Parmezánové řízečky a šťouchané brambory

Hlavní jídla

Není řízek jako řízek. Určitě každý z nás dělá řízky naruby, v jogurtu či s cornflakes proto zkuste něco jiného a nového. Budete mile překvapeni jaký šmak dodá řízkům parmezán a šťouchané brambory jsou k tomu absolutní špička. Dokonalý a rychlý tip na večeři či oběd.

  Ingredience

  • kuřecí prsa
  • vajíčka
  • strouhanka
  • parmezán
  • brambory
  • cibule
  • smetana
  • pažitka či petržel



Moc surovin k tomu nepotřebujeme :) Doporučuji vždy použít co nejčerstvější vejce.

Kuřecí maso omyjte a osušte. Pokud máte rádi raději menší řízky pokrájejte je na menší kusy a lehce přes potravinářskou folii naklepeme. Z obou stran osolíme a opepříme.


Kuřecí maso klasicky obalíme v hladkou mouce

Po-té i ve vajíčku.


A v poslední fázi přidáme do strouhanky parmezán - smícháme 1/2 strouhanky a 1/2 parmezánu. Řízky ve směsi obalíme.

Jak jednoduché :)


Řízečky klasicky osmažíme na oleji či na sádle, ale myslím si, že na sádle jsou stejně nejlepší.

Osmažené řízky položíme na ubrousek, aby nasál přebytečný tuk.


Co se týče šťouchaných brambor, zjistila jsem, že je každý dělá úplně jinak. Já je mám nejvíc ráda z uvařených brambor ve šlupce. Tzn, že klasicky si uvaříme brambůrky ve šlupce doměkka.

Uvařené brambůrky zcedíme a hned ještě zatepla je oloupeme.


Nakrájíme se hromadu cibule ( klidně 4 a více )

Pokrájíme si i něco zeleného - petržel či pažitku. A pokud máte rádi slaninku, tak i tu :) Já do šťouchaček slaninku nedáváme.


Ve větším hrnci osmažíme dozlatova cibulku a přidáme brambory, které protlačíme přes kolečko na bramborový salát . Všechno promícháme a přidáme pažitku.

Všechno chviličku provaříme a na závěr přidáme 100 ml smetany. Pořádně dosolíme a máme hotovo.


Příprava je velice jednoduchá, ale jídlo chutná i tak báječně. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Rajčatový salát s vajíčkem

Vždycky když mi na zahrádce něco vyroste tak jsem na sebe strašně pyšná. Letos se mi urodilo strašně moc vynikajících rajčátek, které se skvěle hodí do tohoto salátku.

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Nepečený dort s ovocem

Podle mě jsou nejlepší dezerty ty co se nepečou a tento je u nás v rodině nejvíce oblíbený. Proto ho připravujeme na každé narozeniny a oslavy. Tento byl vyroben pro Lubánka,

Jemná kuřecí paštika

Homemade paštiky zažívají v České republice ohromný boom a nejdete ji snad v každé restauraci jako předkrm. Není se čemu divit, jsme národ paštikářů. Zkuste si ji připravit snadno a velice rychle doma, není to vůbec nic těžkého. Navíc oproti kupované budete vědět, že jediné co obsahuje jsou jen játra a žádné kůže či separáty.