Marinovaná vepřová žebra

Hlavní jídla

I když je venku zima a hnusné počasí nic nám nebráni si udělat doma v troubě vepřová žebra. Není to teda žádná dietka, ale občas se hřešit musí.

  Ingredience

  • 100 ml oleje
  • 200 ml černého píva
  • 4 lžíce worchestrové omáčky
  • 5 lžic medu
  • 2 lžíce drceného kmínu
  • 1-2 lžčky oblíbeného koření-barbecue, grilovací
  • 2 lžíce uzené soli
  • chilli



Nejdůležitější je marináda. Záleží na Vás jaké koření zvolíte.

Žebra potřebujeme co nejvíc masité.


Uvedené suroviny smícháme dohromady popřípadě něčeho přidáme či ubereme - já ještě přidala trochu dijonské hořčice a bílého pepře.

Žebírka omyjeme,osušíme a nakrájíme na menší kusy.


Připravíme si alobal a budeme dělat balíčky- tzn na jeden kus alobalu dáme cca 3 kousky žeber a pořádně je potřeme marinádou ze všech stran a zabalíme, aby nic neodteklo. Necháme přes noc v lednici. Zbylou marinádu si necháme

Druhý den ''balíčky'' vyndáme i z celým obsahem vysypeme do pekáčku a opět přilijeme trochu marinády -v pekáčku musí být tekutá vrstva cca 1 cm-tudíž pokud je málo přilijeme vodu či pivo. Přidáme čerstvé bylinky a pár stroužků česneku. Pekáč přiklopíme či pořádně zabalíme do alobalu aby nic neutíkalo a masíčko se dusilo.Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů minimálně na 30 minut a poté ztlumíme troubu na 180 stupňů a pečte dokud masíčko nebude měkkoučké a odpadávat od kosti - cca dalších 30-45 minut


Až bude masíčko měkké dle Vašich představ, sundáme alobal.

Marinovaná žebírka podáváme s křenem,salátem Coleslaw (recept tu také máte) kyselou okurkou a čerstvým chlebíkem


Poslední fáze - troubu nastavte na režim gril -maximální výkon. Žebírka potřeme výpekem či marinádou ( pokud nějaká zbyla ) a necháme je dopéct, aby se udělala křupová kůrčička.

Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Teplý čočkový salát s filety lososa

Taky se Vám občas stane, že nemáte chuť na maso a nechcete cpát tělo pořád mastným a nezdravým jídlem? Nejsem zrovna příznivcem ryb a tak jsem dlouho hledala recepty a kombinace, které by mi mohli chutnat. Zkuste tuto kombinaci čočky a lososa, která mě uchvátila.

Čočková polévka

I když čočka nepatří k mým oblíbeným surovinám při vaření, ráda bych Vám představila recept na čočkovou polévku, kterou si i já s chutí dám. Polévku nezahušťuji a přidávám velké množství bylinek.

Brownies s piniovými ořechy

Poslední dobou zažívám v práci nekončící stres a domu chodím unavená a absolutně bez nálady. Je vědecky potvrzeno, že čokoláda a jiné dobroty připraveny s láskou jsou tisíckrát účinnější než polykání prášků. Navíc čokoláda obsahuje ''hormon štěstí'' , který odstraňuje napětí, stres, navozuje pocity pohody a povzbuzuje mysl. Proto nebuďte líní, najděte si 30 minut ve svém nabitém programu a upečte si nejléčivější čokoládový dezert. Doporučuji se zachumlat pod peřinu, pustit si pěkný film a vychutnat si brownies s hromadou šlehačky. Zaručuji úspěch a klid v duši.

Zapečené vajíčko se šunkou a rajčátky

Snídaně je nejdůležitější část dne a toto sobotní zamračené ráno přímo vybízí, abyste si dali bohatou snídani a přitom nestrávili v kuchyni spoustu času. Přivítejte nový den takovouhle dobrotou, nebude chtít snídat nic jiného.