Masové kuličky

Hlavní jídla

Každý, kdo někdy navštívil Ikeu, určitě ochutnal jejich Švédské masové kuličky. Proto i já Vás dnes zavezu do Švédska a kuličky si spolu připravíme.

  Ingredience

  • 1/2kg mletého masa (hovězí a vepřové 1:1)
  • 2-3 lžíce solamylu
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • lžička muškátového oříšku
  • lžička mletého nového koření
  • lžička mletého zázvoru
  • 100 ml mléka
  • pepř a sůl
  • 50g másla
  • 1/2l vývaru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 150 ml smetany



Na kuličkách je důležitá správná volba koření.

Cibulku opravdu nadrobno nakrájíme a z uvedených surovin vypracujeme směs.


Nejlépe se směs propojí, pokud ji zamícháme ručně.

Z masové směsi vypracujeme kuličky.


Kuličky vložíme do vymazaného pekáčku.

Dáme péct do předem rozpálé trouby na 180 stupňů cca 10-15 minut - aby byli do zlato-hněda.


Celkem je z masové směsi 20-25 kuliček.

Nyní k masovým kuličkám připravýme omáčku.


Rozpustíme máslo a přisypeme hladkou mouku. Uděláme tmavší (hnědou jíšku).

POZOR, snadno se připaluje.


Jíšku zalijeme vývarem a smetanou. Necháme 15 minut povařit - osolíme a opepříme.

Kuličky servírujeme s bramborovou kaší, omáčkou a brusinkami. Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Salát z červené řepy

Červená řepa je velice zdravá a plná vitamínů. Aby moje tělo mělo čas od času něco zdravého, připravila jsem si tento salát. Samotná příprava nezabere mnoho času a navíc je to ideální svačina, kterou si určitě oblíbíte.

Čočková polévka

I když čočka nepatří k mým oblíbeným surovinám při vaření, ráda bych Vám představila recept na čočkovou polévku, kterou si i já s chutí dám. Polévku nezahušťuji a přidávám velké množství bylinek.

Bábovka

Káždý z Vás již určitě má svůj vlastní recept na tradiční českou bábovku. I já bych Vám ráda představila recept, který si naše ženské pokolení předává již mnoho generací. Náš trik se skrývá v tom, že formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.