Kroupová polévka

Polévky

Nastal podzim a musíme se zahřát nějakou dobrou polévkou. Tato je naše nejoblíbenější. Pokud máte rádi kroupy nebo chcete zkusit něco nového, zkuste uzenou polévku s kroupami.

  Ingredience

  • uzená žebra
  • kroupy
  • eleninu do polévky ( cibule,česnek,mrkev,celer,petržel )
  • polévkové bylinky ( celerová nať,petžel, libeček )
  • zabijačkové koření ( majoránka, sušený česnek, mleté nové koření,pepř )
  • česnek



Kroupy jak jsem zjistila u většina lidí nejsou oblíbení a nevím proč. V této polévce jsou dokonalé.

Kroupy je nelepší nechat přes noc namočené ve vodě.


Připravíme si vývar z uzených žeber . Do hrnce dáme žebra, zeleninu, osolíme a přidáme lžičku zabijačkového koření.

Zalijeme vodou a dáme vařit.


Vaříme cca 30-45 minut a po-té vývar přecedíme

Maso necháme trochu vychladnout, aby se dalo obrat na kousíčky, které přidáme do polévky.


Mrkvev z vývaru pokrájíme. Čerstvé bylinky libeček,petržel nakrájíme. čerstvý česnek cca 2-3 stroužky prolisujeme a vše přidáme do vývaru. Nakonec přidáme i odmočené kroupy,.Polévku přivedeme k varu a vaříme dokud nebudou kroupy měkké. Dochutíme ještě trochou zabijačkového koření a solí.

Kroupy si můžeme uvařit i zvlášť než se nám udělá vývar. Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky mohou být nejenom přílohou, ale i hlavním jídlem. Při přípravě tohoto jídla si vždy vzpomenu na mojí babičku, která je často vařila, když jsem byla malá.

Fazolová polévka

Není nad to, si v takovém bláznivém počasí jako je teď, uvařit poctivou a hutnou polévku, která neuvěřitelně zasytí a má dokonalou chuť. Luštěniny všeobecně, jsou pro tělo prospěšné a je vhodné, zařadit je do běžného jídelníčku. To znamená, že fazolovou polévkou pro svoje tělo uděláte nejenom správnou věc, ale i si pochutnáte.

Bábovka

Káždý z Vás již určitě má svůj vlastní recept na tradiční českou bábovku. I já bych Vám ráda představila recept, který si naše ženské pokolení předává již mnoho generací. Náš trik se skrývá v tom, že formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.

Domácí těstoviny (fleky)

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.