Kroupová polévka

Polévky

Nastal podzim a musíme se zahřát nějakou dobrou polévkou. Tato je naše nejoblíbenější. Pokud máte rádi kroupy nebo chcete zkusit něco nového, zkuste uzenou polévku s kroupami.

  Ingredience

  • uzená žebra
  • kroupy
  • eleninu do polévky ( cibule,česnek,mrkev,celer,petržel )
  • polévkové bylinky ( celerová nať,petžel, libeček )
  • zabijačkové koření ( majoránka, sušený česnek, mleté nové koření,pepř )
  • česnek



Kroupy jak jsem zjistila u většina lidí nejsou oblíbení a nevím proč. V této polévce jsou dokonalé.

Kroupy je nelepší nechat přes noc namočené ve vodě.


Připravíme si vývar z uzených žeber . Do hrnce dáme žebra, zeleninu, osolíme a přidáme lžičku zabijačkového koření.

Zalijeme vodou a dáme vařit.


Vaříme cca 30-45 minut a po-té vývar přecedíme

Maso necháme trochu vychladnout, aby se dalo obrat na kousíčky, které přidáme do polévky.


Mrkvev z vývaru pokrájíme. Čerstvé bylinky libeček,petržel nakrájíme. čerstvý česnek cca 2-3 stroužky prolisujeme a vše přidáme do vývaru. Nakonec přidáme i odmočené kroupy,.Polévku přivedeme k varu a vaříme dokud nebudou kroupy měkké. Dochutíme ještě trochou zabijačkového koření a solí.

Kroupy si můžeme uvařit i zvlášť než se nám udělá vývar. Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Křenová omáčka s hovězím masem

Z předchozího receptu si umíme udělat báječný knedlík a tak si taky musíme uvařit pořádnou omáčku. Křenovou omáčku jsem už dlouho nejedla a ani neviděla ve výběru v restauraci, nevím proč když je to taková bašta.

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Crumble s rebarborou

Crumble je typický anglický desert. Obsahuje pouze drobenku a ovoce. Je jedinečný v tom, že pouze měníme ovoce a pokaždé chutná jinak a můžeme ho dělat po ceý rok. Na jaře s jahodami na podzim se švestkami či rebarborou.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.