Pavlova s jahodami

Deserty

O víkendu jsem zajela na nedaleký farmářský trh a přivezla si nádherné, slaďoučké jahody. Ihned jsem měla jasno co z nich ukuchtím. Pokud máte rádi stejně jako já pusinky či rakvičky a navrch hromadu ovoce, tak musíte tento nejlahodnější dezert zkusit taky. Dort Pavlova je neuvěřitelně jednoduchý a absolutně dokonalý. Pokud ho jednou zkusíte už nebudete chtít nic jiného. U nás doma se po této dobrotě vždy okamžitě zapráší a já ho ráda a z lásky upeču znovu a znovu.

  Ingredience

  • 4 bílky
  • 220 gramů cukr krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1,5 lžičky vinného octa
  • 600 g ( 3 kelímky ) šlehačky
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • jahody



Doporučuji si všechny ingredience připravit dopředu. Všechno je po-té o dost jednodušší.

Bílky si dáme do větší misky, v které se nám bude dobře šlehat.


Bílky vyšleháme do hodně lesklého sněhu.

Do hustéhu sněhu a za stálého šlehání začneme postupně přidávat cukr. Nepřidejte ho najednou.


Po přidání cukru už je sníh lesklý a opravdu tuhý. Doporučuji šlehat už na nejvyšší výkon

Teď už pouze přidáme škrob, který zašleháme a na závěr vinný ocet.


Příprava není tak těžká - vlastně jen držíte šlehač a přidáváte po částech suroviny.

Plechy vyložíme pečícím papírem a připravené těsto po částech přendáme ne plech.


Buď můžeme tvořit mini pavlova - z těsta uděláme menší hromádku a lžící vytvoříme důlek - aby nám po upečení měla kde držet šlehačka - z této dávky jich uděláme tak 6 -7 hromádek

Nebo si uděláme klasický dort Pavlova a to tak,že vytvoříme buď jednu velkou hroudu opět s důlkem uprostřed nebo můžeme dort vrstvit a tím pádem si musíme udělat placky ( ne moc vysoké ) do kulatého tvaru.


Pavlova pečeme ( respektive sušíme ) v troubě rozpálené na 120 stupňů - menší max 40 minut a vetší může trvat až 1,5 -2 hod. . Korpus poznáme, že je upečený tak že jde krásně sloupnout z pečícího papíru. Po upečení vyndáme z trouby a necháme na mřížku zcela vychladnout. Pavlova by měla bát křupavá ale uvnitř vláčná. Pokud Vám sníh v troubě lehce zhnědne vůbec nevadí - příště budete péct na méně stupňů či na kratší dobu - musíte to prostě vychytat.

Než nám Pavlova vychladne připravíme si šlehačku a něco čím ji osladíme - můžete zvolit klasický cukr či med nebo agávový sirup.


Šlehačku klasicky vyšleháme.

Omyjeme si Vám zvolené ovoce - u nás jsou jahody. Ale u Pavlova můžete zvolit jakkékoliv ovoce i libovolné kombinace.


Teď už pouze na vychladlý korpus naneseme vrstvu šlehačky a poklademe pokrájeným ovocem.

Můžeme i libovolně ozdobit či přidat čokoládu.


Doporučuji dezert sníst co nejdříve. V případě, že necháte dezert odpočívat v lednici tak tím nic nezkazíte pouze nebude tak křupavý.

Pokud budete chtít dělat dort tak samozřejmě musíte postupně vrstvit. Korpus pak šlehačku, opět korpus, šlehačku a po celém dortu ovoce. Taktéž výborná záležitost.


Až zkusíte tak nebudete doma dělat nic jiného. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Pečená plec obalená v bylinkách a česneková bramborová kaše

Máte rádi bramborovou kaši? Zkuste svoje chuťové buňky potěšit a trochu zaexperimentovat, budete překvapeni zajímavou kombinací. Dlouho pečené masíčko, které nádherně voní je už pouze třešničkou na dortu.

Čočková polévka

I když čočka nepatří k mým oblíbeným surovinám při vaření, ráda bych Vám představila recept na čočkovou polévku, kterou si i já s chutí dám. Polévku nezahušťuji a přidávám velké množství bylinek.

Ovocná bublanina s drobenkou

Nevíte jak snadno a rychle zpracovat zbytek ovoce? Co takhle do jednoduché a chutné bublaniny. Připravila jsem pro Vás fotorecept, ve kterém jsem využila čerstvé jahody, které jsem ještě obohatila rebarbourou, která tomu dodala ten správný říz.

Banánové jednohubky

Letos jsem ochutnala spoustu cukroví, ale kupodivu nejlepší letošní cukroví je od našeho Lukyna. Ano i mě to překvapilo, že se s tím chlap patlal. Rozhodla jsem se po něm tak trošku opičit. Silvestr je za dveřmi a na párty očekávám i malém návštěvníky, které tato dobrota jistě potěší.