Pavlova s jahodami

Deserty

O víkendu jsem zajela na nedaleký farmářský trh a přivezla si nádherné, slaďoučké jahody. Ihned jsem měla jasno co z nich ukuchtím. Pokud máte rádi stejně jako já pusinky či rakvičky a navrch hromadu ovoce, tak musíte tento nejlahodnější dezert zkusit taky. Dort Pavlova je neuvěřitelně jednoduchý a absolutně dokonalý. Pokud ho jednou zkusíte už nebudete chtít nic jiného. U nás doma se po této dobrotě vždy okamžitě zapráší a já ho ráda a z lásky upeču znovu a znovu.

  Ingredience

  • 4 bílky
  • 220 gramů cukr krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1,5 lžičky vinného octa
  • 600 g ( 3 kelímky ) šlehačky
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • jahody



Doporučuji si všechny ingredience připravit dopředu. Všechno je po-té o dost jednodušší.

Bílky si dáme do větší misky, v které se nám bude dobře šlehat.


Bílky vyšleháme do hodně lesklého sněhu.

Do hustéhu sněhu a za stálého šlehání začneme postupně přidávat cukr. Nepřidejte ho najednou.


Po přidání cukru už je sníh lesklý a opravdu tuhý. Doporučuji šlehat už na nejvyšší výkon

Teď už pouze přidáme škrob, který zašleháme a na závěr vinný ocet.


Příprava není tak těžká - vlastně jen držíte šlehač a přidáváte po částech suroviny.

Plechy vyložíme pečícím papírem a připravené těsto po částech přendáme ne plech.


Buď můžeme tvořit mini pavlova - z těsta uděláme menší hromádku a lžící vytvoříme důlek - aby nám po upečení měla kde držet šlehačka - z této dávky jich uděláme tak 6 -7 hromádek

Nebo si uděláme klasický dort Pavlova a to tak,že vytvoříme buď jednu velkou hroudu opět s důlkem uprostřed nebo můžeme dort vrstvit a tím pádem si musíme udělat placky ( ne moc vysoké ) do kulatého tvaru.


Pavlova pečeme ( respektive sušíme ) v troubě rozpálené na 120 stupňů - menší max 40 minut a vetší může trvat až 1,5 -2 hod. . Korpus poznáme, že je upečený tak že jde krásně sloupnout z pečícího papíru. Po upečení vyndáme z trouby a necháme na mřížku zcela vychladnout. Pavlova by měla bát křupavá ale uvnitř vláčná. Pokud Vám sníh v troubě lehce zhnědne vůbec nevadí - příště budete péct na méně stupňů či na kratší dobu - musíte to prostě vychytat.

Než nám Pavlova vychladne připravíme si šlehačku a něco čím ji osladíme - můžete zvolit klasický cukr či med nebo agávový sirup.


Šlehačku klasicky vyšleháme.

Omyjeme si Vám zvolené ovoce - u nás jsou jahody. Ale u Pavlova můžete zvolit jakkékoliv ovoce i libovolné kombinace.


Teď už pouze na vychladlý korpus naneseme vrstvu šlehačky a poklademe pokrájeným ovocem.

Můžeme i libovolně ozdobit či přidat čokoládu.


Doporučuji dezert sníst co nejdříve. V případě, že necháte dezert odpočívat v lednici tak tím nic nezkazíte pouze nebude tak křupavý.

Pokud budete chtít dělat dort tak samozřejmě musíte postupně vrstvit. Korpus pak šlehačku, opět korpus, šlehačku a po celém dortu ovoce. Taktéž výborná záležitost.


Až zkusíte tak nebudete doma dělat nic jiného. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Sendvič s kuřecím masem

Máte rádi sendviče? U nás doma děláme sendviče na milion způsobů. Tento je podle mého oblíbence Romana Vaňka. Budete se divit kolik chutí tento sendvič obsahuj, nic mu nechybí. Je absolutně vynikající.

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Panna cotta s lesním ovocem

Panna cotta je typický italský moučník. Neznám nikoho komu by tato božská kombinace smetany a ovoce nechutnala. Pokud čekáte návštěvu a chcete se vyšvihnout, zkuste si tuto neuvěřitelnou dobrotu připravit doma, není to nic těžkého.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.