Panna cotta s lesním ovocem

Deserty

Panna cotta je typický italský moučník. Neznám nikoho komu by tato božská kombinace smetany a ovoce nechutnala. Pokud čekáte návštěvu a chcete se vyšvihnout, zkuste si tuto neuvěřitelnou dobrotu připravit doma, není to nic těžkého.

  Ingredience

  • 1l smetany ( min.31%)
  • 5 plátků želatiny
  • 1 vanilkový cukr



Zvolte opravdu vysokoprocentní smetanu, jinak se dezert nemusí povést.

Ovoce - nejlepší je ovoce kyselejší - lesní směs, maliny nebo jahody. Výborná je i s čokoládou či karamelem. Z ovoce se udělá obyčejná "omáčka"" tzn. ovoce lehce povaříme a dochutíme cukrem. Na panna cottu musí být omáčka vždy studená.


Plátky želatiny namočíme do studené vody a počkáme než změknou.

Dáme vařit smetanu s cukrem a přivedeme k varu. Po-té vypneme a necháme trochu zchladnout. Plátky želatiny vyndáme z vody, vymačkáme a vložíme do hrnce se smetanou a pořádně zamícháme.


Hotovou směs vlijeme do připravených mističek a necháme vychladnout v lednici na 6-8 hodin.- Udělala jsem vícero variant - v plastových kelímkách - nejlepší když s dezertem někam cestujete. Naplnit můžeme i do klasických kokotek, které se plní tak 3/4 a pak se vyklápí na talíř . Aby se dobře vyklápěly- stačí je na chvilku vložit do horké vody. Panna cotta lehce povolí a nechá se pak krásné vyklopit.

Z 1 l smetany je cca 6-8 mističek


Nejlepší panna cotta je politá lesním ovocem.

Miluju chuť sladké smetany a kyselého ovoce.


Výběr z fotoreceptů

Křenová omáčka s hovězím masem

Z předchozího receptu si umíme udělat báječný knedlík a tak si taky musíme uvařit pořádnou omáčku. Křenovou omáčku jsem už dlouho nejedla a ani neviděla ve výběru v restauraci, nevím proč když je to taková bašta.

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Mrkvový dort

Dnes má svátek Tomáš. A zrovna dva moji nejmilovanější chlapi na světě, bratříček a můj muž, jsou Tomášové. Chtěla jsem jim udělat radost,obdarovat je a potěšit něčím sladkým a originálním. Mrkvový dort byl proto jasná volba. Nejenže vypadá na pohled krásně, ale uvnitř je božsky vláčný. Tento dort si určitě zamilujete a budete ho chtít si udělat taky - velikonoce jsou na to ideální příležitost.

Domácí těstoviny (fleky)

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.