Podzimní dort z lotus sušenek s karamelovými ozdobami

Deserty

Jak na těchto stránkách vidíte strašně nerada peču, proto se snažím dělat aspoň něco sladkého, nejlépe co se nepeče. Ráda bych Vám představila podzimní dort, s kterým všechny překvapíte. Nejenom, že krásně vypadá, ale ještě lépe chutná.

  Ingredience

  • 1-2 balení lotus sušenek
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 300 g mascarpone
  • 150 g pekanových ořechů či vlašských ořechů
  • 10 lžic třtinového cukru



Dort lze udělat i ze smetany ke šlehání a zakysané smetany - dort taktéž ztuhne. Jedna vrstva tohoto dortu je ze šlehačky a mascarpone a druhá vsrtva je ze šlehačky a zakysané smetany. Záleží na vás jaký krém zvolíte.

Dortovou formu klasický rozměr vyložíme sušenkami tak aby tam bylo co nejméně mezer.


Smetanu vyšleháme do šlehačky a po-té přidáme mascarpone - můžeme osladit

Pekanové ořechy nasekáme či nakrájíme na menší kousky.


Ořechy dáme do kastrolu s tlustším dnem a necháme je chvilku rozvonět.

K ořechům přidáme tak 4 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Doporučuji nesehat -popálenina opravdu bolí. Zkaramelizované ořechy dáme vychladnout na pečící papír. Mezitím si uděláme karamelové ozdoby -stačí když si opět vezmeme tlustší hrnec a necháme rozpustit cca 8 lžic třtinového cukru Potom vařečkou začneme tekutým karamelem tvořit libovolné tvary na pečíčí papír a necháme ztvrdnout


Asi takhle to vypadá.

Na lotus sušenky dáme první vrstvu krému po-té rozdrobíme či poskládáme vrstvu sušenek a ořechů. Pak další vrstvu krému a na to už jen ořechy a karamelové ozdoby


Necháme v lednici ztuhnout do druhého dne

Výborné je krém,sušenky a ořechy naskládat i do skleniček pokud se Vám nechce dělat dort:)


Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Marinovaná vepřová žebra

I když je venku zima a hnusné počasí nic nám nebráni si udělat doma v troubě vepřová žebra. Není to teda žádná dietka, ale občas se hřešit musí.

Bramboračka s houbami

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

Kostky Margot

Pokaždé, když navštívím svou tchýni, překvapí mě nějakým vynikajícím sladkým moučníkem. Nedávno jsem ochutnala buchtu, která mě mile překvapila a tak jsem požádala o recept. Nejen, že je buchta výborná, ale navíc je to ten tip dezertu, při jehož přípravě všechno smícháte a dáte péct. Žádné složité šlehání, vážení či jiné vymoženosti. Tímto tedy děkuji mé milované tchýni Lence. Dobrou chuť.

Nádivka

Také se Vám zdá, že už je ta zima příšerně dlouhá?? Na zahrádce už zpod zbytku sněhu vykukují bylinky, malinkaté kytičky a já už se nemůžu dočkat sluníčka. Abych si to jaro aspoň trochu připomněla, uvařila jsem naši dokonalou nádivku, která je božská jak samotná tak i k masíčku.