Panna cotta s lesním ovocem

Deserty

Panna cotta je typický italský moučník. Neznám nikoho komu by tato božská kombinace smetany a ovoce nechutnala. Pokud čekáte návštěvu a chcete se vyšvihnout, zkuste si tuto neuvěřitelnou dobrotu připravit doma, není to nic těžkého.

  Ingredience

  • 1l smetany ( min.31%)
  • 5 plátků želatiny
  • 1 vanilkový cukr



Zvolte opravdu vysokoprocentní smetanu, jinak se dezert nemusí povést.

Ovoce - nejlepší je ovoce kyselejší - lesní směs, maliny nebo jahody. Výborná je i s čokoládou či karamelem. Z ovoce se udělá obyčejná "omáčka"" tzn. ovoce lehce povaříme a dochutíme cukrem. Na panna cottu musí být omáčka vždy studená.


Plátky želatiny namočíme do studené vody a počkáme než změknou.

Dáme vařit smetanu s cukrem a přivedeme k varu. Po-té vypneme a necháme trochu zchladnout. Plátky želatiny vyndáme z vody, vymačkáme a vložíme do hrnce se smetanou a pořádně zamícháme.


Hotovou směs vlijeme do připravených mističek a necháme vychladnout v lednici na 6-8 hodin.- Udělala jsem vícero variant - v plastových kelímkách - nejlepší když s dezertem někam cestujete. Naplnit můžeme i do klasických kokotek, které se plní tak 3/4 a pak se vyklápí na talíř . Aby se dobře vyklápěly- stačí je na chvilku vložit do horké vody. Panna cotta lehce povolí a nechá se pak krásné vyklopit.

Z 1 l smetany je cca 6-8 mističek


Nejlepší panna cotta je politá lesním ovocem.

Miluju chuť sladké smetany a kyselého ovoce.


Výběr z fotoreceptů

Parmezánové řízečky a šťouchané brambory

Není řízek jako řízek. Určitě každý z nás dělá řízky naruby, v jogurtu či s cornflakes proto zkuste něco jiného a nového. Budete mile překvapeni jaký šmak dodá řízkům parmezán a šťouchané brambory jsou k tomu absolutní špička. Dokonalý a rychlý tip na večeři či oběd.

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Hraběnčiny řezy

Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.

Šlehačkové cukroví

Vánoce už klepou na dveře a pokud se Vám nechce dlouho stát v kuchyni a péct cukroví tohle je moje nejoblíbenější cukroví, které je jednoduché,strašně rychlé a úplně delikátní- v jednoduchosti je krása . U nás se hned po šlehačkovém cukroví vždy zapráší.