Nádivka

Inspirace

Také se Vám zdá, že už je ta zima příšerně dlouhá?? Na zahrádce už zpod zbytku sněhu vykukují bylinky, malinkaté kytičky a já už se nemůžu dočkat sluníčka. Abych si to jaro aspoň trochu připomněla, uvařila jsem naši dokonalou nádivku, která je božská jak samotná tak i k masíčku.

  Ingredience

  • 6 housek či rohlíků
  • 6 vajíček
  • 200 ml mléka
  • čerstvé bylinky - pažitka, petržel, libeček
  • jarní cibulka
  • slaninka
  • kousek maslíčka



Ideální je si veškeré suroviny nejprve připravit.

Pečivo může být jak den staré tak i úplně čerstvé. Výborná nádivka je i z veky či toustového chleba.


Veškeré pečivo pokrájíme na kostky.

Bylinky si nastříháme či pokrájíme na libovolně velké kusy . Slaninku a jarní cibulku pokrájíme,ale na menší kousky.


Vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky.

Veškeré žloutky promícháme s 200 ml mléka.


Pokrájené kousky pečiva přendáme do větší mísy, v které se nám bude dobře míchat a zalijeme směsí mléka s žloutky. Necháme vsáknout.

Pokrájené bylinky a slaninku přidáme do namočeného pečiva.


Promícháme a osolíme.

Bílky vyšleháme do pevného sněhu.


Ušlehaný sníh přidáme ke skoro hotové nádivce. Přidáváme po částech.

Sníh vmícháváme opatrně a pomalu.


Vhodnou zapékací mísu vymažeme máslem a rozprostřeme nádivku.

Pečeme ve vyhřáté troubě dokud nádivka nebude zlaťoučká a napovrchu křupavá.


Podáváme s kuřetem a brambůrky. Výborná je i samotná

Na Velikonoce můžeme bylinky nahradit jarní zelení jako jsou kopřivy, sedmikrásky atd. a místo slaninu nahradit vařeným uzeným masíčkem


Přeji dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Kapustové karbanátky s mletým masem

Taky jste kapustu jako děti nenáviděli? Vždy když někdo kapustu vařil, tak jsem to cítila na hony daleko a vyhýbala se ji. Teď na ''staré'' kolena se často vracím k jídlům, které jsem jako malá nenáviděla a dávám jim druhé šance. I přes veškerou mojí snahu kapustu nesním samotnou, třeba v polévce či dušenou, ale karbanátky z ní jsou výborné a pochutnám si. Máte rádi kapustové karbanátky?

Ovocná bublanina s drobenkou

Nevíte jak snadno a rychle zpracovat zbytek ovoce? Co takhle do jednoduché a chutné bublaniny. Připravila jsem pro Vás fotorecept, ve kterém jsem využila čerstvé jahody, které jsem ještě obohatila rebarbourou, která tomu dodala ten správný říz.

Domácí těstoviny (fleky)

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.