Španělský ptáček

Hlavní jídla

Čas od času je potřeba si udělat pořádnou omáčku. Španělský ptáček patří ke klasice v české kuchyni, velice oblíbený a chutný. Máte rádi ptáčky?

  Ingredience

  • Hovězí kýtu ( plátky )
  • Natvrdo uvařené vejce
  • Okurky+ lák z okurek
  • Slaninu
  • Cibule
  • Hořčice
  • Sádlo



Nejlepší ptáčci jsou z hovězí kýty tence nakrájené. I řezník Vám s nakrájením vyjde vstříc.

Plátky masa naklepeme na co největší plát masa, aby se nám ptáček dobře balil.


Každý kousek masa osolíme,opepříme a potřeme hořčicí.

Na každý kus masíčka položíme kousek slaniny, čtvrtku cibule,okurku, a vajíčko.


Zatočíme tak aby nic nevyukovalo a převážeme kuchyňským provázkem.

Na omáčku potřebujeme slaninu na kousky, nakrájenou cibulku, sádlo, hořčice a lák z okurek.


Na sádle opečeme dozlatova cibulku a slaninu.

Přidáme ptáčky , které opečeme ze všech stran. Zalijeme vývarem či vodou přidáme hořčici, lák z okurek a přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme zhruba 1-2 hodiny


Po uvaření ptáčky vyndáme, odstraníme provázek a omáčku jíškou zahustíme, dochutíme.

Někdo do omáčky nedává lák z okurek, ale myslím si, že bez toho to nemá ten správný říz.


Nejlepší je ptáček s rýží.

Výběr z fotoreceptů

Bramboráčky s masovou směsí

Každý někdy vyklízí lednici a leccos se v ní najde. I já jsem objevila několik surovin, ze kterých jsem připravila výbornou masovou směs a jako přílohu jsem zvolila naše oblíbené bramboráky.

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Jablkový dort

Tento recepis mám od mé maminky. Jako malá jsem neměla ráda sladké dorty, a tak nám mamka dělala tento - a je nejlepší.

Dip na nachos

Vždy když pořádáme grilovačku nebo koukáme na film nesmí u nás chybět oblíbený dip k nachos. Je strašně jednoduché si ho v krámě koupit, ale ještě jednodušší je si ho doma udělat. Potřebujeme pouze 3 ingredience.