Polpette al Sugo

Hlavní jídla

Pamatujete si pohádku Lady a Tramp?? Polpette al sugo neboli masové kuličky v rajčatové omáčce. Právě tuto dobrotu jedí pejsci v již zmíněné pohádce. Kuchař hraje na harmoniku, zpívá, pejsci jedí špagety při svíčkách a pak se jejich rty spojí a zamilují se..prostě absolutní romantika. Špagety a masové kuličky mají rádi snad všichni, takže nahoďte zástěry a uvařte si to. Hned zjistíte proč je to taková dobrota.

  Ingredience

  • 800 g mletého masa ( 50 : 50 hovězí, vepřové )
  • 3 vejce
  • 700 g rajčatového pyré
  • 70 g strouhaného parmezánu
  • 50 - 100 g strouhanky
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • hrst bazalky a petržele
  • cukr, sůl , pepř
  • špagety



Masové kuličky je italská specialita a věřte, že každý Ital má svůj styl jak kuličky a omáčku udělat. Někdo kuličky peče, někdo smaží, jiný dusí. To samé platí i omáčce. Někteří připravují domácí omáčku a někdo používá již koupené rajčatové pyré. Co se týče mě - já kuličky dusím v rajčatovém pyré ( mé nejoblíbenější je Mutti passata )

Ze všeho nejdříve připravíme omáčku, do které budeme vkládat kuličky. Nakrájíme si najemno cibulku a prolisujeme česnek.


Na olivovém oleji cibulku osmažíme dozlatova a pak přidáme česnek.

Do cibulovo - česnekového základu vlijeme rajčatové pyré a pokrájenou bazalku. Všechno promícháme a necháme vařit cca. 10 minut.


Když už nám omáčka probublává připravíme si kuličky. Není to absolutně nic těžkého. Do větší misky dáme namleté maso, rozklepneme 2 - 3 vajíčka ( podle velikosti ) , přidáme nakrájenou petržel, nastrouhaný parmezán a strouhanku. Osolíme, opepříme.

Všechno společně rukou promícháme a máme hotovo. Pokud se Vám masová směs zdá moc řídká - přidáme strouhanku.


Teď si navlhčíme ruce vodou a vytvoříme kuličky. Jakou velikost kuliček zvolíte záleží na Vás. Čím větší, tím déle se budou dusit. Nejideálnější je velikost jako ořech.

Hotové kuličky vložíme do rajčatové omáčky a necháme dusit.


Dusíme cca. 30 minut dle velikosti kuliček. Občas s obsahem opatrně zamícháme, aby se kuličky nepřipálily. Ideální je teflonová pánev či větší hrnec.

Po cca. 30 minutách jednu kuličku vyndáme, rozkrojíme a zjistíme jestli je maso uvnitř uvařené. Pokud je všechno v pořádku stačí na závěr omáčku dle Vaší chuti dochutit - cukr či sůl.


Teď už stačí uvařit jen špagety a můžeme podávat. Až budete tuto dobrotu jíst tak si určitě, taktéž vzpomenete na již zmiňovanou pohádku.

Toto jídlo je ideální i pro děti. Není tam nic těžkého ani tučného. Stačí se jen mírnit se solí :) Kuličky můžeme dát i zamrazit a použít někdy příště.


Jsou skvělé i třeba i do bagety s čerstvou zeleninou. Přeji dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Gratinované brambory

Podzimní fotorecept a inspirace na gratinované brambory, jsou luxusní příloha k masům, ale hodí se i jako hlavní chod, který rozhodně neurazí a navíc je to opravdu jednoduchá rychlovka, kterou zvládne úplně každý.

Kuřecí vývar

Polévka je grunt o tom není pochyb. A jak tedy správně připravit kuřecí vývar, který se dá použít jako základ do polévek a omáček místo umělého bujonu. Není to vůbec žádná věda.

Panna cotta s lesním ovocem

Panna cotta je typický italský moučník. Neznám nikoho komu by tato božská kombinace smetany a ovoce nechutnala. Pokud čekáte návštěvu a chcete se vyšvihnout, zkuste si tuto neuvěřitelnou dobrotu připravit doma, není to nic těžkého.

Guacamole

Moje první zkušenost s avokádem nebyla nějak valná. Přišlo mi, že nemělo žádnou chuť a bylo hořké. Ale mám pravidlo zkusit jídlo dvakrát a pak se mu vyhýbat :) Nastudovala jsem jak poznat správnou zralost a připravila guacamole. Je to mexická salsa plná zvláštní,ale výborné chuti. Hodí se dokonale jako pochoutka k večernímu posezení s přáteli či jako zobání k televizi s kukuřičnými lupínky nachos. Dejte také jako já avokádu ještě jednu šanci a budeme mile překvapeni.