovičku, který ji miluje, ale já ji nebaštím. Rozhodně si koprovku zkuste uvařit a zjistit jestli ji máte či nemáte rádi a co je lepší s bramborem nebo s masem?

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Bábovka

Káždý z Vás již určitě má svůj vlastní recept na tradiční českou bábovku. I já bych Vám ráda představila recept, který si naše ženské pokolení předává již mnoho generací. Náš trik se skrývá v tom, že formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.

Horké jablko s kořením

Nemám ráda tohle deštivé, depresivní počasí. Pro zlepšení nálady a zahřátí je nejlepší si udělat horké jablko. Nejenže drink výborně chutná, ale snad ještě lépe provoní celý byt.