Pečený králík na kořenové zelenině

Hlavní jídla

Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)

  Ingredience

  • 1 naporcovaný králík
  • kořenová zelenina
  • 250 g anglické slaniny
  • máslo
  • kmín, sůl



Tohle jídlo zbožňuje jak manžel tak i dcera. Je strašně jednoduchý a příprava nezabere moc času, což je v domácnosti s malým dítětem bezva. Pokud neseženete celého králíka, stačí koupit jen králičí stehna, beztak jsou nejlepší. Co se zeleniny týče, můžete pořídit mraženou kořenovou zeleninu pod svíčkovou ( v tomto receptu jsou 2 balení ) a ušetříte hromadu času s loupáním a strouháním zeleniny.

Nakrájíme na větší kostky anglickou slaninu.


Do většího pekáčku ( nejlépe s víkem ) dáme jako první kořenovou zeleninu

Zeleninu posypeme slaninou. V případě dětí slaninu vynecháme.


A pak už jen na zeleninu rozložíme rozporcovaného králíka, kterého osolíme a okmínujeme. Navrch dáme pár kousíčku máslíčka a 100 ml vody.

Pekáček zaklopíme víkem či alobal a pečeme v rozpálené troubě na 180 °C cca 1 hodinu. Po hodince odklopíme, králíka vypečenou šťávou podlijeme a pečeme odklopené další hodinu. Mezitím ještě tak 2-3 x králíka podlijeme. Pokud se Vám šťáva celá vypekla můžeme ještě přidat vodu.


Ve zkratce králíka pečeme do té doby , dokud nebude měkký.

Králík je po upečení nádherně křupavý, šťavnatý a voní překrásně po zelenině a slanině. Naprostá bomba.


Výhoda tohoto jídla je, že se k němu hodí jak knedlíky bramborový či houskový, bramborové špalíčky, kaše nebo šťouchačky. Prostě na co zrovna máte chuť

Pokud nemáte moc rádi králíka , tak tohle určitě zkuste. Je to úplně jiná chuť, hlavně díky té zelenině. Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Pečená kachní stehna a gnocchi s červeným zelím

Pečená kachna je prostě vynikající klasika, ale proč ji podávat jako každý s houskovým knedlíkem a červeným zelím? Zkusila jsem udělat přílohu trochu modernější, ale stejně chuťově výbornou a časově nenáročnou.

Česnečka

Jelikož cítím, že se o mě pokouší nějaká nemoc, tak sváteční den trávím v posteli a koukám na pohádky. Proto jsem dnes připravila vynikající česnečku, která mě nemoci určitě zbaví.

Ovocná bublanina s drobenkou

Nevíte jak snadno a rychle zpracovat zbytek ovoce? Co takhle do jednoduché a chutné bublaniny. Připravila jsem pro Vás fotorecept, ve kterém jsem využila čerstvé jahody, které jsem ještě obohatila rebarbourou, která tomu dodala ten správný říz.