Jemná kuřecí paštika

Inspirace

Homemade paštiky zažívají v České republice ohromný boom a nejdete ji snad v každé restauraci jako předkrm. Není se čemu divit, jsme národ paštikářů. Zkuste si ji připravit snadno a velice rychle doma, není to vůbec nic těžkého. Navíc oproti kupované budete vědět, že jediné co obsahuje jsou jen játra a žádné kůže či separáty.

  Ingredience

  • 450 g kuřecích jater
  • 200 g másla
  • 100 ml smetany
  • 50 ml portského vína
  • šalotka
  • sůl a pepř
  • rozmarýn
  • česnek
  • mléko



Nejdůležitější je koupit opravdu čerstvá kuřecí játra a pořádně očistit. To znamená odstraníme blány, nitky a jiné nečistoty. Očištěná jatýrka pokrájíme na menší kousky.

Vložíme je do misky a namočíme do mléka cca na 15 minut. To nám zaručí,aby nezhořkla.


Co se týče alkoholu, můžete dát do paštiky dát whisky, bourbon , portské atd. Já zvolila bílé portské víno.

Cca 3 šalotky a stroužek česneku si najemno pokrájíme. Játra vyndáme z mléka a pořádně osušíme. Máslo si rozdělíme na 3 části - 40 g, 80 g a 80g.


V pánvičce rozpustíme první část másla ( 40 g ) a opečeme dozlatova šalotku, přidáme česnek a poté játra, které opékáme zprudka cca 4 minuty z obou stran.

Když jsou játra opečené přidáme portské víno a počkáme chviličku než alkohol odpaří.


Než se játra dodělají, do kutru či mixéru si dáme 80 g másla ( pokojové teploty ) smetanu , pokrájený rozmarýn, sůl a pepř.

Celý obsah pánve přendáme do kutru.


Vše rozmixujeme dohladka - ochutnáme a popřípadě ještě dosolíme. Takhle je paštika hotová -pokud, ale máte rádi jemnou paštiku musíme ji ještě propasírovat.

Paštiku propasírujeme přes cedník, tím docílíme větší jemnosti.


Já dělám dvě varianty - jedna je pouze rozmixovaná a ta druhá ještě přepasírovaná.

Nalijeme do Vámi zvolených mističek-buď menších či větších.


Zbytek cca 80 g másla rozpustíme.

Povrch paštiky polijeme rozpuštěným máslem - tím nám paštiky nebude osychat.


Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.

Pokud chcete paštiku ještě vylepšit můžete ji , než zalijete máslem přidat mandle či nakládaný zelený pepř. Nejlepší je ovšem úplně obyčejná.


Podáváme s čerstvou bagetkou a to je naprosto bezkonkurenční :)

Výběr z fotoreceptů

Gnocchi s kuřecím masem a houbovou omáčkou

Gnocchi se dají dělat snad úplně s čímkoliv a hlavně kvalitní gnocchi můžeme koupit v každém obchodě jak chlazená tak i mražené. Jsou výborné i samotné jako příloha. Já dnes zvolila mojí nejoblíbenější verzi s kuřecím masem a žampiony. Jídlo je velice lahodné,rychlé a opravdu vydatné.

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Sladká svačina v trávě

Podle mě nejlepší dezert je ten, který se nepeče, netrvá dlouho a je s ovocem. Tento dezert je ideální když čekáte návštěvu a potřebujete něco vynikajícího, nápaditého co bude chutnat úplně všem. Nejvíc chutná venku na zahrádce s dobrou partou kamarádů.

Guacamole

Moje první zkušenost s avokádem nebyla nějak valná. Přišlo mi, že nemělo žádnou chuť a bylo hořké. Ale mám pravidlo zkusit jídlo dvakrát a pak se mu vyhýbat :) Nastudovala jsem jak poznat správnou zralost a připravila guacamole. Je to mexická salsa plná zvláštní,ale výborné chuti. Hodí se dokonale jako pochoutka k večernímu posezení s přáteli či jako zobání k televizi s kukuřičnými lupínky nachos. Dejte také jako já avokádu ještě jednu šanci a budeme mile překvapeni.