Luxusní dort z lesního ovoce

Deserty

Právě v tuto dobu roste v lesích hromada borůvek. Jako každý rok i já vyrazila s kamarádkami na lov borůvek a spoustu jich nasbírala. Udělala jsem z nich všelijaké dobroty a ještě mi zbylo na to, abych udělala tento vynikající, svěží a luxusní dort. Přísahám, že se snědl během chviličky a já jsem byla za největší superstar. Pokud i Vy chcete být za hvězdu, zkuste pro Vaše blízké dortík taktéž připravit. Zaručuji úspěch :)

  Ingredience

  • 180 g sušenek ( koka, derby, esíčka atd.)
  • 90g másla + 2 lžíce cukru
  • 350 g lesního ovoce
  • 100 g cukru
  • 9 plátků želatiny
  • 250 g mascarpone
  • 500 g tvarohu
  • 100g smetany ke šlehání
  • 150 g moučkového cukru, 50 g vanilkového cukru
  • čerstvé ovoce na zdobení



Na korpus použijte Vaše oblíbené sušenky - já korpus připravila z koka sušenek.

Sušenky můžeme v kutru rozmixovat a nebo je stačí dát do sáčku a rozdrtit paličkou :)


Do rozdrcených sušenek přidáme cukr.

Rozpustíme máslo a přidáme k rozdrceným sušenkám. Promícháme dohromady.


Připravené těsto přendáme do dortové formy a ručně namačkáme po celém dně formy. Dáme ztuhnout do lednice.

Teď přejdeme na další část doríku - PYRÉ. Použila jsem zbytek čerstvých borůvek a přidala mraženou směs z lesního ovoce.


Na pyré potřebujeme ještě cukr - stačí tak 70g, ale kdo má rád sladké tak musí přidat.

Ovoce a cukr dáme do hrnce a vše společně vaříme cca 10 minut.


Rozvařenou směs necháme chvilku vystydnout a po-té propasírujeme přes cedník.

Tekutiny je skoro 300 g. Pyré si rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu použijeme do tvarohovo- mascarponového základu a druhou polovinu na vršek dortu


Další a už předposlední část :) Připravíme si tvaroh, mascarpone, šlehačku, želetinu, cukr a půlku pyré. 7-8 plátků želatinu vložíme do misky a zalijeme studenou vodou. Necháme nabotnat

Šlehačku, mascarpone a cukr šleháme na mírné otáčky asi minutu a po-té 2 minutky na nejvyšší otáčky , dokud není krém tuhý. Pak začneme postupně po lžících přidávat tvaroh.


V kastrůlku ohřejeme půlku pyré až k varu, sundáme z plotny a přidáme želatinu ( kterou těsně předtím vyndáme z vody a vymačkáme ). Želatinu v pyré řádně rozmícháme a necháme zcela rozpustit. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a rozmícháme. ( je to, aby se vyrovnali teploty NIKDY NELIJTE HORKÉ PYRÉ VŠECHNO HNED DO KRÉMU - SRAZILO BY SE TO ) Tuto směs nalijeme do celého zbytku krému a pořádně promícháme.

Vzniklý krém nalijeme na sušenkový korpus.


Navrch můžeme dát ještě pár kousků čerstvého ovoce. Dort dáme ztuhnout minimálně na 3 hodiny do lednice. Tak, aby byl zcela tuhý.

Než dort ztuhne připravíme si poslední část neboli zrcadlo ( želé ) Opět dáme do misky se studenou vodou želatinu - stačí 2 plátky a necháme nabotnat. Do kastrůlku si opět dáme pyré -150 g (pokud máte méně, dolijeme vodou ) a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody ,vymačkáme a vložíme do pyré. Pečlivě rozmícháme a želatinu necháme zcela rozpustit. Vzniklé želé necháme na minutku vychladnout.


Želé vlijeme na dort, a opatrně rozetřeme, tak aby pokrývalo celou plochu. Nelekněte se, je to tenká vrstvička. Opět můžete dát pár kousků čerstvého ovoce. Dort vložíme do lednice a necháme přes noc vychladnout.

Po ztuhnutí dort vyndáme opatrně z formy. Nejlépe ostrým nožem oddělíme dort od boků.


Tento dort je opravdu velice lahodný a svěží. A když ho opravdu pečlivě vyndáte z formy a neumažete tak i nádherně vypadá.

Přeji dobrou chuť


Recept na tento dort je z mého oblíbeného blogu. Všem velice doporučuji. http://www.pradobroty.cz/

Výběr z fotoreceptů

Salát z červené řepy

Červená řepa je velice zdravá a plná vitamínů. Aby moje tělo mělo čas od času něco zdravého, připravila jsem si tento salát. Samotná příprava nezabere mnoho času a navíc je to ideální svačina, kterou si určitě oblíbíte.

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Pohádkové buchty

Jak všichni dobře víte, hrozně nerada peču buchty, dorty atd.. Nejenom, že u toho strašně nadávám, ale udělám vždy v kuchyni neuvěřitelný nepořádek. Po dlouhé době, jsem musela porušit pravidla, jelikož chuť na buchty byla silnější než já. Bála jsem se, že mi buchty nevykynou, popraskají či se prostě nepovedou. A ejhle, hned na poprvé se to povedlo a nebylo to nic tak hrůzostrašného. Proto se chci s Vámi podělit o recept na pohádkové buchty, které zvládne opravdu každý.

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.