Teplý čočkový salát s filety lososa

Hlavní jídla

Taky se Vám občas stane, že nemáte chuť na maso a nechcete cpát tělo pořád mastným a nezdravým jídlem? Nejsem zrovna příznivcem ryb a tak jsem dlouho hledala recepty a kombinace, které by mi mohli chutnat. Zkuste tuto kombinaci čočky a lososa, která mě uchvátila.

  Ingredience

  • Čerstvé filety lososa
  • Klasickou či červenou čočku
  • Česnek
  • Cibule
  • Jarní cibulku
  • Řapíkatý celer
  • Mrkev
  • Petržel
  • Balsamico
  • Koření na lososa
  • Vývar



Lososa určitě kupte čerstvého. Rozhodně ne mraženého!

Čočku namočíme mimálně 1,5-2 hod. do vody.


Filety z lososa omyjeme a očistíme šupiny z kůže.

Cibulky a česnek nadrobno nakrájíme.


Kořenovou zeleninku taktéž nakrájíme na malé kostičky.

Na kousíčku máslíčka opečeme dozlatova cibulky, přidáme česnek a potom zeleninku.


Restujeme do zezlátnutí.

Přidáme čočku. Nejlépe podlít kuřecím vývarem, ale stačí i vodou. Čočku uvaříme doměkka a pokud možno nechat vývar celý nasáknout do čočky či vypařit. Pokud je tam hodně tekutiny zahustíme jíškou. Je i varianta čočku uvařit zvlášť a na závěř přidat opečenou zelinu a dochutit.


Mezitím si lososa osolíme,opepříme a posypeme kořením. Lososa potřeme olivovým olejem, abychom tuk už nemuseli dávat na pánev. Pánev rozpálíme, vložíme lososa nejprve kůží dolů a opékáme 3-5 minut z každé strany podle tloušťky filetu.

Na závěr dochutíme balsamikem,solí a pepřem a přidáme nasekanou čerstvou petržel.


Přeji dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Spaghetti al pomodoro

Jedna z věcí, kterou mám ráda na létě, je ta všudypřítomná čerstvá zelenina. Samozřejmě, nejlepší je ta z vlastní zahrádky. Letos se našim rajčátkům skvěle daří, krásně voní a ještě navíc výborně chutnají. Zkuste rajčátka využít na luxusní omáčku do špaget, která je lehká a připomíná dovolenou v Itálii.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Hraběnčiny řezy

Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.

Třešnový kompot

♪♪ Joooo třešně zrály ♪♪ Aneb proč kupovat v krámě kompot když si ho můžeme udělat doma. Hodí se do buchet, jako příloha a nebo jen tak. Na výrobu potřebujeme pouze 3 ingredience.