Mac and cheese

Hlavní jídla

Jaký je úplně nejoblíbenější jídlo v USA?? Žádný hamburger, ale Mac and cheese aneb makarony se sýrem. Kdo by čekal něco složitého tak Vás příprava překvapí. Nečekala jsem, že to bude až taková dobrota.

  Ingredience

  • 400 g čedaru
  • 100 g parmezánu
  • 400-500 ml mléka
  • 1 lžičku hořčice
  • Muškátový oříšek, bílý pepř
  • Máslo
  • Hladkou mouku
  • Duté těstoviny dle volby



Cheddar se dá koupit v každém velkém obchodu a stojí cca 120kč . Do sýru opravdu zainvestujte jinak to není ono.

Parmezán a cheddar nastrouháme na hrubém stuhadle.


V hrnci necháme rozpustit máslo a přisypeme mouku. Uděláme světlounkou jíšku.

Hotovou jíšku zalijeme mlékem a pořádně rozmícháme bez hrudek. Do ''bešamelu'' nastrouháme půlku muškátového oříšku,bílý pepř a hořčici,osolíme a necháme probublávat cca 10minutek.


Než se omáčka uvaří, dáme vařit těstovinky, které by měly být spíš tvrdší než měkčí, aby se v omáčce nerozvařily.

Po 10 minutách přidáme do omáčky 3/4 sýrů a necháme zcela rozpustit .


Opět pořádně promícháme.

Těstoviny promícháme opatrně s omáčkou a přendáme do zapékací mísy. Mac and cheese posypeme navrchu zbytkem sýrů a dáme zapéct do rozpálené trouby na 180 stupňů jen na 2-3 minutky.


Zapékáme jen opravdu krátce, tak aby se sýr navrchu rozpustil.

U nás se podávalo jen se salátem, ale výborné je to jako příloho k masu.


V Usa je to velice oblíbené a přitom tom to není vůbec nic těžkého - jen to nezkazte eidamem . Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Panenka plněná špenátem a slaninou

Vepřová panenka je nejlepší kus masa na světě. Dá se kombinovat úplně snad se vším. Nejvíce se hodí na pečení nebo na minutkovou kuchyni. Ale jak udělat takový kus masa, aby zůstal šťavnatý? Ukážu Vám kouzlo.

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Crème brûlée

Crème brûlée miluji a dávám si ho snad pořád. Trvala jsem na tom, že ho doma nezvládnu, jelikož nerada vytvářím jakékoliv dezerty.. Měla jsem různé výmluvy a obavy proč to nezvládnu Ale chuť byla silnější než já a tak jsem se odhodlala a zjistila, že mé obavy byly zcela zbytečné Zvládne to opravdu každý a navíc si velice pochutná.

Guacamole

Moje první zkušenost s avokádem nebyla nějak valná. Přišlo mi, že nemělo žádnou chuť a bylo hořké. Ale mám pravidlo zkusit jídlo dvakrát a pak se mu vyhýbat :) Nastudovala jsem jak poznat správnou zralost a připravila guacamole. Je to mexická salsa plná zvláštní,ale výborné chuti. Hodí se dokonale jako pochoutka k večernímu posezení s přáteli či jako zobání k televizi s kukuřičnými lupínky nachos. Dejte také jako já avokádu ještě jednu šanci a budeme mile překvapeni.