Španělský ptáček

Hlavní jídla

Čas od času je potřeba si udělat pořádnou omáčku. Španělský ptáček patří ke klasice v české kuchyni, velice oblíbený a chutný. Máte rádi ptáčky?

  Ingredience

  • Hovězí kýtu ( plátky )
  • Natvrdo uvařené vejce
  • Okurky+ lák z okurek
  • Slaninu
  • Cibule
  • Hořčice
  • Sádlo



Nejlepší ptáčci jsou z hovězí kýty tence nakrájené. I řezník Vám s nakrájením vyjde vstříc.

Plátky masa naklepeme na co největší plát masa, aby se nám ptáček dobře balil.


Každý kousek masa osolíme,opepříme a potřeme hořčicí.

Na každý kus masíčka položíme kousek slaniny, čtvrtku cibule,okurku, a vajíčko.


Zatočíme tak aby nic nevyukovalo a převážeme kuchyňským provázkem.

Na omáčku potřebujeme slaninu na kousky, nakrájenou cibulku, sádlo, hořčice a lák z okurek.


Na sádle opečeme dozlatova cibulku a slaninu.

Přidáme ptáčky , které opečeme ze všech stran. Zalijeme vývarem či vodou přidáme hořčici, lák z okurek a přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme zhruba 1-2 hodiny


Po uvaření ptáčky vyndáme, odstraníme provázek a omáčku jíškou zahustíme, dochutíme.

Někdo do omáčky nedává lák z okurek, ale myslím si, že bez toho to nemá ten správný říz.


Nejlepší je ptáček s rýží.

Výběr z fotoreceptů

Tagliatelle s lososem a špenátem

Strašně ráda dostávám dárečky a ještě radši když to jsou jedlé dárečky. Tchán s tchýní se nedávno vrátili z dovolená z Itálie a dovezli mi spoustu těstovin, parmezánu a jiných italských dobrot. A tak když už jsem měla doma tolik kvalitních a výborných surovin, uvařila jsem výborné tagliatelle s nesmrtelnou kombinací v podobě špenátu a lososa. Recept je navíc rychlý a snadný k přípravě.

Česnečka

Jelikož cítím, že se o mě pokouší nějaká nemoc, tak sváteční den trávím v posteli a koukám na pohádky. Proto jsem dnes připravila vynikající česnečku, která mě nemoci určitě zbaví.

Luxusní dort z lesního ovoce

Právě v tuto dobu roste v lesích hromada borůvek. Jako každý rok i já vyrazila s kamarádkami na lov borůvek a spoustu jich nasbírala. Udělala jsem z nich všelijaké dobroty a ještě mi zbylo na to, abych udělala tento vynikající, svěží a luxusní dort. Přísahám, že se snědl během chviličky a já jsem byla za největší superstar. Pokud i Vy chcete být za hvězdu, zkuste pro Vaše blízké dortík taktéž připravit. Zaručuji úspěch :)

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.