Podzimní dort z lotus sušenek s karamelovými ozdobami

Deserty

Jak na těchto stránkách vidíte strašně nerada peču, proto se snažím dělat aspoň něco sladkého, nejlépe co se nepeče. Ráda bych Vám představila podzimní dort, s kterým všechny překvapíte. Nejenom, že krásně vypadá, ale ještě lépe chutná.

  Ingredience

  • 1-2 balení lotus sušenek
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 300 g mascarpone
  • 150 g pekanových ořechů či vlašských ořechů
  • 10 lžic třtinového cukru



Dort lze udělat i ze smetany ke šlehání a zakysané smetany - dort taktéž ztuhne. Jedna vrstva tohoto dortu je ze šlehačky a mascarpone a druhá vsrtva je ze šlehačky a zakysané smetany. Záleží na vás jaký krém zvolíte.

Dortovou formu klasický rozměr vyložíme sušenkami tak aby tam bylo co nejméně mezer.


Smetanu vyšleháme do šlehačky a po-té přidáme mascarpone - můžeme osladit

Pekanové ořechy nasekáme či nakrájíme na menší kousky.


Ořechy dáme do kastrolu s tlustším dnem a necháme je chvilku rozvonět.

K ořechům přidáme tak 4 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Doporučuji nesehat -popálenina opravdu bolí. Zkaramelizované ořechy dáme vychladnout na pečící papír. Mezitím si uděláme karamelové ozdoby -stačí když si opět vezmeme tlustší hrnec a necháme rozpustit cca 8 lžic třtinového cukru Potom vařečkou začneme tekutým karamelem tvořit libovolné tvary na pečíčí papír a necháme ztvrdnout


Asi takhle to vypadá.

Na lotus sušenky dáme první vrstvu krému po-té rozdrobíme či poskládáme vrstvu sušenek a ořechů. Pak další vrstvu krému a na to už jen ořechy a karamelové ozdoby


Necháme v lednici ztuhnout do druhého dne

Výborné je krém,sušenky a ořechy naskládat i do skleniček pokud se Vám nechce dělat dort:)


Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Gratinované brambory

Podzimní fotorecept a inspirace na gratinované brambory, jsou luxusní příloha k masům, ale hodí se i jako hlavní chod, který rozhodně neurazí a navíc je to opravdu jednoduchá rychlovka, kterou zvládne úplně každý.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Rebarborové muffiny

Na zahradě už vyrostla rebarbora tak ji musím pomalu začít zpracovávat. Výborný je koláč s rebarborou, ale co takhle z ní vytvořit něco jiného jako jsou muffiny? Staňte se machry na muffiny a zkuste tento univerzální recept, který můžete jakkoliv obměňovat jinými náplněmi.

Pražené solené mandle

Huráá, je tu pátek a spoustu z Vás už dnes začne odpočívat a přemýšlet, co bude dělat o víkendu. Bohužel nepatřím mezi ty šťastlivce, co mají volný víkend a musím jít do práce. Proto jsem se rozhodla dnes večer hodit nohy na stůl, dát si skleničku vína, načerpat síly na náročný víkend a udělat něco dobrého na zub. Pražené mandle jsou pro tuto příležitost absolutně ideální. Upozorňuji, že se od toho neutrhnete a budete neustále zobat.