Polévka z hlívy ústřičné

Polévky

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

  Ingredience

  • 250g hlívy ústřičné
  • máslo
  • cibulka
  • česnek
  • hladká mouka
  • vývar
  • majoránka
  • sladká paprika
  • kmín



Hlíva ústřičná se dá běžne sehnat v obchodě.

Hlívu očistíme a nakrájíme na větší kousky.


Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a po-té přidáme pokrájenou hlívu a chvilku povaříme.

Zalijeme vývarem, osolíme, okmínujeme a přidáme majoránku+ cca utřeme 3 stroužky česneku. Dusíme 25 minut.


Mezitím na pánvi uděláme paprikovou jíšku - 2 lžice másla,hladká mouka a připravíme zlatavou jíšku.

Přisypeme papriku (pozor ať se nespálí, jinak zhořkne).


Přidáme do polévky, pořádně rozmíchané a ještě krátce povaříme. Polévku dochutíme dle chuti.

Podáváme s pečivem. Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Gratinované brambory

Podzimní fotorecept a inspirace na gratinované brambory, jsou luxusní příloha k masům, ale hodí se i jako hlavní chod, který rozhodně neurazí a navíc je to opravdu jednoduchá rychlovka, kterou zvládne úplně každý.

Bramboračka s houbami

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

Crumble s rebarborou

Crumble je typický anglický desert. Obsahuje pouze drobenku a ovoce. Je jedinečný v tom, že pouze měníme ovoce a pokaždé chutná jinak a můžeme ho dělat po ceý rok. Na jaře s jahodami na podzim se švestkami či rebarborou.

Domácí těstoviny (fleky)

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.