Jemná kuřecí paštika

Inspirace

Homemade paštiky zažívají v České republice ohromný boom a nejdete ji snad v každé restauraci jako předkrm. Není se čemu divit, jsme národ paštikářů. Zkuste si ji připravit snadno a velice rychle doma, není to vůbec nic těžkého. Navíc oproti kupované budete vědět, že jediné co obsahuje jsou jen játra a žádné kůže či separáty.

  Ingredience

  • 450 g kuřecích jater
  • 200 g másla
  • 100 ml smetany
  • 50 ml portského vína
  • šalotka
  • sůl a pepř
  • rozmarýn
  • česnek
  • mléko



Nejdůležitější je koupit opravdu čerstvá kuřecí játra a pořádně očistit. To znamená odstraníme blány, nitky a jiné nečistoty. Očištěná jatýrka pokrájíme na menší kousky.

Vložíme je do misky a namočíme do mléka cca na 15 minut. To nám zaručí,aby nezhořkla.


Co se týče alkoholu, můžete dát do paštiky dát whisky, bourbon , portské atd. Já zvolila bílé portské víno.

Cca 3 šalotky a stroužek česneku si najemno pokrájíme. Játra vyndáme z mléka a pořádně osušíme. Máslo si rozdělíme na 3 části - 40 g, 80 g a 80g.


V pánvičce rozpustíme první část másla ( 40 g ) a opečeme dozlatova šalotku, přidáme česnek a poté játra, které opékáme zprudka cca 4 minuty z obou stran.

Když jsou játra opečené přidáme portské víno a počkáme chviličku než alkohol odpaří.


Než se játra dodělají, do kutru či mixéru si dáme 80 g másla ( pokojové teploty ) smetanu , pokrájený rozmarýn, sůl a pepř.

Celý obsah pánve přendáme do kutru.


Vše rozmixujeme dohladka - ochutnáme a popřípadě ještě dosolíme. Takhle je paštika hotová -pokud, ale máte rádi jemnou paštiku musíme ji ještě propasírovat.

Paštiku propasírujeme přes cedník, tím docílíme větší jemnosti.


Já dělám dvě varianty - jedna je pouze rozmixovaná a ta druhá ještě přepasírovaná.

Nalijeme do Vámi zvolených mističek-buď menších či větších.


Zbytek cca 80 g másla rozpustíme.

Povrch paštiky polijeme rozpuštěným máslem - tím nám paštiky nebude osychat.


Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.

Pokud chcete paštiku ještě vylepšit můžete ji , než zalijete máslem přidat mandle či nakládaný zelený pepř. Nejlepší je ovšem úplně obyčejná.


Podáváme s čerstvou bagetkou a to je naprosto bezkonkurenční :)

Výběr z fotoreceptů

Letní bramborový salát a řízky v jogurtu

Zjistila jsem, že v létě nemám absolutně chuť na klasický bramborový salát, ale řízek bez salátu?? To není ono. Proto jsem vymyslela letní variantu bramborového salátu s využitím sezonní zeleniny. Řízky také nejsou jen ledajaké, ale naložené v jogurtu. Tak proč jíst pořád to samé, když to jde i tak hezky obměnit.

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Palačinka

Není nic jednoduššího a rychlejšího než palačinky. Trvalo mi dobu než jsem se naučila palačinky správně smažit, otáčet a najít to správné těsto. Chci Vám to také zjednodušit a ukázat základní, univerzální těsto.

Dip na nachos

Vždy když pořádáme grilovačku nebo koukáme na film nesmí u nás chybět oblíbený dip k nachos. Je strašně jednoduché si ho v krámě koupit, ale ještě jednodušší je si ho doma udělat. Potřebujeme pouze 3 ingredience.