Hraběnčiny řezy

Deserty

Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.

  Ingredience

  • 200g změklého másla
  • 450 g prosáté polohrubé mouky
  • 150g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 2 velké lžíce mléka
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200 g nasakaných ořechů
  • 6 bílků
  • 100g cukr krystal
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička jablečného octa



Ingredience na těsto.

Cukr,máslo a žloutky utřeme do pěny. Doporučuju mixér.


Přidáme mouku,mléko,kypřící prášek a vypracujeme v těsto.

Těsto necháme chvilku odpočinout.


Po-té z těsta odkrojíme třetinu, kterou dáme do mrazáku (jelikož ho potom budeme strouhat).

Pekáček 20x30 cm vyložíme pečícem papírem, který potřeme máslem a na to už po částech na dno namačkáme těsto- doporučuji namačkat i trochu na boky pekáčku.


Na těsto naklademe oloupaná a nastrouhaná jablka 650 g - a zasypeme vanilkovým cukrem (záleží na Vás, podle toho jestli jsou jablka sladká či kyselá).

Ingredience na další vrstu desertu.


Na jablíčka rozprostřete ořechy, rozinky a posypte skořící.

Bílky našleháme do řídké pěny a potom přidáme cukr a škrob -šleháme dokud sníh nebude lesklý a pevný - nakonec zašleháme ocet - Finální sníh je pevný a táhne se.


A už jsme ve finále -máme těsto,jablka,ořechy a teď na jablíčka rozetřeme ušlehaný sníh, vyndáme z mrazáku těsto, které na nahrubo nastrouháme a posypeme nepravidelně povrch celého koláče.

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 40-45 minut dokud dezert nebude krásně zlatý.


Po vyndání z trouby necháme vychladnut aby se koláč lépe krájel. Povrch pocukrujeme.

Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Sendvič s kuřecím masem

Máte rádi sendviče? U nás doma děláme sendviče na milion způsobů. Tento je podle mého oblíbence Romana Vaňka. Budete se divit kolik chutí tento sendvič obsahuj, nic mu nechybí. Je absolutně vynikající.

Fazolová polévka

Není nad to, si v takovém bláznivém počasí jako je teď, uvařit poctivou a hutnou polévku, která neuvěřitelně zasytí a má dokonalou chuť. Luštěniny všeobecně, jsou pro tělo prospěšné a je vhodné, zařadit je do běžného jídelníčku. To znamená, že fazolovou polévkou pro svoje tělo uděláte nejenom správnou věc, ale i si pochutnáte.

Podzimní voňavý hruškový koláč

Víte, jaké je moje nejoblíbenější roční období??Babí léto a podzim. Listy pomalu mění své barvy, člověk se může zachumlat do peřin a relaxovat u zapáleného krbu, v lese rostou houby a dozrávají všechny možné plodiny. Z takových podzimních hrušek se dá udělat všechno možné - kompoty, koláče či sušenky. Na takový jeden koláč jsem dostala recept a ihned ho musela upéct. Splňuje totiž veškeré mé podmínky k tomu, abych se do pečení mohla pustit. Je snadný, relativně rychlý, plný ovoce a není to žádná suchá buchta. A ta skořicová vůně co vychází z trouby je neodolatelné.

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.