Hráškový krém

Polévky

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

  Ingredience

  • 400-500g hrášku (čerstvý nebo mražený)
  • cibulka
  • špetka bílého pepře
  • muškátový květ či muškátový oříšek
  • smetana
  • 500 ml hovězího či zeleninového vývaru



Ingredience na výborný hráškový krém.

V tomto období jsem musela šáhnout po hrášku mraženém.


Na másle zpěníme cibulku,přidáme hrášek, který zalijeme vývarem, můžeme osolit ale vývar je dost slaný a cca 15-20 povaříme.

Povařený hrášek ve vývaru tyčovým mixerem rozmixujeme. Nevadí když se vše nerozmixuje, jelikož potom vše ještě propasírujeme. Přilijeme cca 100-150 ml smetany.


Po-té přecedíme a propasírujeme.

Chvilku povaříme, aby se vše se smetanou spojilo a zhoustlo- na dochucení přidáme muškátový květ,bílý pepř a sůl.


Podáváme s opečenou slaninou a bagetkou - dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Knedlík s vajíčkem

Když zbude knedlík bramborový či houskový tak co většina z nás udělá? Dá ho do mrazáku na příště a přitom knedlík s vajíčkem je prostě to nejlepší. Už několikrát jsem se přesvědčila, že v jednoduchosti je krása. Odmalička to miluji.

Kuřecí vývar

Polévka je grunt o tom není pochyb. A jak tedy správně připravit kuřecí vývar, který se dá použít jako základ do polévek a omáček místo umělého bujonu. Není to vůbec žádná věda.

Hraběnčiny řezy

Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.

Domácí těstoviny (fleky)

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.