Masové kuličky

Hlavní jídla

Každý, kdo někdy navštívil Ikeu, určitě ochutnal jejich Švédské masové kuličky. Proto i já Vás dnes zavezu do Švédska a kuličky si spolu připravíme.

  Ingredience

  • 1/2kg mletého masa (hovězí a vepřové 1:1)
  • 2-3 lžíce solamylu
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • lžička muškátového oříšku
  • lžička mletého nového koření
  • lžička mletého zázvoru
  • 100 ml mléka
  • pepř a sůl
  • 50g másla
  • 1/2l vývaru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 150 ml smetany



Na kuličkách je důležitá správná volba koření.

Cibulku opravdu nadrobno nakrájíme a z uvedených surovin vypracujeme směs.


Nejlépe se směs propojí, pokud ji zamícháme ručně.

Z masové směsi vypracujeme kuličky.


Kuličky vložíme do vymazaného pekáčku.

Dáme péct do předem rozpálé trouby na 180 stupňů cca 10-15 minut - aby byli do zlato-hněda.


Celkem je z masové směsi 20-25 kuliček.

Nyní k masovým kuličkám připravýme omáčku.


Rozpustíme máslo a přisypeme hladkou mouku. Uděláme tmavší (hnědou jíšku).

POZOR, snadno se připaluje.


Jíšku zalijeme vývarem a smetanou. Necháme 15 minut povařit - osolíme a opepříme.

Kuličky servírujeme s bramborovou kaší, omáčkou a brusinkami. Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Hovězí líčka na červeném víně

Raduji se z maličkostí. Jedna z nich je, když si mohu doma dopřát a uvařit stejně výborné a chuťově dokonalé jídlo jako v luxusní restauraci. Hovězí líčka jsou teď neuvěřitelně v kurzu a není se čemu divit. Je to naprostá delikatesa. Na jazyku se jen rozplývají a potěší chuťové pohárky každého z nás.

Piškotové řezy s ovocem

Piškotové těsto je výborné na dorty, řezy a rolády a jiné dobroty. Proto Vám chci představit výborné piškotové těsto, které nemůžete pokazit. Zkuste a už nikdy nebudete dělat jiné.

Zázvorovo meduňkový sirup

Na mojí polovičku leze nějaká nemoc, proto jsem udělala do zásoby zázvoro meduňkový sirup nejen na nachlazení. Výborný jak do čaje tak i do limonád. Při vaření jsem měla i malou pomocnici