Hlavní jídla
Jaký je úplně nejoblíbenější jídlo v USA?? Žádný hamburger, ale Mac and cheese aneb makarony se sýrem. Kdo by čekal něco složitého tak Vás příprava překvapí. Nečekala jsem, že to bude až taková dobrota.
Cheddar se dá koupit v každém velkém obchodu a stojí cca 120kč . Do sýru opravdu zainvestujte jinak to není ono.
Parmezán a cheddar nastrouháme na hrubém stuhadle.
V hrnci necháme rozpustit máslo a přisypeme mouku. Uděláme světlounkou jíšku.
Hotovou jíšku zalijeme mlékem a pořádně rozmícháme bez hrudek. Do ''bešamelu'' nastrouháme půlku muškátového oříšku,bílý pepř a hořčici,osolíme a necháme probublávat cca 10minutek.
Než se omáčka uvaří, dáme vařit těstovinky, které by měly být spíš tvrdší než měkčí, aby se v omáčce nerozvařily.
Po 10 minutách přidáme do omáčky 3/4 sýrů a necháme zcela rozpustit .
Opět pořádně promícháme.
Těstoviny promícháme opatrně s omáčkou a přendáme do zapékací mísy. Mac and cheese posypeme navrchu zbytkem sýrů a dáme zapéct do rozpálené trouby na 180 stupňů jen na 2-3 minutky.
Zapékáme jen opravdu krátce, tak aby se sýr navrchu rozpustil.
U nás se podávalo jen se salátem, ale výborné je to jako příloho k masu.
V Usa je to velice oblíbené a přitom tom to není vůbec nic těžkého - jen to nezkazte eidamem . Dobrou chuť
Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)
Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.
Na věnci se zapálila již druhá svíčka a vánoce se kvapem blíží. A tak přišel čas na pečení, tento víkend jsem pomalu začala. Takové tradiční vanilkové rohlíčky provoní celou kuchyň a nedovedu si bez nich představit vánoce.