Moje vepřová čína a pečená rýže

Hlavní jídla

Každý z nás má svůj osvědčený recept a postup na dokonalou čínu i já mám svůj, který Vám chci odtajnit zároveň i s pečenou rýží, kterou mám odmalinka moc ráda. Rýže nádherně voní a je dokonale ''lepivá''.

  Ingredience

  • Vepřové maso ( kýta či plec )
  • Zelenina ( bambus, paprika, mrkev, porek, houby, zelí )
  • Koření dle vaší volby
  • Sojovou omáčku
  • Rýžový ocet
  • Solamyl
  • Sriracha omáčka ( hot chilli )
  • 2 hrníčky basmati rýže
  • 4 hrníčky vody
  • 1 cibuli
  • olej
  • hřebíček



Vždy si pamatujte pravidlo 1 díl rýže, 2 díly vody. O nic víc a nic míň.

Podle mne je nejlepší basmati rýže, ale vybrat můžete jakoukoliv. Rýži je potřeba opravdu poctivě propláchnout.


Do oloupané cibule zapícháme hřebíček

Do pekáčku nasypeme rýži, osolíme, Doprostřed rýže dáme cibuli s hřebíček.


Vše zalijeme studenou vodou a přidáme 2 lžíce oleje.

Připravenou rýži zaklopíme a pečeme v rozehřáté troubě na 220 ° kolem 35-40 minut. Pokud se Vám zdá rýže tvrdá či je v pekáčku ještě voda, musí se péct delší dobu.


Po upečení vyndáme cibuli s hřebíčkem a můžeme podávat. Pečená rýže se hodí jako příloha úplně ke všemu. Budete se divit jak krásně voní.

Nejdůležitější na vepřové číně je správně zvolit koření a dochucovadla. V mém případě používám sojovou omáčku, srirachi omáčku pro správný říz. Rýžový ocet, po kterém maso zkřehne a dodá kyselejší chuť a koření ( používám lžičku koření Čína ).


Co se týče zeleninu záleží na vás, kterou máte oblíbenou. Doporučuji zeleninu nakrájet na opravdu slabé nudličky, aby nám zůstala na zkus "tvrdá". V číně mám nejradši bambus a mrkev.

Vepřové maso nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, okořeníme a přidáme tak 1 lžičku solamylu, 3 lžíce rýžového octa a lžíci oleje. Maso necháme minimálně 2 hodinky marinovat.


Nejdůležitější je maso zprudka a rychle na pánvi osmahnout, jelikož máme maso marinované tak to bude opravdu minutka. Pánev necháme opravdu pořádně rozehřát bez oleje ( jelikož olej už máme v marinádě ) a na pánev vhodíme maso, necháme zatáhnout a opéct dokud není měkké.

Mezitím si v druhé pánvi ( hlubší pánev či wok ) necháme rozehřát olej a vložíme na nudličky pokrájenou zeleninu. Zeleninu necháme minutku zatáhnout. K zeleně přidáme opečené vepřové masíčko.


Vše pouze promícháme a teď už jen musíme vytvořit omáčku a dochutit. Přidáme tak 4 lžíce sojové omáčku, 2 lžíce rýžového octa a pokud máte rádi pálivé přidáme i 2 lžíce srirachy omáčky. Vše zalijeme horkou vodou či vývarem, v kterém rozmícháme solamyl, aby omáčka zhoustla. Vše chvilinku provaříme.

Dávkování jednotlivých dochucovadel nechám na Vás- jen Vy víte jakou chuť chcete docílit. Doporučuji se všechny ingredience předem připravit, jelikož samotné vaření je rychlovka. Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Masové kuličky

Každý, kdo někdy navštívil Ikeu, určitě ochutnal jejich Švédské masové kuličky. Proto i já Vás dnes zavezu do Švédska a kuličky si spolu připravíme.

Česnečka

Jelikož cítím, že se o mě pokouší nějaká nemoc, tak sváteční den trávím v posteli a koukám na pohádky. Proto jsem dnes připravila vynikající česnečku, která mě nemoci určitě zbaví.

Mrkvový dort

Dnes má svátek Tomáš. A zrovna dva moji nejmilovanější chlapi na světě, bratříček a můj muž, jsou Tomášové. Chtěla jsem jim udělat radost,obdarovat je a potěšit něčím sladkým a originálním. Mrkvový dort byl proto jasná volba. Nejenže vypadá na pohled krásně, ale uvnitř je božsky vláčný. Tento dort si určitě zamilujete a budete ho chtít si udělat taky - velikonoce jsou na to ideální příležitost.

Hrníčkové knedlíky

Nedávno se mě někdo ptal jaké je moje oblíbené jídlo. Dlouho jsem přemýšlela a došla k závěru, že jsem prostě omáčkový tip a k pořádné omáčce patří dokonalá příloha. Zkuste proto tyto super chutné hrníčkové knedlíky.