Podzimní voňavý hruškový koláč

Deserty

Víte, jaké je moje nejoblíbenější roční období??Babí léto a podzim. Listy pomalu mění své barvy, člověk se může zachumlat do peřin a relaxovat u zapáleného krbu, v lese rostou houby a dozrávají všechny možné plodiny. Z takových podzimních hrušek se dá udělat všechno možné - kompoty, koláče či sušenky. Na takový jeden koláč jsem dostala recept a ihned ho musela upéct. Splňuje totiž veškeré mé podmínky k tomu, abych se do pečení mohla pustit. Je snadný, relativně rychlý, plný ovoce a není to žádná suchá buchta. A ta skořicová vůně co vychází z trouby je neodolatelné.

  Ingredience

  • 8 hrušek
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 2 vajíčka
  • 180 g másla + na vymazání formy
  • 80 ml plnotučného mléka
  • 220 g máslových sušenek Club
  • 1 lžíce skořice
  • 90 g skořicového cukru



Hrušky jsou hlavním hrdinou tohoto receptu.

Ze všeho nejdříve se pustíme do toho nejpracnějšího z celého koláče. Hrušky oloupeme a zbavíme jádřince.


Hrušky nakrájíme na tenké plátky.

Vždy když něco peču, tak si ze všeho nejdřív připravím formu. Na tento koláč je ideální kulatá forma o průměru 30 cm. Formu vymažeme máslem.


Formu vyložíme pečícím papírem.

Těsto na koláč se skládá ze sušenek. Nejlepší jsou máslové sušenky a můžete tak použít svoje oblíbené.


Nejednoduší a nejrychlejší je sušenky rozdrtit v kutru.

Do rozdrcených sušenek přisypeme lžičku skořice.


Potom přidáme změklé máslo.

Všechno rukou pořádně prohněteme a tím vytvoříme sušenkou drobenku.


Hotovou drobenku přendáme do koláčové formy.

Drobenku prsty napěchujeme do formy po celé ploše.


Na náplň budeme potřebovat vajíčka, tvaroh, mléko a 40 g skořicového cukru.

Do misky dáme veškeré potřebné suroviny.


Všechno pořádně promícháme, aby nám nevznikly žádné hrudky.

Hotovou náplň nalijeme na koláč.


Teď už jen na koláč dáme pokrájené hrušky a nasypeme zbytek skořicového cukru.

Pečeme hodinu v rozehřáté troubě na 180 °C.


Po upečení necháme koláč vystydnout.

Hruškový koláč je naprosto luxusní s vanilkou zmrzlinou a hromadou šlehačky.


Přeji dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Sendvič s kuřecím masem

Máte rádi sendviče? U nás doma děláme sendviče na milion způsobů. Tento je podle mého oblíbence Romana Vaňka. Budete se divit kolik chutí tento sendvič obsahuj, nic mu nechybí. Je absolutně vynikající.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Mrkvový dort

Dnes má svátek Tomáš. A zrovna dva moji nejmilovanější chlapi na světě, bratříček a můj muž, jsou Tomášové. Chtěla jsem jim udělat radost,obdarovat je a potěšit něčím sladkým a originálním. Mrkvový dort byl proto jasná volba. Nejenže vypadá na pohled krásně, ale uvnitř je božsky vláčný. Tento dort si určitě zamilujete a budete ho chtít si udělat taky - velikonoce jsou na to ideální příležitost.

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.