Panenka plněná špenátem a slaninou

Hlavní jídla

Vepřová panenka je nejlepší kus masa na světě. Dá se kombinovat úplně snad se vším. Nejvíce se hodí na pečení nebo na minutkovou kuchyni. Ale jak udělat takový kus masa, aby zůstal šťavnatý? Ukážu Vám kouzlo.

  Ingredience

  • Vepřová panenka
  • Slaninu
  • Čerstvý špenát
  • Česnek



Slaninu musíme mít nakrájenou na plátky. Nahradit ji můžeme i pancettou

Čerstvý špenát propláchneme, aby byl čistý a nakrájíme nebo propasírujeme tak 3 stroužky česneku


Na rozpuštěném másle necháme špenát prohřát a on zmenší svojí velikost a "povadne" Přidáme česnek osolíme a opepříme. Odstavíme z plotny a necháme trochu vystydnout ať se nám s ním dobře manipuluje

Panenku si odblaníme a podélně nařízneme ale nedořezáváme do konce.


Panenku rozevřeme, osolíme, opepříme a poklademe plátky slaniny, špenát.

Zavřeme a stáhneme provázkem. Panenku potřeme olejem.


Zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhla.

Ještě než dáme péct do trouby obalíme ji ve slanině, aby natáhla slaninovou chuť, vůni a zůstala šťavnatá.


Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut

Upečenou panenku vyndáme a necháme 5 minut odpočinout, aby nevytekla veškerá šťávička. Sundáme provázek a nakrájíme.


U nás se panenka podávala s bramborovou kaší. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Holandský řízek

Nedávno jsem si v práci dala holandský řízek, který vlastně s holandským řízkem neměl nic společného. Proto jsem prolistovala staré kuchařky,porovnala jak se vlastně má ''opravdu'' dělat a tradááá - Holandský řízek z opravdového masa.

Podzimní voňavý hruškový koláč

Víte, jaké je moje nejoblíbenější roční období??Babí léto a podzim. Listy pomalu mění své barvy, člověk se může zachumlat do peřin a relaxovat u zapáleného krbu, v lese rostou houby a dozrávají všechny možné plodiny. Z takových podzimních hrušek se dá udělat všechno možné - kompoty, koláče či sušenky. Na takový jeden koláč jsem dostala recept a ihned ho musela upéct. Splňuje totiž veškeré mé podmínky k tomu, abych se do pečení mohla pustit. Je snadný, relativně rychlý, plný ovoce a není to žádná suchá buchta. A ta skořicová vůně co vychází z trouby je neodolatelné.

Nádivka

Také se Vám zdá, že už je ta zima příšerně dlouhá?? Na zahrádce už zpod zbytku sněhu vykukují bylinky, malinkaté kytičky a já už se nemůžu dočkat sluníčka. Abych si to jaro aspoň trochu připomněla, uvařila jsem naši dokonalou nádivku, která je božská jak samotná tak i k masíčku.