Pečený králík na kořenové zelenině

Hlavní jídla

Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)

  Ingredience

  • 1 naporcovaný králík
  • kořenová zelenina
  • 250 g anglické slaniny
  • máslo
  • kmín, sůl



Tohle jídlo zbožňuje jak manžel tak i dcera. Je strašně jednoduchý a příprava nezabere moc času, což je v domácnosti s malým dítětem bezva. Pokud neseženete celého králíka, stačí koupit jen králičí stehna, beztak jsou nejlepší. Co se zeleniny týče, můžete pořídit mraženou kořenovou zeleninu pod svíčkovou ( v tomto receptu jsou 2 balení ) a ušetříte hromadu času s loupáním a strouháním zeleniny.

Nakrájíme na větší kostky anglickou slaninu.


Do většího pekáčku ( nejlépe s víkem ) dáme jako první kořenovou zeleninu

Zeleninu posypeme slaninou. V případě dětí slaninu vynecháme.


A pak už jen na zeleninu rozložíme rozporcovaného králíka, kterého osolíme a okmínujeme. Navrch dáme pár kousíčku máslíčka a 100 ml vody.

Pekáček zaklopíme víkem či alobal a pečeme v rozpálené troubě na 180 °C cca 1 hodinu. Po hodince odklopíme, králíka vypečenou šťávou podlijeme a pečeme odklopené další hodinu. Mezitím ještě tak 2-3 x králíka podlijeme. Pokud se Vám šťáva celá vypekla můžeme ještě přidat vodu.


Ve zkratce králíka pečeme do té doby , dokud nebude měkký.

Králík je po upečení nádherně křupavý, šťavnatý a voní překrásně po zelenině a slanině. Naprostá bomba.


Výhoda tohoto jídla je, že se k němu hodí jak knedlíky bramborový či houskový, bramborové špalíčky, kaše nebo šťouchačky. Prostě na co zrovna máte chuť

Pokud nemáte moc rádi králíka , tak tohle určitě zkuste. Je to úplně jiná chuť, hlavně díky té zelenině. Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Křenová omáčka s hovězím masem

Z předchozího receptu si umíme udělat báječný knedlík a tak si taky musíme uvařit pořádnou omáčku. Křenovou omáčku jsem už dlouho nejedla a ani neviděla ve výběru v restauraci, nevím proč když je to taková bašta.

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Měkkoučký a nadýchaný perník

Dnes mě honila mlsná proto jsem zabruslila do starého sešítku s recepty a vylosovala výborný nadýchaný perník. Jelikož já mám ráda z marmeládou a druhá polovička bez- udělala jsem dvě varianty. Jak máte rádi Vy perník s marmoškou či bez??

Kokosové bounty tyčinky

Máte rádi kokosové bounty tyčinky? Tak proč si je neudělat doma. Jelikož měl člen naši rodiny svátek a nechtělo se mi bonboniéru kupovat, z bounty tyčinek jsem bonboniéru vytvořila doma a za pár korun