Marinovaná vepřová žebra

Hlavní jídla

I když je venku zima a hnusné počasí nic nám nebráni si udělat doma v troubě vepřová žebra. Není to teda žádná dietka, ale občas se hřešit musí.

  Ingredience

  • 100 ml oleje
  • 200 ml černého píva
  • 4 lžíce worchestrové omáčky
  • 5 lžic medu
  • 2 lžíce drceného kmínu
  • 1-2 lžčky oblíbeného koření-barbecue, grilovací
  • 2 lžíce uzené soli
  • chilli



Nejdůležitější je marináda. Záleží na Vás jaké koření zvolíte.

Žebra potřebujeme co nejvíc masité.


Uvedené suroviny smícháme dohromady popřípadě něčeho přidáme či ubereme - já ještě přidala trochu dijonské hořčice a bílého pepře.

Žebírka omyjeme,osušíme a nakrájíme na menší kusy.


Připravíme si alobal a budeme dělat balíčky- tzn na jeden kus alobalu dáme cca 3 kousky žeber a pořádně je potřeme marinádou ze všech stran a zabalíme, aby nic neodteklo. Necháme přes noc v lednici. Zbylou marinádu si necháme

Druhý den ''balíčky'' vyndáme i z celým obsahem vysypeme do pekáčku a opět přilijeme trochu marinády -v pekáčku musí být tekutá vrstva cca 1 cm-tudíž pokud je málo přilijeme vodu či pivo. Přidáme čerstvé bylinky a pár stroužků česneku. Pekáč přiklopíme či pořádně zabalíme do alobalu aby nic neutíkalo a masíčko se dusilo.Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů minimálně na 30 minut a poté ztlumíme troubu na 180 stupňů a pečte dokud masíčko nebude měkkoučké a odpadávat od kosti - cca dalších 30-45 minut


Až bude masíčko měkké dle Vašich představ, sundáme alobal.

Marinovaná žebírka podáváme s křenem,salátem Coleslaw (recept tu také máte) kyselou okurkou a čerstvým chlebíkem


Poslední fáze - troubu nastavte na režim gril -maximální výkon. Žebírka potřeme výpekem či marinádou ( pokud nějaká zbyla ) a necháme je dopéct, aby se udělala křupová kůrčička.

Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Hovězí líčka na červeném víně

Raduji se z maličkostí. Jedna z nich je, když si mohu doma dopřát a uvařit stejně výborné a chuťově dokonalé jídlo jako v luxusní restauraci. Hovězí líčka jsou teď neuvěřitelně v kurzu a není se čemu divit. Je to naprostá delikatesa. Na jazyku se jen rozplývají a potěší chuťové pohárky každého z nás.

Kuřecí vývar

Polévka je grunt o tom není pochyb. A jak tedy správně připravit kuřecí vývar, který se dá použít jako základ do polévek a omáček místo umělého bujonu. Není to vůbec žádná věda.

Jablkový dort

Tento recepis mám od mé maminky. Jako malá jsem neměla ráda sladké dorty, a tak nám mamka dělala tento - a je nejlepší.