Španělský ptáček

Hlavní jídla

Čas od času je potřeba si udělat pořádnou omáčku. Španělský ptáček patří ke klasice v české kuchyni, velice oblíbený a chutný. Máte rádi ptáčky?

  Ingredience

  • Hovězí kýtu ( plátky )
  • Natvrdo uvařené vejce
  • Okurky+ lák z okurek
  • Slaninu
  • Cibule
  • Hořčice
  • Sádlo



Nejlepší ptáčci jsou z hovězí kýty tence nakrájené. I řezník Vám s nakrájením vyjde vstříc.

Plátky masa naklepeme na co největší plát masa, aby se nám ptáček dobře balil.


Každý kousek masa osolíme,opepříme a potřeme hořčicí.

Na každý kus masíčka položíme kousek slaniny, čtvrtku cibule,okurku, a vajíčko.


Zatočíme tak aby nic nevyukovalo a převážeme kuchyňským provázkem.

Na omáčku potřebujeme slaninu na kousky, nakrájenou cibulku, sádlo, hořčice a lák z okurek.


Na sádle opečeme dozlatova cibulku a slaninu.

Přidáme ptáčky , které opečeme ze všech stran. Zalijeme vývarem či vodou přidáme hořčici, lák z okurek a přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme zhruba 1-2 hodiny


Po uvaření ptáčky vyndáme, odstraníme provázek a omáčku jíškou zahustíme, dochutíme.

Někdo do omáčky nedává lák z okurek, ale myslím si, že bez toho to nemá ten správný říz.


Nejlepší je ptáček s rýží.

Výběr z fotoreceptů

Křenová omáčka s hovězím masem

Z předchozího receptu si umíme udělat báječný knedlík a tak si taky musíme uvařit pořádnou omáčku. Křenovou omáčku jsem už dlouho nejedla a ani neviděla ve výběru v restauraci, nevím proč když je to taková bašta.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Nepečený dort s ovocem

Podle mě jsou nejlepší dezerty ty co se nepečou a tento je u nás v rodině nejvíce oblíbený. Proto ho připravujeme na každé narozeniny a oslavy. Tento byl vyroben pro Lubánka,

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.