Piškotová roláda

Deserty

Dnes je svátek a já si užívám volno. A jelikož nás honí mlsná tak jsem upekla rychlou a vláčnou sváteční piškotovou roládu, která se dá naplnit úplně čímkoliv. U nás je vždy rychlostí blesku zbaštěná.

  Ingredience

  • 6 vajec
  • 140 g moučkového cukru
  • 100 polohrubé mouky
  • marmeládu



Na roládu toho opravdu mnoho nepotřebujeme, veškeré ingredience máme všichni doma.

Nejprve si rozdělíme žloutky a bílky.


Žloutky s cukrem umixujeme dohromady.

Po-té do hmoty přidáme mouku a opět mixérem spojíme.


Ušleháme si z bílků tuhý sníh.

Do hmoty z mouky,cukru a žloutků přidáme půlku ušlehaného sněhu a smícháme pomalu dohromady. Poté přidáme druhou polovinu a vmícháme. Přidáváme to po půlkách, aby nám těsto pak vyběhlo.


Hotové těsto pokud možno rovnoměrně rozetřeme na vyložený pekáč pečícím papírem.

Pečeme v troubě na 180 stupňů dozlatova . Je to opravdu chvilka.


Upečený ještě vlažný piškot vyklopíme na vlhkou utěrku.

Strhneme opatrně pečící papír - upozorňuji, že na krásu se tu nehraje, nejdůležitější je chuť.


Potřeme marmeládou - v mém případě borůvkovou.

Stočíme do rolády - piškot musí být vlažný. Kdyby byl studený nešlo by hezky stočit.


Roládu můžeme ještě na závěr pocukrovat.

Podávat můžeme i se šlehačkou.


Přeji dobrou chuť.

Výběr z fotoreceptů

Bramboráčky s masovou směsí

Každý někdy vyklízí lednici a leccos se v ní najde. I já jsem objevila několik surovin, ze kterých jsem připravila výbornou masovou směs a jako přílohu jsem zvolila naše oblíbené bramboráky.

Kuřecí vývar

Polévka je grunt o tom není pochyb. A jak tedy správně připravit kuřecí vývar, který se dá použít jako základ do polévek a omáček místo umělého bujonu. Není to vůbec žádná věda.

Brownies s piniovými ořechy

Poslední dobou zažívám v práci nekončící stres a domu chodím unavená a absolutně bez nálady. Je vědecky potvrzeno, že čokoláda a jiné dobroty připraveny s láskou jsou tisíckrát účinnější než polykání prášků. Navíc čokoláda obsahuje ''hormon štěstí'' , který odstraňuje napětí, stres, navozuje pocity pohody a povzbuzuje mysl. Proto nebuďte líní, najděte si 30 minut ve svém nabitém programu a upečte si nejléčivější čokoládový dezert. Doporučuji se zachumlat pod peřinu, pustit si pěkný film a vychutnat si brownies s hromadou šlehačky. Zaručuji úspěch a klid v duši.

Banánové jednohubky

Letos jsem ochutnala spoustu cukroví, ale kupodivu nejlepší letošní cukroví je od našeho Lukyna. Ano i mě to překvapilo, že se s tím chlap patlal. Rozhodla jsem se po něm tak trošku opičit. Silvestr je za dveřmi a na párty očekávám i malém návštěvníky, které tato dobrota jistě potěší.