Mac and cheese

Hlavní jídla

Jaký je úplně nejoblíbenější jídlo v USA?? Žádný hamburger, ale Mac and cheese aneb makarony se sýrem. Kdo by čekal něco složitého tak Vás příprava překvapí. Nečekala jsem, že to bude až taková dobrota.

  Ingredience

  • 400 g čedaru
  • 100 g parmezánu
  • 400-500 ml mléka
  • 1 lžičku hořčice
  • Muškátový oříšek, bílý pepř
  • Máslo
  • Hladkou mouku
  • Duté těstoviny dle volby



Cheddar se dá koupit v každém velkém obchodu a stojí cca 120kč . Do sýru opravdu zainvestujte jinak to není ono.

Parmezán a cheddar nastrouháme na hrubém stuhadle.


V hrnci necháme rozpustit máslo a přisypeme mouku. Uděláme světlounkou jíšku.

Hotovou jíšku zalijeme mlékem a pořádně rozmícháme bez hrudek. Do ''bešamelu'' nastrouháme půlku muškátového oříšku,bílý pepř a hořčici,osolíme a necháme probublávat cca 10minutek.


Než se omáčka uvaří, dáme vařit těstovinky, které by měly být spíš tvrdší než měkčí, aby se v omáčce nerozvařily.

Po 10 minutách přidáme do omáčky 3/4 sýrů a necháme zcela rozpustit .


Opět pořádně promícháme.

Těstoviny promícháme opatrně s omáčkou a přendáme do zapékací mísy. Mac and cheese posypeme navrchu zbytkem sýrů a dáme zapéct do rozpálené trouby na 180 stupňů jen na 2-3 minutky.


Zapékáme jen opravdu krátce, tak aby se sýr navrchu rozpustil.

U nás se podávalo jen se salátem, ale výborné je to jako příloho k masu.


V Usa je to velice oblíbené a přitom tom to není vůbec nic těžkého - jen to nezkazte eidamem . Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Panenka plněná špenátem a slaninou

Vepřová panenka je nejlepší kus masa na světě. Dá se kombinovat úplně snad se vším. Nejvíce se hodí na pečení nebo na minutkovou kuchyni. Ale jak udělat takový kus masa, aby zůstal šťavnatý? Ukážu Vám kouzlo.

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Sladká svačina v trávě

Podle mě nejlepší dezert je ten, který se nepeče, netrvá dlouho a je s ovocem. Tento dezert je ideální když čekáte návštěvu a potřebujete něco vynikajícího, nápaditého co bude chutnat úplně všem. Nejvíc chutná venku na zahrádce s dobrou partou kamarádů.

Jemná kuřecí paštika

Homemade paštiky zažívají v České republice ohromný boom a nejdete ji snad v každé restauraci jako předkrm. Není se čemu divit, jsme národ paštikářů. Zkuste si ji připravit snadno a velice rychle doma, není to vůbec nic těžkého. Navíc oproti kupované budete vědět, že jediné co obsahuje jsou jen játra a žádné kůže či separáty.