Marinovaná vepřová žebra

Hlavní jídla

I když je venku zima a hnusné počasí nic nám nebráni si udělat doma v troubě vepřová žebra. Není to teda žádná dietka, ale občas se hřešit musí.

  Ingredience

  • 100 ml oleje
  • 200 ml černého píva
  • 4 lžíce worchestrové omáčky
  • 5 lžic medu
  • 2 lžíce drceného kmínu
  • 1-2 lžčky oblíbeného koření-barbecue, grilovací
  • 2 lžíce uzené soli
  • chilli



Nejdůležitější je marináda. Záleží na Vás jaké koření zvolíte.

Žebra potřebujeme co nejvíc masité.


Uvedené suroviny smícháme dohromady popřípadě něčeho přidáme či ubereme - já ještě přidala trochu dijonské hořčice a bílého pepře.

Žebírka omyjeme,osušíme a nakrájíme na menší kusy.


Připravíme si alobal a budeme dělat balíčky- tzn na jeden kus alobalu dáme cca 3 kousky žeber a pořádně je potřeme marinádou ze všech stran a zabalíme, aby nic neodteklo. Necháme přes noc v lednici. Zbylou marinádu si necháme

Druhý den ''balíčky'' vyndáme i z celým obsahem vysypeme do pekáčku a opět přilijeme trochu marinády -v pekáčku musí být tekutá vrstva cca 1 cm-tudíž pokud je málo přilijeme vodu či pivo. Přidáme čerstvé bylinky a pár stroužků česneku. Pekáč přiklopíme či pořádně zabalíme do alobalu aby nic neutíkalo a masíčko se dusilo.Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů minimálně na 30 minut a poté ztlumíme troubu na 180 stupňů a pečte dokud masíčko nebude měkkoučké a odpadávat od kosti - cca dalších 30-45 minut


Až bude masíčko měkké dle Vašich představ, sundáme alobal.

Marinovaná žebírka podáváme s křenem,salátem Coleslaw (recept tu také máte) kyselou okurkou a čerstvým chlebíkem


Poslední fáze - troubu nastavte na režim gril -maximální výkon. Žebírka potřeme výpekem či marinádou ( pokud nějaká zbyla ) a necháme je dopéct, aby se udělala křupová kůrčička.

Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Řízky naruby

Zjistila jsem, že je strašně moc variací na tak jednoduché jídlo jako je řízek. Tento recept se u nás dědí z generaci na generaci a není nikdo v celé rodině kdo by neznal jak se toto jídlo dělá.

Luxusní dort z lesního ovoce

Právě v tuto dobu roste v lesích hromada borůvek. Jako každý rok i já vyrazila s kamarádkami na lov borůvek a spoustu jich nasbírala. Udělala jsem z nich všelijaké dobroty a ještě mi zbylo na to, abych udělala tento vynikající, svěží a luxusní dort. Přísahám, že se snědl během chviličky a já jsem byla za největší superstar. Pokud i Vy chcete být za hvězdu, zkuste pro Vaše blízké dortík taktéž připravit. Zaručuji úspěch :)

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.