Piškotová roláda

Deserty

Dnes je svátek a já si užívám volno. A jelikož nás honí mlsná tak jsem upekla rychlou a vláčnou sváteční piškotovou roládu, která se dá naplnit úplně čímkoliv. U nás je vždy rychlostí blesku zbaštěná.

  Ingredience

  • 6 vajec
  • 140 g moučkového cukru
  • 100 polohrubé mouky
  • marmeládu



Na roládu toho opravdu mnoho nepotřebujeme, veškeré ingredience máme všichni doma.

Nejprve si rozdělíme žloutky a bílky.


Žloutky s cukrem umixujeme dohromady.

Po-té do hmoty přidáme mouku a opět mixérem spojíme.


Ušleháme si z bílků tuhý sníh.

Do hmoty z mouky,cukru a žloutků přidáme půlku ušlehaného sněhu a smícháme pomalu dohromady. Poté přidáme druhou polovinu a vmícháme. Přidáváme to po půlkách, aby nám těsto pak vyběhlo.


Hotové těsto pokud možno rovnoměrně rozetřeme na vyložený pekáč pečícím papírem.

Pečeme v troubě na 180 stupňů dozlatova . Je to opravdu chvilka.


Upečený ještě vlažný piškot vyklopíme na vlhkou utěrku.

Strhneme opatrně pečící papír - upozorňuji, že na krásu se tu nehraje, nejdůležitější je chuť.


Potřeme marmeládou - v mém případě borůvkovou.

Stočíme do rolády - piškot musí být vlažný. Kdyby byl studený nešlo by hezky stočit.


Roládu můžeme ještě na závěr pocukrovat.

Podávat můžeme i se šlehačkou.


Přeji dobrou chuť.

Výběr z fotoreceptů

Letní bramborový salát a řízky v jogurtu

Zjistila jsem, že v létě nemám absolutně chuť na klasický bramborový salát, ale řízek bez salátu?? To není ono. Proto jsem vymyslela letní variantu bramborového salátu s využitím sezonní zeleniny. Řízky také nejsou jen ledajaké, ale naložené v jogurtu. Tak proč jíst pořád to samé, když to jde i tak hezky obměnit.

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Bábovka

Káždý z Vás již určitě má svůj vlastní recept na tradiční českou bábovku. I já bych Vám ráda představila recept, který si naše ženské pokolení předává již mnoho generací. Náš trik se skrývá v tom, že formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.

Coleslaw

Coleslaw je typický americký fastfood-ový salát, který je velmi jednoduchý na přípravu. Jeho hlavní surovinou je čerstvé zelí a dresink.