Mac and cheese

Hlavní jídla

Jaký je úplně nejoblíbenější jídlo v USA?? Žádný hamburger, ale Mac and cheese aneb makarony se sýrem. Kdo by čekal něco složitého tak Vás příprava překvapí. Nečekala jsem, že to bude až taková dobrota.

  Ingredience

  • 400 g čedaru
  • 100 g parmezánu
  • 400-500 ml mléka
  • 1 lžičku hořčice
  • Muškátový oříšek, bílý pepř
  • Máslo
  • Hladkou mouku
  • Duté těstoviny dle volby



Cheddar se dá koupit v každém velkém obchodu a stojí cca 120kč . Do sýru opravdu zainvestujte jinak to není ono.

Parmezán a cheddar nastrouháme na hrubém stuhadle.


V hrnci necháme rozpustit máslo a přisypeme mouku. Uděláme světlounkou jíšku.

Hotovou jíšku zalijeme mlékem a pořádně rozmícháme bez hrudek. Do ''bešamelu'' nastrouháme půlku muškátového oříšku,bílý pepř a hořčici,osolíme a necháme probublávat cca 10minutek.


Než se omáčka uvaří, dáme vařit těstovinky, které by měly být spíš tvrdší než měkčí, aby se v omáčce nerozvařily.

Po 10 minutách přidáme do omáčky 3/4 sýrů a necháme zcela rozpustit .


Opět pořádně promícháme.

Těstoviny promícháme opatrně s omáčkou a přendáme do zapékací mísy. Mac and cheese posypeme navrchu zbytkem sýrů a dáme zapéct do rozpálené trouby na 180 stupňů jen na 2-3 minutky.


Zapékáme jen opravdu krátce, tak aby se sýr navrchu rozpustil.

U nás se podávalo jen se salátem, ale výborné je to jako příloho k masu.


V Usa je to velice oblíbené a přitom tom to není vůbec nic těžkého - jen to nezkazte eidamem . Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Polpette al Sugo

Pamatujete si pohádku Lady a Tramp?? Polpette al sugo neboli masové kuličky v rajčatové omáčce. Právě tuto dobrotu jedí pejsci v již zmíněné pohádce. Kuchař hraje na harmoniku, zpívá, pejsci jedí špagety při svíčkách a pak se jejich rty spojí a zamilují se..prostě absolutní romantika. Špagety a masové kuličky mají rádi snad všichni, takže nahoďte zástěry a uvařte si to. Hned zjistíte proč je to taková dobrota.

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Crumble s rebarborou

Crumble je typický anglický desert. Obsahuje pouze drobenku a ovoce. Je jedinečný v tom, že pouze měníme ovoce a pokaždé chutná jinak a můžeme ho dělat po ceý rok. Na jaře s jahodami na podzim se švestkami či rebarborou.

Hrníčkové knedlíky

Nedávno se mě někdo ptal jaké je moje oblíbené jídlo. Dlouho jsem přemýšlela a došla k závěru, že jsem prostě omáčkový tip a k pořádné omáčce patří dokonalá příloha. Zkuste proto tyto super chutné hrníčkové knedlíky.