Hlavní jídla
Raduji se z maličkostí. Jedna z nich je, když si mohu doma dopřát a uvařit stejně výborné a chuťově dokonalé jídlo jako v luxusní restauraci. Hovězí líčka jsou teď neuvěřitelně v kurzu a není se čemu divit. Je to naprostá delikatesa. Na jazyku se jen rozplývají a potěší chuťové pohárky každého z nás.
I když jsou líčka velice populární, u nás ve velkoměstě se stále špatně shání. Pokud máte štěstí na dobrého řezníka, tak Vám je určitě rád sežene.
Nejdůležitější je si líčka pořádně očistit, odblanit. a osušit.
Po-té je nakrájíme na větší kostky. Líčka připomínají kližku.
Zároveň si očistíme a pokrájíme veškerou zeleninu, cibule a tak 3 stroužky česneku. Tato část mě vždycky strašně nebaví.
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo či olej a pokrájené líčka zprudka opečeme ze všech stran ( nezapomenout osolit a opepřit )
Zatáhnuté maso vyndáme na krátkou chvilku z hrnce ven, abychom mohli opéct zeleninu.
Na výpeku, který se nám vytvořil opečeme dozlatova veškerou zeleninu. Pokud se Vám ho zdá málo, přidáme kousíček máslíčka.
Co se týče vína - zvolte červené víno, které se hodí k hovězímu masu ( Pinot noir, Rulanda, Cabernet Sauvignon ,Svatovavřinecké či Frankovku ) Já dávám buď Svatovavřinecké či Frankovku.
K opečené zelenině přidáme zpátky líčka.
Přidáme protlak, koření, bylinky a všechno zalijeme vínem a vývarem. Necháme vše vařit a projít varem ( cca 20 min ) , aby se odpařil alkohol.
Pokud nemáte stejně jako já hrnec, který patří do trouby, připravíme si pekáček s víkem a veškerý obsah do pekáčku přendáme.
Zaklopíme a vložíme do rozpálené trouby na 170 stupňů a pečeme klidně 3 hodinky i déle. Dokud nebude masíčko měkké. Po celou dobu pečení není absolutně potřeba si líček všímat, podlévat atd.- bez práce :)
Po upečení líčka vyndáme z pekáčku, aby nám zbyla jen zelenina s omáčkou.
Omáčku přecedíme přes cedník a lehce propasírujeme ( ne úplně ) Omáčka co nám vznikne je krásně hustá a absolutně není potřeba ji nějak dochucovat. Do omáčky vrátíme zpět upečená líčka a můžeme na zjemnění přidat i kousíček másla či smetany.
Při pečení líček si dáme vařit brambory a uděláme z nich bramborovou kaši. K líčkům patří i žampiony- ty si oloupeme a rozpůlíme, pokud jsou malé tak půlit nemusíme.
Na rozpuštěném másle žampiony opečeme dozlatova ( osololíme ) a můžeme přidat i pokrájenou mrkvičku na ozdobu.
Teď už stačí pouze všechno naservírovat- fantazii se meze nekladou.
Doufám. že si pochutnáte stejně jako my. Masíčko je křehoučké,měkkoučké a s bramborovou kaší naprostá špička. Teď už nemusíte chodit za luxusem do restaurace :)
Dnes bylo krásné počasí a tak jsem konečně vyrazila na houby. Všichni mi tvrdili, že nic neroste a je ještě brzo, tudíž jsem si vzala pouze menší košík než obvykle a řekla si, že aspoň obhlédnu terén, les a okolí. Ejhle,v lese bylo neuvěřitelně mnoho hub. Naplnila jsem košík a pak musela sbírat i do trička, bylo mi líto, nechávat v lese tak krásné houbičky. Napadlo by Vás, z nich udělat něco jiného než smaženici s čerstvým chlebem? Mě tedy ne, už v lese jsem na nic jiného nemyslela.
Polévka je grunt o tom není pochyb. A jak tedy správně připravit kuřecí vývar, který se dá použít jako základ do polévek a omáček místo umělého bujonu. Není to vůbec žádná věda.
O víkendu jsem zajela na nedaleký farmářský trh a přivezla si nádherné, slaďoučké jahody. Ihned jsem měla jasno co z nich ukuchtím. Pokud máte rádi stejně jako já pusinky či rakvičky a navrch hromadu ovoce, tak musíte tento nejlahodnější dezert zkusit taky. Dort Pavlova je neuvěřitelně jednoduchý a absolutně dokonalý. Pokud ho jednou zkusíte už nebudete chtít nic jiného. U nás doma se po této dobrotě vždy okamžitě zapráší a já ho ráda a z lásky upeču znovu a znovu.
Na mojí polovičku leze nějaká nemoc, proto jsem udělala do zásoby zázvoro meduňkový sirup nejen na nachlazení. Výborný jak do čaje tak i do limonád. Při vaření jsem měla i malou pomocnici