Spaghetti al pomodoro

Hlavní jídla

Jedna z věcí, kterou mám ráda na létě, je ta všudypřítomná čerstvá zelenina. Samozřejmě, nejlepší je ta z vlastní zahrádky. Letos se našim rajčátkům skvěle daří, krásně voní a ještě navíc výborně chutnají. Zkuste rajčátka využít na luxusní omáčku do špaget, která je lehká a připomíná dovolenou v Itálii.

  Ingredience

  • 500 g rajčat
  • balíček špaget
  • 5 stroužků česneku
  • hrst bazalky a petržele
  • olivový olej
  • parmezán



Všechny suroviny jsou krásně čerstvé a voňavé.

Rajčátka zvolte spíše větší, aby se Vám dobře loupala a musíme je pořádně opláchnout.


Připravte si ostrý nůž a na jedné straně rajčátka vykrojte křížek.

Když toto uděláte na rajčátkách, budou se Vám lépe loupat.


V hrnci ohřejeme vodu.

Naříznutá rajčátka vložíme do vroucí vody asi na 1 minutu.


Po 1 minutě za začnou rajčátka kroutit a to je ideální chvilka je vyndat.

Spařená rajčátka vyndáme z vroucí vody a vložíme do misky s vodu a ledem.


A teď z rajčátek sloupneme slupka, která jde sundat úplně lehce.

Oloupaná rajčátka pokrájíme na kostky.


Nakrájíme si česnek na drobné kousíčky. Doporučují nejdříve česnek rozpůlit a vyndat zelený a klíček a pak teprve nakrájet.


Do rozpáleného hrnce dáme pár kapiček olivového oleje a opečeme krátce česnek.

Přidáme rajčátka, osolíme, opepříme a necháme pomalu vařit 15 minut.


Po 15 minutách přidáme pokrájenou bazalku.

Vše promícháme a popřípadě dochutíme solí a pepřem. A máme hotovo.


Podle návodu si uvaříme špagety či jiné těstoviny, scedíme je a pak už jen s omáčkou smícháme a posypeme strouhaným parmezánem. Pokud máte rádi jako já petržel, můžeme do omáčky přidat pořádnou hrst pokrájené petržele.

Čerstvá a voňavá rajčátka dodají omáčka vynikající chuť.


Je to ideální letní a lehké jídlo :) Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Kuřecí roládky

Nejlepší je dle mého názoru jídlo, které se dá baštit teplé i studené. Roládky mají tu výhodu, že se dají plnit čímkoliv. Ideální na párty jako pohoštění.

Bramboračka s houbami

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

Bábovka

Káždý z Vás již určitě má svůj vlastní recept na tradiční českou bábovku. I já bych Vám ráda představila recept, který si naše ženské pokolení předává již mnoho generací. Náš trik se skrývá v tom, že formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.