Kuře na paprice

Hlavní jídla

Jak jsem vám slíbila, tak také dodržím. Naučíme se uvařit a správně připravit další tradiční českou omáčku, kterou je kuře na paprice. Neznám nikoho, kdo by tuto omáčku neměl rád, každý z nás už ji povinně baštil ve školních jídelnách či u babičky. Navíc je to jedna z mála omáček, která není tak těžká na přípravu a zvládne ji opravdu každý začátečník.

  Ingredience

  • Celé kuře nebo kuřecí paličky
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany
  • 4 šalotky
  • 4 lžíce sladké papriky
  • máslo
  • hladká mouka



Tato omáčka má strašnou výhodu, že není potřeba maso dopředu nakládat či krájet hromady zeleniny. Potřebujeme opravdu málo ingrediencí.

Můžeme koupit celé kuře a doma si ho naporcovat na kusy, ale já jsem si práci ulehčila a koupila pouze kuřecí paličky.


Šalotky si oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky.

V hrnci rozehřejeme máslíčko a na něj osmažíme dozlatova šalotku.


Když máme cibulku osmaženou přidáme kuřecí paličky a zprudka je opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo a mělo křupavou kůžičku.

Opečené masíčko poprášíme sladkou červenou paprikou tak, aby se kuře celé obarvilo. Pořádně mícháme, aby se paprika nepřipálila a tím nezhořkla.


Veškerý obsah hrnce osolíme, opepříme a zalijeme drůbežím vývarem - pokud nemáte vývar, můžete zalít i vodou ( ale to opravdu v případě nutnosti ) . Hrnec zaklopíme a dusíme cca 30 minut.

Po 30 minutách dušení je kuře jako báseň, křehoučké a úplně se rozpadá. Kuřecí paličky z hrnce vyndáme na talíř, jelikož budeme omáčku zahušťovat a při míchání by se celé rozpadlo.


Do větší misky vlijeme smetanu a do ní přimícháme 2-3 vrchovaté lžíce hladké mouky. Poctivě rozmícháme.

Do omáčky vlijeme smetanu s mouku a rozmícháme opravdu poctivě, ať nám nevzniknou hrudky a ještě chvilku necháme vařit.


Omáčku buď můžeme procedit a nebo jako můžete rozmixovat tyčovým mixérem. Omáčku v případě potřeby ještě dochutíme. Pokud máte rádi menší kousky kuřátka, tak ho můžeme paličky obrat a dát do omáčky. Já ovšem necháme paličky v celku, jelikož se úplně rozpadají.

Teď už jen záleží na vás s čím kuře na paprice podávat - může se snad jíst úplně se vším možným. Někdo dává přednost rýží, někdo zase knedlíkům či těstovinám . U nás vyhrávají noky či knedlíky.


Přeji dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Gnocchi s kuřecím masem a houbovou omáčkou

Gnocchi se dají dělat snad úplně s čímkoliv a hlavně kvalitní gnocchi můžeme koupit v každém obchodě jak chlazená tak i mražené. Jsou výborné i samotné jako příloha. Já dnes zvolila mojí nejoblíbenější verzi s kuřecím masem a žampiony. Jídlo je velice lahodné,rychlé a opravdu vydatné.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Crumble s rebarborou

Crumble je typický anglický desert. Obsahuje pouze drobenku a ovoce. Je jedinečný v tom, že pouze měníme ovoce a pokaždé chutná jinak a můžeme ho dělat po ceý rok. Na jaře s jahodami na podzim se švestkami či rebarborou.

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.