Teplý čočkový salát s filety lososa

Hlavní jídla

Taky se Vám občas stane, že nemáte chuť na maso a nechcete cpát tělo pořád mastným a nezdravým jídlem? Nejsem zrovna příznivcem ryb a tak jsem dlouho hledala recepty a kombinace, které by mi mohli chutnat. Zkuste tuto kombinaci čočky a lososa, která mě uchvátila.

  Ingredience

  • Čerstvé filety lososa
  • Klasickou či červenou čočku
  • Česnek
  • Cibule
  • Jarní cibulku
  • Řapíkatý celer
  • Mrkev
  • Petržel
  • Balsamico
  • Koření na lososa
  • Vývar



Lososa určitě kupte čerstvého. Rozhodně ne mraženého!

Čočku namočíme mimálně 1,5-2 hod. do vody.


Filety z lososa omyjeme a očistíme šupiny z kůže.

Cibulky a česnek nadrobno nakrájíme.


Kořenovou zeleninku taktéž nakrájíme na malé kostičky.

Na kousíčku máslíčka opečeme dozlatova cibulky, přidáme česnek a potom zeleninku.


Restujeme do zezlátnutí.

Přidáme čočku. Nejlépe podlít kuřecím vývarem, ale stačí i vodou. Čočku uvaříme doměkka a pokud možno nechat vývar celý nasáknout do čočky či vypařit. Pokud je tam hodně tekutiny zahustíme jíškou. Je i varianta čočku uvařit zvlášť a na závěř přidat opečenou zelinu a dochutit.


Mezitím si lososa osolíme,opepříme a posypeme kořením. Lososa potřeme olivovým olejem, abychom tuk už nemuseli dávat na pánev. Pánev rozpálíme, vložíme lososa nejprve kůží dolů a opékáme 3-5 minut z každé strany podle tloušťky filetu.

Na závěr dochutíme balsamikem,solí a pepřem a přidáme nasekanou čerstvou petržel.


Přeji dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Pečená kachní stehna a gnocchi s červeným zelím

Pečená kachna je prostě vynikající klasika, ale proč ji podávat jako každý s houskovým knedlíkem a červeným zelím? Zkusila jsem udělat přílohu trochu modernější, ale stejně chuťově výbornou a časově nenáročnou.

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Mrkvový dort

Dnes má svátek Tomáš. A zrovna dva moji nejmilovanější chlapi na světě, bratříček a můj muž, jsou Tomášové. Chtěla jsem jim udělat radost,obdarovat je a potěšit něčím sladkým a originálním. Mrkvový dort byl proto jasná volba. Nejenže vypadá na pohled krásně, ale uvnitř je božsky vláčný. Tento dort si určitě zamilujete a budete ho chtít si udělat taky - velikonoce jsou na to ideální příležitost.

Horké jablko s kořením

Nemám ráda tohle deštivé, depresivní počasí. Pro zlepšení nálady a zahřátí je nejlepší si udělat horké jablko. Nejenže drink výborně chutná, ale snad ještě lépe provoní celý byt.