Masové kuličky

Hlavní jídla

Každý, kdo někdy navštívil Ikeu, určitě ochutnal jejich Švédské masové kuličky. Proto i já Vás dnes zavezu do Švédska a kuličky si spolu připravíme.

  Ingredience

  • 1/2kg mletého masa (hovězí a vepřové 1:1)
  • 2-3 lžíce solamylu
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • lžička muškátového oříšku
  • lžička mletého nového koření
  • lžička mletého zázvoru
  • 100 ml mléka
  • pepř a sůl
  • 50g másla
  • 1/2l vývaru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 150 ml smetany



Na kuličkách je důležitá správná volba koření.

Cibulku opravdu nadrobno nakrájíme a z uvedených surovin vypracujeme směs.


Nejlépe se směs propojí, pokud ji zamícháme ručně.

Z masové směsi vypracujeme kuličky.


Kuličky vložíme do vymazaného pekáčku.

Dáme péct do předem rozpálé trouby na 180 stupňů cca 10-15 minut - aby byli do zlato-hněda.


Celkem je z masové směsi 20-25 kuliček.

Nyní k masovým kuličkám připravýme omáčku.


Rozpustíme máslo a přisypeme hladkou mouku. Uděláme tmavší (hnědou jíšku).

POZOR, snadno se připaluje.


Jíšku zalijeme vývarem a smetanou. Necháme 15 minut povařit - osolíme a opepříme.

Kuličky servírujeme s bramborovou kaší, omáčkou a brusinkami. Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Španělský ptáček

Čas od času je potřeba si udělat pořádnou omáčku. Španělský ptáček patří ke klasice v české kuchyni, velice oblíbený a chutný. Máte rádi ptáčky?

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Panna cotta s lesním ovocem

Panna cotta je typický italský moučník. Neznám nikoho komu by tato božská kombinace smetany a ovoce nechutnala. Pokud čekáte návštěvu a chcete se vyšvihnout, zkuste si tuto neuvěřitelnou dobrotu připravit doma, není to nic těžkého.

Horké jablko s kořením

Nemám ráda tohle deštivé, depresivní počasí. Pro zlepšení nálady a zahřátí je nejlepší si udělat horké jablko. Nejenže drink výborně chutná, ale snad ještě lépe provoní celý byt.