Mrkvový dort

Deserty

Dnes má svátek Tomáš. A zrovna dva moji nejmilovanější chlapi na světě, bratříček a můj muž, jsou Tomášové. Chtěla jsem jim udělat radost,obdarovat je a potěšit něčím sladkým a originálním. Mrkvový dort byl proto jasná volba. Nejenže vypadá na pohled krásně, ale uvnitř je božsky vláčný. Tento dort si určitě zamilujete a budete ho chtít si udělat taky - velikonoce jsou na to ideální příležitost.

  Ingredience

  • 4 vajíčka
  • 2 hrníčky třtinového cukru
  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • 1 hrníček nasekaných vlašských ořechů
  • 3 hrníčky nastrouhané mrkve
  • 1 a čtvrt hrníčku oleje
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • trošička citronové kůry
  • 500 g sýra Philadelphia
  • 2 lžíce másla
  • 1 a půl hrníčku cukru moučka
  • šťáva z citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • marcipán
  • potravinářské barvivo



Ač to vypadá děsivě podle všech ingrediencí, příprava těsta není vůbec náročná. Mrkev si najemno nastrouháme a vlašské oříšky v kutru rozsekáme na drobno.

První co je potřeba udělat- vyšleháme vajíčka s cukrem a extraktem.


Stačí asi tak 2 minutky šlehačem či mixerem.

Přidáme olej a všechno sypké ( mouku, skořici, sodu, pečící prášek, sůl, ) a vše promícháme.


K těstu vmícháme ořechy.

Nakonec přidejte nastrouhanou mrkvičku.


Všechno promíchejte, ale použijte už pouze stěrku či vařečku.

Formu na dort ( 27 cm ) vymažeme pečlivě máslem a vysypeme hrubou mouku.


Těsto přelijeme do formy. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů cca na 1 hod a 20 minut. V půlce pečení přikryjte formu alobalem, jelikož povrch dort zbytečně moc hnědne a to nechceme.

Mezitím než se korpus upeče si připravíme marcipánové mrkvičky. Nebudu Vám lhát jak jsem si marcipán vyrobila doma, dá se koupit v každém obchodě.


Jediné co je složité, že musíte trefit mrkvičkovou barvu. Smícháme postupně žlutou s červenou. Zelená se naštěstí barvit nemusí :)

Zelená se naštěstí nemusí nějak smíchávat :)


Pokud trefíte barvičku tak začněte tvořit mrkvičky a lístečky. Doufejte, že jste víc manuálně zruční a budou Vaše mrkvičky ty mrkvičky aspoň připomínat. Moje jsou takový mutantní :)

Jako u každého dortu či buchty zkuste špejlí jestli se něco nelepí a pak teprve vyndejte z trouby.


Korpus nechte chvilinku po vyndání z trouby dpočinout a pak vyndejte z formy a nechte zcela dort zchladnout.

Připravíme si krém. Největší oříšek z celého dortu bylo pro mě shánět sýr Philadephia - buď ho měli v akci a tudíž byl při mém štěstí vyprodaný a nebo ho vůbec neprodávali.


Máslo musí mít pokojovou teplotu. Cukr a již zmíněné máslo vyšleháme, postupně přidáváme sýr, vanilku a jako závěr šťávu z citronu. Krém necháme chvilinku v lednici odpočinout.

Zcela studený dort opatrně rozpůlíme.


Rozpůlený dort potřeme čtvrtinou krému.

Dort zaklopíme


Zbytkem krému pomalu potřeme celý dort - jak vršek tak i boky. Pomocí stěrky můžete docílit absolutně hladkého povrchu, ale mě se líbí když povrch hladký není.

Dort ozdobíme marcipánem -v mém případě lístečky a mrkvičky.


Dort je lepší nechat vychladnout v lednici.

Mrkvový dort se řadí mezi ty ''mokré'' buchty, které jsou u nás velice oblíbené. Za to, že je dort tak vláčný může právě mrkvička.


Pokud se bojíte použít na krém sýr Philadelphia zkuste mascarpone či tvaroh. Rozhodně to nezkazíte.

Už Vás nebudu dál lákat, musíte si ho zkusit doma upéct - stojí to za to. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Polpette al Sugo

Pamatujete si pohádku Lady a Tramp?? Polpette al sugo neboli masové kuličky v rajčatové omáčce. Právě tuto dobrotu jedí pejsci v již zmíněné pohádce. Kuchař hraje na harmoniku, zpívá, pejsci jedí špagety při svíčkách a pak se jejich rty spojí a zamilují se..prostě absolutní romantika. Špagety a masové kuličky mají rádi snad všichni, takže nahoďte zástěry a uvařte si to. Hned zjistíte proč je to taková dobrota.

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Luxusní dort z lesního ovoce

Právě v tuto dobu roste v lesích hromada borůvek. Jako každý rok i já vyrazila s kamarádkami na lov borůvek a spoustu jich nasbírala. Udělala jsem z nich všelijaké dobroty a ještě mi zbylo na to, abych udělala tento vynikající, svěží a luxusní dort. Přísahám, že se snědl během chviličky a já jsem byla za největší superstar. Pokud i Vy chcete být za hvězdu, zkuste pro Vaše blízké dortík taktéž připravit. Zaručuji úspěch :)

Banánové jednohubky

Letos jsem ochutnala spoustu cukroví, ale kupodivu nejlepší letošní cukroví je od našeho Lukyna. Ano i mě to překvapilo, že se s tím chlap patlal. Rozhodla jsem se po něm tak trošku opičit. Silvestr je za dveřmi a na párty očekávám i malém návštěvníky, které tato dobrota jistě potěší.