Hraběnčiny řezy

Deserty

Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.

  Ingredience

  • 200g změklého másla
  • 450 g prosáté polohrubé mouky
  • 150g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 2 velké lžíce mléka
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200 g nasakaných ořechů
  • 6 bílků
  • 100g cukr krystal
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička jablečného octa



Ingredience na těsto.

Cukr,máslo a žloutky utřeme do pěny. Doporučuju mixér.


Přidáme mouku,mléko,kypřící prášek a vypracujeme v těsto.

Těsto necháme chvilku odpočinout.


Po-té z těsta odkrojíme třetinu, kterou dáme do mrazáku (jelikož ho potom budeme strouhat).

Pekáček 20x30 cm vyložíme pečícem papírem, který potřeme máslem a na to už po částech na dno namačkáme těsto- doporučuji namačkat i trochu na boky pekáčku.


Na těsto naklademe oloupaná a nastrouhaná jablka 650 g - a zasypeme vanilkovým cukrem (záleží na Vás, podle toho jestli jsou jablka sladká či kyselá).

Ingredience na další vrstu desertu.


Na jablíčka rozprostřete ořechy, rozinky a posypte skořící.

Bílky našleháme do řídké pěny a potom přidáme cukr a škrob -šleháme dokud sníh nebude lesklý a pevný - nakonec zašleháme ocet - Finální sníh je pevný a táhne se.


A už jsme ve finále -máme těsto,jablka,ořechy a teď na jablíčka rozetřeme ušlehaný sníh, vyndáme z mrazáku těsto, které na nahrubo nastrouháme a posypeme nepravidelně povrch celého koláče.

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 40-45 minut dokud dezert nebude krásně zlatý.


Po vyndání z trouby necháme vychladnut aby se koláč lépe krájel. Povrch pocukrujeme.

Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Znojemská omáčka

Často od Vás dostávám zprávy a vzkazy, že se chcete naučit správně připravit tradiční české omáčky. Proto jsem se rozhodla Vás teď plně zásobovat recepty. Začneme pomaloučku a polehoučku výbornou znojemskou omáčkou s pořádným kusem masa. Nevím jak Vy, ale já omáčky miluji.

Bramboračka s houbami

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

Panna cotta s lesním ovocem

Panna cotta je typický italský moučník. Neznám nikoho komu by tato božská kombinace smetany a ovoce nechutnala. Pokud čekáte návštěvu a chcete se vyšvihnout, zkuste si tuto neuvěřitelnou dobrotu připravit doma, není to nic těžkého.

Banánové jednohubky

Letos jsem ochutnala spoustu cukroví, ale kupodivu nejlepší letošní cukroví je od našeho Lukyna. Ano i mě to překvapilo, že se s tím chlap patlal. Rozhodla jsem se po něm tak trošku opičit. Silvestr je za dveřmi a na párty očekávám i malém návštěvníky, které tato dobrota jistě potěší.