Pohádkové buchty

Deserty

Jak všichni dobře víte, hrozně nerada peču buchty, dorty atd.. Nejenom, že u toho strašně nadávám, ale udělám vždy v kuchyni neuvěřitelný nepořádek. Po dlouhé době, jsem musela porušit pravidla, jelikož chuť na buchty byla silnější než já. Bála jsem se, že mi buchty nevykynou, popraskají či se prostě nepovedou. A ejhle, hned na poprvé se to povedlo a nebylo to nic tak hrůzostrašného. Proto se chci s Vámi podělit o recept na pohádkové buchty, které zvládne opravdu každý.

  Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 25 g vanilkového cukru
  • 250 ml polotučného mléka
  • 20 g droždí
  • 65 g másla
  • 1 vejce, 1 žloutek
  • špetka soli, sádlo
  • 50 g másla + menší panák rumu
  • tvarohová náplň - 250 g tvarohu, 1 žloutek, citron.kůra + šťáva z citronu, cukr, panák rumu
  • povidlová náplň - 200 g povidel, špetka skořice, panák rumu



Než začnete cokoliv dělat, veškeré suroviny si vyndejte z lednice, ať má všechno stejnou pokojovou teplotu a všechno si navážíme a odměříme.

Jako první si rozpustíme v kastrůlku 65 g másla


K rozpuštěnému máslo přilijeme 250 ml mléka a lehce zahřejeme. Mléko se nesmí vařit - stačí aby bylo vlažné.

Do větší misky si prosejeme hladkou mouku.


V mouce uděláme důlek.

Přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí.


A teď zalijeme trochou ( asi čtvrtkou z celkového objemu ) rozpuštěným máslem s mlékem.

Důlek zasypeme trochou mouky z misky a necháme vzejít kvásek.


Kvásek vzejde tak za 20 minut a vypadá to asi nějak takto.

Když nám vzešel krásný kvásek přidáme zbytek surovin - zbytek vlažného mléka s máslem, vejce + žloutek, cukr krystal+ vanilkový cukr a špetku soli.


Těsto pořádně promícháme, promísíme. Aby těsto bylo ok, poznáte to tak, že se nelepí na mísu. Trochu si u toho máknete.

Pak už jen poprášíme hladkou mouku, zakryjeme utěrkou a dáme vykynout na teplé místo. Kynutí trvá 1 - 2 hod. Když to dáte na hodně teplé místo, těsto vykyne sice rychle, ale v troubě Vám zase spadne. Tudíž je nejlepší nechat ho na plotně a raději si déle počkat.


Během kynutí musíme minimálně těsto 3x promíchat , aby si kvasinky vydechli. A takto krásně to dopadne.

Než Vám těsto vykyne, připravíme si náplně. Můžete jich udělat spoustu , ale já zvolila naše nejoblíbenější - tvarohovou a povidlovou.


Tvarohová náplň je strašně jednoduchá. Smícháme tvaroh, 2 žloutky, cukru, citronovou kůru + šťávu, rum.

Všechno smícháme a dochutíme dle vaší chutí. Pokud máte rozinky, můžete taktéž přidat.


Na povidlovou náplň Vám vystačí 1 kelímek povidel, rumíček a skořice.

Všechno promícháme a máme hotovo.


Když nám těsto vykynulo , poprášíme si pracovní plochu moukou a těsto vyklopíme. Vyválíme z něj váleček.

A rozkrájíme na jednotlivé kousky.


z Jednotlivých kousků uděláme placku , kolečko ( v ruce či na pracovní ploše )

Placku pomocí lžičkou naplníme náplní a zabalíme jako šáteček a zatočíme ( uzavřeme ). .


Pekáč vymažte rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládejte buchty jednu vedle druhé, každou vždy důkladně ze všech stran ještě pomažte sádlem.

Takto krásně naskládané buchty vložte do rozpálené trouby na 170 °C a pečte dozlatova ( cca 20 minut )


Než se buchty upečou , rozpusťte si v redlíku kousíček másla s rumem.

Buchty po vyndání z trouby nádherně vypadají a ještě nádherněji voní :)


Buchty ještě horké potřeme již připraveným rozpuštěným máslem s rumem. Buchty tímto trikem budou ještě voňavější, měkčí a lahodnější.

Po vychladnutí buchty poprášíme moučkovým cukrem. Pokud Vám zespodu vyteče trochu náplně tak se nic neděje - na krásu se tady nehraje. Hlavně, že budou chutnat.


Teď už stačí, si jen uvařit kafíčko či kakao a vychutnat si chuť těchto pohádkových buchet.

Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Rozcuchaný řízek

Všeobecně nemusím zeleninu a to už od malička. Tak moje maminka hledala jídla, kde bych zeleninu snědla a dala ji ještě jednu šanci. Rozcuchaný řízek je s porkem. Recept jsem ukradla z naši rodinné kuchařky.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Mrkvový dort

Dnes má svátek Tomáš. A zrovna dva moji nejmilovanější chlapi na světě, bratříček a můj muž, jsou Tomášové. Chtěla jsem jim udělat radost,obdarovat je a potěšit něčím sladkým a originálním. Mrkvový dort byl proto jasná volba. Nejenže vypadá na pohled krásně, ale uvnitř je božsky vláčný. Tento dort si určitě zamilujete a budete ho chtít si udělat taky - velikonoce jsou na to ideální příležitost.

Dip na nachos

Vždy když pořádáme grilovačku nebo koukáme na film nesmí u nás chybět oblíbený dip k nachos. Je strašně jednoduché si ho v krámě koupit, ale ještě jednodušší je si ho doma udělat. Potřebujeme pouze 3 ingredience.