Deserty
Jak všichni dobře víte, hrozně nerada peču buchty, dorty atd.. Nejenom, že u toho strašně nadávám, ale udělám vždy v kuchyni neuvěřitelný nepořádek. Po dlouhé době, jsem musela porušit pravidla, jelikož chuť na buchty byla silnější než já. Bála jsem se, že mi buchty nevykynou, popraskají či se prostě nepovedou. A ejhle, hned na poprvé se to povedlo a nebylo to nic tak hrůzostrašného. Proto se chci s Vámi podělit o recept na pohádkové buchty, které zvládne opravdu každý.
Než začnete cokoliv dělat, veškeré suroviny si vyndejte z lednice, ať má všechno stejnou pokojovou teplotu a všechno si navážíme a odměříme.
Jako první si rozpustíme v kastrůlku 65 g másla
K rozpuštěnému máslo přilijeme 250 ml mléka a lehce zahřejeme. Mléko se nesmí vařit - stačí aby bylo vlažné.
Do větší misky si prosejeme hladkou mouku.
V mouce uděláme důlek.
Přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí.
A teď zalijeme trochou ( asi čtvrtkou z celkového objemu ) rozpuštěným máslem s mlékem.
Důlek zasypeme trochou mouky z misky a necháme vzejít kvásek.
Kvásek vzejde tak za 20 minut a vypadá to asi nějak takto.
Když nám vzešel krásný kvásek přidáme zbytek surovin - zbytek vlažného mléka s máslem, vejce + žloutek, cukr krystal+ vanilkový cukr a špetku soli.
Těsto pořádně promícháme, promísíme. Aby těsto bylo ok, poznáte to tak, že se nelepí na mísu. Trochu si u toho máknete.
Pak už jen poprášíme hladkou mouku, zakryjeme utěrkou a dáme vykynout na teplé místo. Kynutí trvá 1 - 2 hod. Když to dáte na hodně teplé místo, těsto vykyne sice rychle, ale v troubě Vám zase spadne. Tudíž je nejlepší nechat ho na plotně a raději si déle počkat.
Během kynutí musíme minimálně těsto 3x promíchat , aby si kvasinky vydechli. A takto krásně to dopadne.
Než Vám těsto vykyne, připravíme si náplně. Můžete jich udělat spoustu , ale já zvolila naše nejoblíbenější - tvarohovou a povidlovou.
Tvarohová náplň je strašně jednoduchá. Smícháme tvaroh, 2 žloutky, cukru, citronovou kůru + šťávu, rum.
Všechno smícháme a dochutíme dle vaší chutí. Pokud máte rozinky, můžete taktéž přidat.
Na povidlovou náplň Vám vystačí 1 kelímek povidel, rumíček a skořice.
Všechno promícháme a máme hotovo.
Když nám těsto vykynulo , poprášíme si pracovní plochu moukou a těsto vyklopíme. Vyválíme z něj váleček.
A rozkrájíme na jednotlivé kousky.
z Jednotlivých kousků uděláme placku , kolečko ( v ruce či na pracovní ploše )
Placku pomocí lžičkou naplníme náplní a zabalíme jako šáteček a zatočíme ( uzavřeme ). .
Pekáč vymažte rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládejte buchty jednu vedle druhé, každou vždy důkladně ze všech stran ještě pomažte sádlem.
Takto krásně naskládané buchty vložte do rozpálené trouby na 170 °C a pečte dozlatova ( cca 20 minut )
Než se buchty upečou , rozpusťte si v redlíku kousíček másla s rumem.
Buchty po vyndání z trouby nádherně vypadají a ještě nádherněji voní :)
Buchty ještě horké potřeme již připraveným rozpuštěným máslem s rumem. Buchty tímto trikem budou ještě voňavější, měkčí a lahodnější.
Po vychladnutí buchty poprášíme moučkovým cukrem. Pokud Vám zespodu vyteče trochu náplně tak se nic neděje - na krásu se tady nehraje. Hlavně, že budou chutnat.
Teď už stačí, si jen uvařit kafíčko či kakao a vychutnat si chuť těchto pohádkových buchet.
Přeji dobrou chuť
Mám pro Vás výborný tip na nejoblíbenější sandwich, který je i pro mě absolutní špičkou. Sandwich obsahuje moje velmi oblíbené suroviny a je příjemně křupavý.
Nastal podzim a musíme se zahřát nějakou dobrou polévkou. Tato je naše nejoblíbenější. Pokud máte rádi kroupy nebo chcete zkusit něco nového, zkuste uzenou polévku s kroupami.
Chcete před kamarády či příbuznými být za hvězdu a nevíte co připravit k čaji nebo kávě? Mám pro Vás ideální tip jak se blýsknout a překvapit něčím novým. Zkuste jednoduché křupavé sušenky, které jsou u nás velice oblíbené a navíc nádherně voní.
Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.