Deserty
Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.
Ingredience na těsto.
Cukr,máslo a žloutky utřeme do pěny. Doporučuju mixér.
Přidáme mouku,mléko,kypřící prášek a vypracujeme v těsto.
Těsto necháme chvilku odpočinout.
Po-té z těsta odkrojíme třetinu, kterou dáme do mrazáku (jelikož ho potom budeme strouhat).
Pekáček 20x30 cm vyložíme pečícem papírem, který potřeme máslem a na to už po částech na dno namačkáme těsto- doporučuji namačkat i trochu na boky pekáčku.
Na těsto naklademe oloupaná a nastrouhaná jablka 650 g - a zasypeme vanilkovým cukrem (záleží na Vás, podle toho jestli jsou jablka sladká či kyselá).
Ingredience na další vrstu desertu.
Na jablíčka rozprostřete ořechy, rozinky a posypte skořící.
Bílky našleháme do řídké pěny a potom přidáme cukr a škrob -šleháme dokud sníh nebude lesklý a pevný - nakonec zašleháme ocet - Finální sníh je pevný a táhne se.
A už jsme ve finále -máme těsto,jablka,ořechy a teď na jablíčka rozetřeme ušlehaný sníh, vyndáme z mrazáku těsto, které na nahrubo nastrouháme a posypeme nepravidelně povrch celého koláče.
Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 40-45 minut dokud dezert nebude krásně zlatý.
Po vyndání z trouby necháme vychladnut aby se koláč lépe krájel. Povrch pocukrujeme.
Dobrou chuť.
Jak jsem vám slíbila, tak také dodržím. Naučíme se uvařit a správně připravit další tradiční českou omáčku, kterou je kuře na paprice. Neznám nikoho, kdo by tuto omáčku neměl rád, každý z nás už ji povinně baštil ve školních jídelnách či u babičky. Navíc je to jedna z mála omáček, která není tak těžká na přípravu a zvládne ji opravdu každý začátečník.
I když čočka nepatří k mým oblíbeným surovinám při vaření, ráda bych Vám představila recept na čočkovou polévku, kterou si i já s chutí dám. Polévku nezahušťuji a přidávám velké množství bylinek.
Piškotové těsto je výborné na dorty, řezy a rolády a jiné dobroty. Proto Vám chci představit výborné piškotové těsto, které nemůžete pokazit. Zkuste a už nikdy nebudete dělat jiné.
Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.