Panenka plněná špenátem a slaninou

Hlavní jídla

Vepřová panenka je nejlepší kus masa na světě. Dá se kombinovat úplně snad se vším. Nejvíce se hodí na pečení nebo na minutkovou kuchyni. Ale jak udělat takový kus masa, aby zůstal šťavnatý? Ukážu Vám kouzlo.

  Ingredience

  • Vepřová panenka
  • Slaninu
  • Čerstvý špenát
  • Česnek



Slaninu musíme mít nakrájenou na plátky. Nahradit ji můžeme i pancettou

Čerstvý špenát propláchneme, aby byl čistý a nakrájíme nebo propasírujeme tak 3 stroužky česneku


Na rozpuštěném másle necháme špenát prohřát a on zmenší svojí velikost a "povadne" Přidáme česnek osolíme a opepříme. Odstavíme z plotny a necháme trochu vystydnout ať se nám s ním dobře manipuluje

Panenku si odblaníme a podélně nařízneme ale nedořezáváme do konce.


Panenku rozevřeme, osolíme, opepříme a poklademe plátky slaniny, špenát.

Zavřeme a stáhneme provázkem. Panenku potřeme olejem.


Zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhla.

Ještě než dáme péct do trouby obalíme ji ve slanině, aby natáhla slaninovou chuť, vůni a zůstala šťavnatá.


Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut

Upečenou panenku vyndáme a necháme 5 minut odpočinout, aby nevytekla veškerá šťávička. Sundáme provázek a nakrájíme.


U nás se panenka podávala s bramborovou kaší. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Kachní prsa s bramborovými plackami

Už Vás nebaví vařit zdlouhavě knedlíky a vymýšlet co uvařit místo nich?? Zjistila jsem, že se úplně zapomnělo a vůbec nikdo nedělá bramborové placky, které se přitom dají jíst téměř s čímkoliv. Můžou se baštit na slano či na sladko a přitom jsou placky rychlé a navíc šíleně jednoduché.Kachní prsa s houbami jsou už pouze třešničkou. Stejně se vždycky přecpu samotnými plackami a už nic víc k tomu nepotřebuji.

Kroupová polévka

Nastal podzim a musíme se zahřát nějakou dobrou polévkou. Tato je naše nejoblíbenější. Pokud máte rádi kroupy nebo chcete zkusit něco nového, zkuste uzenou polévku s kroupami.

Jablkový dort

Tento recepis mám od mé maminky. Jako malá jsem neměla ráda sladké dorty, a tak nám mamka dělala tento - a je nejlepší.

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.