Mac and cheese

Hlavní jídla

Jaký je úplně nejoblíbenější jídlo v USA?? Žádný hamburger, ale Mac and cheese aneb makarony se sýrem. Kdo by čekal něco složitého tak Vás příprava překvapí. Nečekala jsem, že to bude až taková dobrota.

  Ingredience

  • 400 g čedaru
  • 100 g parmezánu
  • 400-500 ml mléka
  • 1 lžičku hořčice
  • Muškátový oříšek, bílý pepř
  • Máslo
  • Hladkou mouku
  • Duté těstoviny dle volby



Cheddar se dá koupit v každém velkém obchodu a stojí cca 120kč . Do sýru opravdu zainvestujte jinak to není ono.

Parmezán a cheddar nastrouháme na hrubém stuhadle.


V hrnci necháme rozpustit máslo a přisypeme mouku. Uděláme světlounkou jíšku.

Hotovou jíšku zalijeme mlékem a pořádně rozmícháme bez hrudek. Do ''bešamelu'' nastrouháme půlku muškátového oříšku,bílý pepř a hořčici,osolíme a necháme probublávat cca 10minutek.


Než se omáčka uvaří, dáme vařit těstovinky, které by měly být spíš tvrdší než měkčí, aby se v omáčce nerozvařily.

Po 10 minutách přidáme do omáčky 3/4 sýrů a necháme zcela rozpustit .


Opět pořádně promícháme.

Těstoviny promícháme opatrně s omáčkou a přendáme do zapékací mísy. Mac and cheese posypeme navrchu zbytkem sýrů a dáme zapéct do rozpálené trouby na 180 stupňů jen na 2-3 minutky.


Zapékáme jen opravdu krátce, tak aby se sýr navrchu rozpustil.

U nás se podávalo jen se salátem, ale výborné je to jako příloho k masu.


V Usa je to velice oblíbené a přitom tom to není vůbec nic těžkého - jen to nezkazte eidamem . Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Francouzské brambory

Receptů, kde hlavní surovinou jsou brambory, je velmi mnoho. To samé platí o variantách přípravy francouzských brambor. Pro inspiraci přikládám recept na tu naší oblíbenou.

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Luxusní dort z lesního ovoce

Právě v tuto dobu roste v lesích hromada borůvek. Jako každý rok i já vyrazila s kamarádkami na lov borůvek a spoustu jich nasbírala. Udělala jsem z nich všelijaké dobroty a ještě mi zbylo na to, abych udělala tento vynikající, svěží a luxusní dort. Přísahám, že se snědl během chviličky a já jsem byla za největší superstar. Pokud i Vy chcete být za hvězdu, zkuste pro Vaše blízké dortík taktéž připravit. Zaručuji úspěch :)

Jemná kuřecí paštika

Homemade paštiky zažívají v České republice ohromný boom a nejdete ji snad v každé restauraci jako předkrm. Není se čemu divit, jsme národ paštikářů. Zkuste si ji připravit snadno a velice rychle doma, není to vůbec nic těžkého. Navíc oproti kupované budete vědět, že jediné co obsahuje jsou jen játra a žádné kůže či separáty.