Panna cotta s lesním ovocem

Deserty

Panna cotta je typický italský moučník. Neznám nikoho komu by tato božská kombinace smetany a ovoce nechutnala. Pokud čekáte návštěvu a chcete se vyšvihnout, zkuste si tuto neuvěřitelnou dobrotu připravit doma, není to nic těžkého.

  Ingredience

  • 1l smetany ( min.31%)
  • 5 plátků želatiny
  • 1 vanilkový cukr



Zvolte opravdu vysokoprocentní smetanu, jinak se dezert nemusí povést.

Ovoce - nejlepší je ovoce kyselejší - lesní směs, maliny nebo jahody. Výborná je i s čokoládou či karamelem. Z ovoce se udělá obyčejná "omáčka"" tzn. ovoce lehce povaříme a dochutíme cukrem. Na panna cottu musí být omáčka vždy studená.


Plátky želatiny namočíme do studené vody a počkáme než změknou.

Dáme vařit smetanu s cukrem a přivedeme k varu. Po-té vypneme a necháme trochu zchladnout. Plátky želatiny vyndáme z vody, vymačkáme a vložíme do hrnce se smetanou a pořádně zamícháme.


Hotovou směs vlijeme do připravených mističek a necháme vychladnout v lednici na 6-8 hodin.- Udělala jsem vícero variant - v plastových kelímkách - nejlepší když s dezertem někam cestujete. Naplnit můžeme i do klasických kokotek, které se plní tak 3/4 a pak se vyklápí na talíř . Aby se dobře vyklápěly- stačí je na chvilku vložit do horké vody. Panna cotta lehce povolí a nechá se pak krásné vyklopit.

Z 1 l smetany je cca 6-8 mističek


Nejlepší panna cotta je politá lesním ovocem.

Miluju chuť sladké smetany a kyselého ovoce.


Výběr z fotoreceptů

Pečený králík na kořenové zelenině

Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)

Bramboračka s houbami

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

Piškotové řezy s ovocem

Piškotové těsto je výborné na dorty, řezy a rolády a jiné dobroty. Proto Vám chci představit výborné piškotové těsto, které nemůžete pokazit. Zkuste a už nikdy nebudete dělat jiné.

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.