Panenka plněná špenátem a slaninou

Hlavní jídla

Vepřová panenka je nejlepší kus masa na světě. Dá se kombinovat úplně snad se vším. Nejvíce se hodí na pečení nebo na minutkovou kuchyni. Ale jak udělat takový kus masa, aby zůstal šťavnatý? Ukážu Vám kouzlo.

  Ingredience

  • Vepřová panenka
  • Slaninu
  • Čerstvý špenát
  • Česnek



Slaninu musíme mít nakrájenou na plátky. Nahradit ji můžeme i pancettou

Čerstvý špenát propláchneme, aby byl čistý a nakrájíme nebo propasírujeme tak 3 stroužky česneku


Na rozpuštěném másle necháme špenát prohřát a on zmenší svojí velikost a "povadne" Přidáme česnek osolíme a opepříme. Odstavíme z plotny a necháme trochu vystydnout ať se nám s ním dobře manipuluje

Panenku si odblaníme a podélně nařízneme ale nedořezáváme do konce.


Panenku rozevřeme, osolíme, opepříme a poklademe plátky slaniny, špenát.

Zavřeme a stáhneme provázkem. Panenku potřeme olejem.


Zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhla.

Ještě než dáme péct do trouby obalíme ji ve slanině, aby natáhla slaninovou chuť, vůni a zůstala šťavnatá.


Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut

Upečenou panenku vyndáme a necháme 5 minut odpočinout, aby nevytekla veškerá šťávička. Sundáme provázek a nakrájíme.


U nás se panenka podávala s bramborovou kaší. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Tagliatelle s lososem a špenátem

Strašně ráda dostávám dárečky a ještě radši když to jsou jedlé dárečky. Tchán s tchýní se nedávno vrátili z dovolená z Itálie a dovezli mi spoustu těstovin, parmezánu a jiných italských dobrot. A tak když už jsem měla doma tolik kvalitních a výborných surovin, uvařila jsem výborné tagliatelle s nesmrtelnou kombinací v podobě špenátu a lososa. Recept je navíc rychlý a snadný k přípravě.

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Hraběnčiny řezy

Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.

Nádivka

Také se Vám zdá, že už je ta zima příšerně dlouhá?? Na zahrádce už zpod zbytku sněhu vykukují bylinky, malinkaté kytičky a já už se nemůžu dočkat sluníčka. Abych si to jaro aspoň trochu připomněla, uvařila jsem naši dokonalou nádivku, která je božská jak samotná tak i k masíčku.