Králík na smetaně

Hlavní jídla

Máte rádi králíka a nebaví Vás ho dělat pořád na stejný způsob, chcete změnu?? Zkuste marinovaného králíka. Budete se divit, ale je opravdu křehoučký a výborný.

  Ingredience

  • 1 králíčka ( naporcovaného)
  • 130 g másla
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 2-3 lžičky oblíbeného grilovacího koření
  • 1 lžička sladké papriky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce hrubozrné hořčice či dijonské



Králíčka si naporcujeme a dáme do pekáčku, v kterém se bude nejdříve marinovat a poté také péct.

Marinádu připravíme tak, že rozpustíme máslíčko v hrnci, přidáme grilovací koření a papriku. Necháme chvilinku povařit a po-té přidáme hořčice.


Hotovou marinádou potřeme celého králíčka ze všech stran, tak aby nic nezbylo.- tzn, že zbylou marinádou králíka zalijeme.

Pekáč zabalíme potravinářskou folií a necháme v lednici odpočívat do druhého dne.


Po vytažení z lednice přikryjeme pekáč alobalem a vložíme do trouby na 200 stupňů. Pečeme 1 hodinku

Po hodině sundáme folii a králíka výpekem potřeme. Přilijeme smetanu na šlehání a pečeme dalších 45-60 minut. Občas králíka potíráme.


Můžeme podávat s gnocchi, knedlíkem či bramborem. Králík je krásně křehoučký a voňavý

Výběr z fotoreceptů

Boloňské ragú

V každé domácnosti je recept na ragú all bolognese u každého jiný a všichni tvrdí, že to jeho je nejelpší. I já mám svůj oblíbený. Tento od mého známého z Itálie. Omáčka není vůbec těžká, ale chce to ty správné kvalitní suroviny a spoustu času. Ragú je výborné do lasagne i do špaget či jiných těstovin. A jaký recept máte Vy?

Bramboračka s houbami

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

Domácí tiramisu

Nechce se Vám zdlouhavě péct buchty či koláče??Já si zavzpomínala na ( bohužel skoro pořád deštivou ) dovolenou v Itálii a udělala delikátní domácí tiramisu bez "českých" náhražek. Snědl se rovnou v misce,ale jeden jsem uchránila a nafotila.

Cornflakes bomba

I když nám o víkendu počasí moc nepřálo, udělali jsme spousty práce na zahrádce od nových obrubníků až po vyplevelení záhonu. Všechno začíná krásně růst a celá zahrádka nádherně voní. A i když jsem celý víkend trávila venku, zvládla jsem udělat ten nejskvělejší, nejkřupavější a nejrychlejší dezert pod sluncem. Zkuste si udělat tuto sladkou bombu ze sušenek Mars a věřte, že se po této dobrotě jen zapráší. Je to ideální a originální sladká tečka na jarní piknik či párty.