Hraběnčiny řezy

Deserty

Na zahrádce jsou výborná a slaďoučká jablíčka - proto jsem zkusila trochu jiný koláč. Je sice trochu více pracnější, ale o to víc chutná. Krásně nám provoněl celou kuchyň.

  Ingredience

  • 200g změklého másla
  • 450 g prosáté polohrubé mouky
  • 150g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 2 velké lžíce mléka
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200 g nasakaných ořechů
  • 6 bílků
  • 100g cukr krystal
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička jablečného octa



Ingredience na těsto.

Cukr,máslo a žloutky utřeme do pěny. Doporučuju mixér.


Přidáme mouku,mléko,kypřící prášek a vypracujeme v těsto.

Těsto necháme chvilku odpočinout.


Po-té z těsta odkrojíme třetinu, kterou dáme do mrazáku (jelikož ho potom budeme strouhat).

Pekáček 20x30 cm vyložíme pečícem papírem, který potřeme máslem a na to už po částech na dno namačkáme těsto- doporučuji namačkat i trochu na boky pekáčku.


Na těsto naklademe oloupaná a nastrouhaná jablka 650 g - a zasypeme vanilkovým cukrem (záleží na Vás, podle toho jestli jsou jablka sladká či kyselá).

Ingredience na další vrstu desertu.


Na jablíčka rozprostřete ořechy, rozinky a posypte skořící.

Bílky našleháme do řídké pěny a potom přidáme cukr a škrob -šleháme dokud sníh nebude lesklý a pevný - nakonec zašleháme ocet - Finální sníh je pevný a táhne se.


A už jsme ve finále -máme těsto,jablka,ořechy a teď na jablíčka rozetřeme ušlehaný sníh, vyndáme z mrazáku těsto, které na nahrubo nastrouháme a posypeme nepravidelně povrch celého koláče.

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 40-45 minut dokud dezert nebude krásně zlatý.


Po vyndání z trouby necháme vychladnut aby se koláč lépe krájel. Povrch pocukrujeme.

Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Kuře na paprice

Jak jsem vám slíbila, tak také dodržím. Naučíme se uvařit a správně připravit další tradiční českou omáčku, kterou je kuře na paprice. Neznám nikoho, kdo by tuto omáčku neměl rád, každý z nás už ji povinně baštil ve školních jídelnách či u babičky. Navíc je to jedna z mála omáček, která není tak těžká na přípravu a zvládne ji opravdu každý začátečník.

Čočková polévka

I když čočka nepatří k mým oblíbeným surovinám při vaření, ráda bych Vám představila recept na čočkovou polévku, kterou si i já s chutí dám. Polévku nezahušťuji a přidávám velké množství bylinek.

Piškotové řezy s ovocem

Piškotové těsto je výborné na dorty, řezy a rolády a jiné dobroty. Proto Vám chci představit výborné piškotové těsto, které nemůžete pokazit. Zkuste a už nikdy nebudete dělat jiné.

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.