Polévka z hlívy ústřičné

Polévky

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

  Ingredience

  • 250g hlívy ústřičné
  • máslo
  • cibulka
  • česnek
  • hladká mouka
  • vývar
  • majoránka
  • sladká paprika
  • kmín



Hlíva ústřičná se dá běžne sehnat v obchodě.

Hlívu očistíme a nakrájíme na větší kousky.


Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a po-té přidáme pokrájenou hlívu a chvilku povaříme.

Zalijeme vývarem, osolíme, okmínujeme a přidáme majoránku+ cca utřeme 3 stroužky česneku. Dusíme 25 minut.


Mezitím na pánvi uděláme paprikovou jíšku - 2 lžice másla,hladká mouka a připravíme zlatavou jíšku.

Přisypeme papriku (pozor ať se nespálí, jinak zhořkne).


Přidáme do polévky, pořádně rozmíchané a ještě krátce povaříme. Polévku dochutíme dle chuti.

Podáváme s pečivem. Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Křenová omáčka s hovězím masem

Z předchozího receptu si umíme udělat báječný knedlík a tak si taky musíme uvařit pořádnou omáčku. Křenovou omáčku jsem už dlouho nejedla a ani neviděla ve výběru v restauraci, nevím proč když je to taková bašta.

Podzimní dort z lotus sušenek s karamelovými ozdobami

Jak na těchto stránkách vidíte strašně nerada peču, proto se snažím dělat aspoň něco sladkého, nejlépe co se nepeče. Ráda bych Vám představila podzimní dort, s kterým všechny překvapíte. Nejenom, že krásně vypadá, ale ještě lépe chutná.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.