Podzimní dort z lotus sušenek s karamelovými ozdobami

Deserty

Jak na těchto stránkách vidíte strašně nerada peču, proto se snažím dělat aspoň něco sladkého, nejlépe co se nepeče. Ráda bych Vám představila podzimní dort, s kterým všechny překvapíte. Nejenom, že krásně vypadá, ale ještě lépe chutná.

  Ingredience

  • 1-2 balení lotus sušenek
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 300 g mascarpone
  • 150 g pekanových ořechů či vlašských ořechů
  • 10 lžic třtinového cukru



Dort lze udělat i ze smetany ke šlehání a zakysané smetany - dort taktéž ztuhne. Jedna vrstva tohoto dortu je ze šlehačky a mascarpone a druhá vsrtva je ze šlehačky a zakysané smetany. Záleží na vás jaký krém zvolíte.

Dortovou formu klasický rozměr vyložíme sušenkami tak aby tam bylo co nejméně mezer.


Smetanu vyšleháme do šlehačky a po-té přidáme mascarpone - můžeme osladit

Pekanové ořechy nasekáme či nakrájíme na menší kousky.


Ořechy dáme do kastrolu s tlustším dnem a necháme je chvilku rozvonět.

K ořechům přidáme tak 4 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Doporučuji nesehat -popálenina opravdu bolí. Zkaramelizované ořechy dáme vychladnout na pečící papír. Mezitím si uděláme karamelové ozdoby -stačí když si opět vezmeme tlustší hrnec a necháme rozpustit cca 8 lžic třtinového cukru Potom vařečkou začneme tekutým karamelem tvořit libovolné tvary na pečíčí papír a necháme ztvrdnout


Asi takhle to vypadá.

Na lotus sušenky dáme první vrstvu krému po-té rozdrobíme či poskládáme vrstvu sušenek a ořechů. Pak další vrstvu krému a na to už jen ořechy a karamelové ozdoby


Necháme v lednici ztuhnout do druhého dne

Výborné je krém,sušenky a ořechy naskládat i do skleniček pokud se Vám nechce dělat dort:)


Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Ovocná bublanina s drobenkou

Nevíte jak snadno a rychle zpracovat zbytek ovoce? Co takhle do jednoduché a chutné bublaniny. Připravila jsem pro Vás fotorecept, ve kterém jsem využila čerstvé jahody, které jsem ještě obohatila rebarbourou, která tomu dodala ten správný říz.

Pražené solené mandle

Huráá, je tu pátek a spoustu z Vás už dnes začne odpočívat a přemýšlet, co bude dělat o víkendu. Bohužel nepatřím mezi ty šťastlivce, co mají volný víkend a musím jít do práce. Proto jsem se rozhodla dnes večer hodit nohy na stůl, dát si skleničku vína, načerpat síly na náročný víkend a udělat něco dobrého na zub. Pražené mandle jsou pro tuto příležitost absolutně ideální. Upozorňuji, že se od toho neutrhnete a budete neustále zobat.