Pohádkové buchty

Deserty

Jak všichni dobře víte, hrozně nerada peču buchty, dorty atd.. Nejenom, že u toho strašně nadávám, ale udělám vždy v kuchyni neuvěřitelný nepořádek. Po dlouhé době, jsem musela porušit pravidla, jelikož chuť na buchty byla silnější než já. Bála jsem se, že mi buchty nevykynou, popraskají či se prostě nepovedou. A ejhle, hned na poprvé se to povedlo a nebylo to nic tak hrůzostrašného. Proto se chci s Vámi podělit o recept na pohádkové buchty, které zvládne opravdu každý.

  Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 25 g vanilkového cukru
  • 250 ml polotučného mléka
  • 20 g droždí
  • 65 g másla
  • 1 vejce, 1 žloutek
  • špetka soli, sádlo
  • 50 g másla + menší panák rumu
  • tvarohová náplň - 250 g tvarohu, 1 žloutek, citron.kůra + šťáva z citronu, cukr, panák rumu
  • povidlová náplň - 200 g povidel, špetka skořice, panák rumu



Než začnete cokoliv dělat, veškeré suroviny si vyndejte z lednice, ať má všechno stejnou pokojovou teplotu a všechno si navážíme a odměříme.

Jako první si rozpustíme v kastrůlku 65 g másla


K rozpuštěnému máslo přilijeme 250 ml mléka a lehce zahřejeme. Mléko se nesmí vařit - stačí aby bylo vlažné.

Do větší misky si prosejeme hladkou mouku.


V mouce uděláme důlek.

Přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí.


A teď zalijeme trochou ( asi čtvrtkou z celkového objemu ) rozpuštěným máslem s mlékem.

Důlek zasypeme trochou mouky z misky a necháme vzejít kvásek.


Kvásek vzejde tak za 20 minut a vypadá to asi nějak takto.

Když nám vzešel krásný kvásek přidáme zbytek surovin - zbytek vlažného mléka s máslem, vejce + žloutek, cukr krystal+ vanilkový cukr a špetku soli.


Těsto pořádně promícháme, promísíme. Aby těsto bylo ok, poznáte to tak, že se nelepí na mísu. Trochu si u toho máknete.

Pak už jen poprášíme hladkou mouku, zakryjeme utěrkou a dáme vykynout na teplé místo. Kynutí trvá 1 - 2 hod. Když to dáte na hodně teplé místo, těsto vykyne sice rychle, ale v troubě Vám zase spadne. Tudíž je nejlepší nechat ho na plotně a raději si déle počkat.


Během kynutí musíme minimálně těsto 3x promíchat , aby si kvasinky vydechli. A takto krásně to dopadne.

Než Vám těsto vykyne, připravíme si náplně. Můžete jich udělat spoustu , ale já zvolila naše nejoblíbenější - tvarohovou a povidlovou.


Tvarohová náplň je strašně jednoduchá. Smícháme tvaroh, 2 žloutky, cukru, citronovou kůru + šťávu, rum.

Všechno smícháme a dochutíme dle vaší chutí. Pokud máte rozinky, můžete taktéž přidat.


Na povidlovou náplň Vám vystačí 1 kelímek povidel, rumíček a skořice.

Všechno promícháme a máme hotovo.


Když nám těsto vykynulo , poprášíme si pracovní plochu moukou a těsto vyklopíme. Vyválíme z něj váleček.

A rozkrájíme na jednotlivé kousky.


z Jednotlivých kousků uděláme placku , kolečko ( v ruce či na pracovní ploše )

Placku pomocí lžičkou naplníme náplní a zabalíme jako šáteček a zatočíme ( uzavřeme ). .


Pekáč vymažte rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládejte buchty jednu vedle druhé, každou vždy důkladně ze všech stran ještě pomažte sádlem.

Takto krásně naskládané buchty vložte do rozpálené trouby na 170 °C a pečte dozlatova ( cca 20 minut )


Než se buchty upečou , rozpusťte si v redlíku kousíček másla s rumem.

Buchty po vyndání z trouby nádherně vypadají a ještě nádherněji voní :)


Buchty ještě horké potřeme již připraveným rozpuštěným máslem s rumem. Buchty tímto trikem budou ještě voňavější, měkčí a lahodnější.

Po vychladnutí buchty poprášíme moučkovým cukrem. Pokud Vám zespodu vyteče trochu náplně tak se nic neděje - na krásu se tady nehraje. Hlavně, že budou chutnat.


Teď už stačí, si jen uvařit kafíčko či kakao a vychutnat si chuť těchto pohádkových buchet.

Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Domácí dušené zelí a pečená krkovice vcelku

Proč kupujeme zelí v obchodě když je příprava tak jednoduchá a navíc je to tak chutné. Nejlepší je zelí stejně s knedlíkem a pořádným kusem masa jako je pečená krkovice vcelku. Vyloženě dietní jídlo.

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Kostky Margot

Pokaždé, když navštívím svou tchýni, překvapí mě nějakým vynikajícím sladkým moučníkem. Nedávno jsem ochutnala buchtu, která mě mile překvapila a tak jsem požádala o recept. Nejen, že je buchta výborná, ale navíc je to ten tip dezertu, při jehož přípravě všechno smícháte a dáte péct. Žádné složité šlehání, vážení či jiné vymoženosti. Tímto tedy děkuji mé milované tchýni Lence. Dobrou chuť.

Nádivka

Také se Vám zdá, že už je ta zima příšerně dlouhá?? Na zahrádce už zpod zbytku sněhu vykukují bylinky, malinkaté kytičky a já už se nemůžu dočkat sluníčka. Abych si to jaro aspoň trochu připomněla, uvařila jsem naši dokonalou nádivku, která je božská jak samotná tak i k masíčku.