Španělský ptáček

Hlavní jídla

Čas od času je potřeba si udělat pořádnou omáčku. Španělský ptáček patří ke klasice v české kuchyni, velice oblíbený a chutný. Máte rádi ptáčky?

  Ingredience

  • Hovězí kýtu ( plátky )
  • Natvrdo uvařené vejce
  • Okurky+ lák z okurek
  • Slaninu
  • Cibule
  • Hořčice
  • Sádlo



Nejlepší ptáčci jsou z hovězí kýty tence nakrájené. I řezník Vám s nakrájením vyjde vstříc.

Plátky masa naklepeme na co největší plát masa, aby se nám ptáček dobře balil.


Každý kousek masa osolíme,opepříme a potřeme hořčicí.

Na každý kus masíčka položíme kousek slaniny, čtvrtku cibule,okurku, a vajíčko.


Zatočíme tak aby nic nevyukovalo a převážeme kuchyňským provázkem.

Na omáčku potřebujeme slaninu na kousky, nakrájenou cibulku, sádlo, hořčice a lák z okurek.


Na sádle opečeme dozlatova cibulku a slaninu.

Přidáme ptáčky , které opečeme ze všech stran. Zalijeme vývarem či vodou přidáme hořčici, lák z okurek a přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme zhruba 1-2 hodiny


Po uvaření ptáčky vyndáme, odstraníme provázek a omáčku jíškou zahustíme, dochutíme.

Někdo do omáčky nedává lák z okurek, ale myslím si, že bez toho to nemá ten správný říz.


Nejlepší je ptáček s rýží.

Výběr z fotoreceptů

Francouzské brambory

Receptů, kde hlavní surovinou jsou brambory, je velmi mnoho. To samé platí o variantách přípravy francouzských brambor. Pro inspiraci přikládám recept na tu naší oblíbenou.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Sladká svačina v trávě

Podle mě nejlepší dezert je ten, který se nepeče, netrvá dlouho a je s ovocem. Tento dezert je ideální když čekáte návštěvu a potřebujete něco vynikajícího, nápaditého co bude chutnat úplně všem. Nejvíc chutná venku na zahrádce s dobrou partou kamarádů.

Guacamole

Moje první zkušenost s avokádem nebyla nějak valná. Přišlo mi, že nemělo žádnou chuť a bylo hořké. Ale mám pravidlo zkusit jídlo dvakrát a pak se mu vyhýbat :) Nastudovala jsem jak poznat správnou zralost a připravila guacamole. Je to mexická salsa plná zvláštní,ale výborné chuti. Hodí se dokonale jako pochoutka k večernímu posezení s přáteli či jako zobání k televizi s kukuřičnými lupínky nachos. Dejte také jako já avokádu ještě jednu šanci a budeme mile překvapeni.