Moje vepřová čína a pečená rýže

Hlavní jídla

Každý z nás má svůj osvědčený recept a postup na dokonalou čínu i já mám svůj, který Vám chci odtajnit zároveň i s pečenou rýží, kterou mám odmalinka moc ráda. Rýže nádherně voní a je dokonale ''lepivá''.

  Ingredience

  • Vepřové maso ( kýta či plec )
  • Zelenina ( bambus, paprika, mrkev, porek, houby, zelí )
  • Koření dle vaší volby
  • Sojovou omáčku
  • Rýžový ocet
  • Solamyl
  • Sriracha omáčka ( hot chilli )
  • 2 hrníčky basmati rýže
  • 4 hrníčky vody
  • 1 cibuli
  • olej
  • hřebíček



Vždy si pamatujte pravidlo 1 díl rýže, 2 díly vody. O nic víc a nic míň.

Podle mne je nejlepší basmati rýže, ale vybrat můžete jakoukoliv. Rýži je potřeba opravdu poctivě propláchnout.


Do oloupané cibule zapícháme hřebíček

Do pekáčku nasypeme rýži, osolíme, Doprostřed rýže dáme cibuli s hřebíček.


Vše zalijeme studenou vodou a přidáme 2 lžíce oleje.

Připravenou rýži zaklopíme a pečeme v rozehřáté troubě na 220 ° kolem 35-40 minut. Pokud se Vám zdá rýže tvrdá či je v pekáčku ještě voda, musí se péct delší dobu.


Po upečení vyndáme cibuli s hřebíčkem a můžeme podávat. Pečená rýže se hodí jako příloha úplně ke všemu. Budete se divit jak krásně voní.

Nejdůležitější na vepřové číně je správně zvolit koření a dochucovadla. V mém případě používám sojovou omáčku, srirachi omáčku pro správný říz. Rýžový ocet, po kterém maso zkřehne a dodá kyselejší chuť a koření ( používám lžičku koření Čína ).


Co se týče zeleninu záleží na vás, kterou máte oblíbenou. Doporučuji zeleninu nakrájet na opravdu slabé nudličky, aby nám zůstala na zkus "tvrdá". V číně mám nejradši bambus a mrkev.

Vepřové maso nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, okořeníme a přidáme tak 1 lžičku solamylu, 3 lžíce rýžového octa a lžíci oleje. Maso necháme minimálně 2 hodinky marinovat.


Nejdůležitější je maso zprudka a rychle na pánvi osmahnout, jelikož máme maso marinované tak to bude opravdu minutka. Pánev necháme opravdu pořádně rozehřát bez oleje ( jelikož olej už máme v marinádě ) a na pánev vhodíme maso, necháme zatáhnout a opéct dokud není měkké.

Mezitím si v druhé pánvi ( hlubší pánev či wok ) necháme rozehřát olej a vložíme na nudličky pokrájenou zeleninu. Zeleninu necháme minutku zatáhnout. K zeleně přidáme opečené vepřové masíčko.


Vše pouze promícháme a teď už jen musíme vytvořit omáčku a dochutit. Přidáme tak 4 lžíce sojové omáčku, 2 lžíce rýžového octa a pokud máte rádi pálivé přidáme i 2 lžíce srirachy omáčky. Vše zalijeme horkou vodou či vývarem, v kterém rozmícháme solamyl, aby omáčka zhoustla. Vše chvilinku provaříme.

Dávkování jednotlivých dochucovadel nechám na Vás- jen Vy víte jakou chuť chcete docílit. Doporučuji se všechny ingredience předem připravit, jelikož samotné vaření je rychlovka. Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Buřtguláš

Včera se u nás na zahradě celý den hrabalo listí a uklízelo. Proto když jsme přišli domů, bylo potřeba udělat něco rychlého, sytého a dobrého. Náš oblíbený buřtguláš. Nechte se inspirovat.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Rebarborové muffiny

Na zahradě už vyrostla rebarbora tak ji musím pomalu začít zpracovávat. Výborný je koláč s rebarborou, ale co takhle z ní vytvořit něco jiného jako jsou muffiny? Staňte se machry na muffiny a zkuste tento univerzální recept, který můžete jakkoliv obměňovat jinými náplněmi.

Dip na nachos

Vždy když pořádáme grilovačku nebo koukáme na film nesmí u nás chybět oblíbený dip k nachos. Je strašně jednoduché si ho v krámě koupit, ale ještě jednodušší je si ho doma udělat. Potřebujeme pouze 3 ingredience.