Hlavní jídla
Každý, kdo někdy navštívil Ikeu, určitě ochutnal jejich Švédské masové kuličky. Proto i já Vás dnes zavezu do Švédska a kuličky si spolu připravíme.
Na kuličkách je důležitá správná volba koření.
Cibulku opravdu nadrobno nakrájíme a z uvedených surovin vypracujeme směs.
Nejlépe se směs propojí, pokud ji zamícháme ručně.
Z masové směsi vypracujeme kuličky.
Kuličky vložíme do vymazaného pekáčku.
Dáme péct do předem rozpálé trouby na 180 stupňů cca 10-15 minut - aby byli do zlato-hněda.
Celkem je z masové směsi 20-25 kuliček.
Nyní k masovým kuličkám připravýme omáčku.
Rozpustíme máslo a přisypeme hladkou mouku. Uděláme tmavší (hnědou jíšku).
POZOR, snadno se připaluje.
Jíšku zalijeme vývarem a smetanou. Necháme 15 minut povařit - osolíme a opepříme.
Kuličky servírujeme s bramborovou kaší, omáčkou a brusinkami. Dobrou chuť.
Polévka je grunt o tom není pochyb. A jak tedy správně připravit kuřecí vývar, který se dá použít jako základ do polévek a omáček místo umělého bujonu. Není to vůbec žádná věda.
Nevíte jak snadno a rychle zpracovat zbytek ovoce? Co takhle do jednoduché a chutné bublaniny. Připravila jsem pro Vás fotorecept, ve kterém jsem využila čerstvé jahody, které jsem ještě obohatila rebarbourou, která tomu dodala ten správný říz.
Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.