Mac and cheese

Hlavní jídla

Jaký je úplně nejoblíbenější jídlo v USA?? Žádný hamburger, ale Mac and cheese aneb makarony se sýrem. Kdo by čekal něco složitého tak Vás příprava překvapí. Nečekala jsem, že to bude až taková dobrota.

  Ingredience

  • 400 g čedaru
  • 100 g parmezánu
  • 400-500 ml mléka
  • 1 lžičku hořčice
  • Muškátový oříšek, bílý pepř
  • Máslo
  • Hladkou mouku
  • Duté těstoviny dle volby



Cheddar se dá koupit v každém velkém obchodu a stojí cca 120kč . Do sýru opravdu zainvestujte jinak to není ono.

Parmezán a cheddar nastrouháme na hrubém stuhadle.


V hrnci necháme rozpustit máslo a přisypeme mouku. Uděláme světlounkou jíšku.

Hotovou jíšku zalijeme mlékem a pořádně rozmícháme bez hrudek. Do ''bešamelu'' nastrouháme půlku muškátového oříšku,bílý pepř a hořčici,osolíme a necháme probublávat cca 10minutek.


Než se omáčka uvaří, dáme vařit těstovinky, které by měly být spíš tvrdší než měkčí, aby se v omáčce nerozvařily.

Po 10 minutách přidáme do omáčky 3/4 sýrů a necháme zcela rozpustit .


Opět pořádně promícháme.

Těstoviny promícháme opatrně s omáčkou a přendáme do zapékací mísy. Mac and cheese posypeme navrchu zbytkem sýrů a dáme zapéct do rozpálené trouby na 180 stupňů jen na 2-3 minutky.


Zapékáme jen opravdu krátce, tak aby se sýr navrchu rozpustil.

U nás se podávalo jen se salátem, ale výborné je to jako příloho k masu.


V Usa je to velice oblíbené a přitom tom to není vůbec nic těžkého - jen to nezkazte eidamem . Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Pečený králík na kořenové zelenině

Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)

Hraběnčiny řezy

Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.

Vanilkové rohlíčky

Na věnci se zapálila již druhá svíčka a vánoce se kvapem blíží. A tak přišel čas na pečení, tento víkend jsem pomalu začala. Takové tradiční vanilkové rohlíčky provoní celou kuchyň a nedovedu si bez nich představit vánoce.