Masové kuličky

Hlavní jídla

Každý, kdo někdy navštívil Ikeu, určitě ochutnal jejich Švédské masové kuličky. Proto i já Vás dnes zavezu do Švédska a kuličky si spolu připravíme.

  Ingredience

  • 1/2kg mletého masa (hovězí a vepřové 1:1)
  • 2-3 lžíce solamylu
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • lžička muškátového oříšku
  • lžička mletého nového koření
  • lžička mletého zázvoru
  • 100 ml mléka
  • pepř a sůl
  • 50g másla
  • 1/2l vývaru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 150 ml smetany



Na kuličkách je důležitá správná volba koření.

Cibulku opravdu nadrobno nakrájíme a z uvedených surovin vypracujeme směs.


Nejlépe se směs propojí, pokud ji zamícháme ručně.

Z masové směsi vypracujeme kuličky.


Kuličky vložíme do vymazaného pekáčku.

Dáme péct do předem rozpálé trouby na 180 stupňů cca 10-15 minut - aby byli do zlato-hněda.


Celkem je z masové směsi 20-25 kuliček.

Nyní k masovým kuličkám připravýme omáčku.


Rozpustíme máslo a přisypeme hladkou mouku. Uděláme tmavší (hnědou jíšku).

POZOR, snadno se připaluje.


Jíšku zalijeme vývarem a smetanou. Necháme 15 minut povařit - osolíme a opepříme.

Kuličky servírujeme s bramborovou kaší, omáčkou a brusinkami. Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Vepřové medajlonky a americké brambory

Která je Vaše nejoblíbenější kombinace ingrediencí??Já nejvíce miluji kombinaci masa s žampiony či jinými houbami a cibule.Mohla bych se toho ujíst. Podívejte se a uvařte si to moje nej.

Čočková polévka

I když čočka nepatří k mým oblíbeným surovinám při vaření, ráda bych Vám představila recept na čočkovou polévku, kterou si i já s chutí dám. Polévku nezahušťuji a přidávám velké množství bylinek.

Rebarborové muffiny

Na zahradě už vyrostla rebarbora tak ji musím pomalu začít zpracovávat. Výborný je koláč s rebarborou, ale co takhle z ní vytvořit něco jiného jako jsou muffiny? Staňte se machry na muffiny a zkuste tento univerzální recept, který můžete jakkoliv obměňovat jinými náplněmi.

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.