Houbový krém

Polévky

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

  Ingredience

  • 400-500 g čerstvých hub
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 cibule
  • 1 oloupaná brambora
  • máslíčko,hladká mouka
  • toastový chleba



Co se týče hub je to opravdu směs - hnědáci, babky, kováři, klouzci a nějaký ten pravák. Pokud chcete polévku ozdobit, dejte si pár praváku na stranu.

Jako vždy si připravíme vše potřebné. Nakrájíme cibulku, houby očistíme a pokrájíme na kousky.


Na kousku máslíčka necháme zesklovatět cibulku.

K cibuli pak přidáme houby.


Houby změknou do 5 minut.

Změklé houby posypeme hladkou moukou. Krátce promícháme a brambory nakrájíme na kostičky.


K ''houbové jíšce'' přidáme brambory. Všechno pořádně osolíme a opepříme.

Zalijeme plnotučným mlékem.


Vaříme dokud houby nezměknou ( cca 20 min. )

Teď už nám zbývá pouze polévku rozmixovat. Úplně dohladka a bez hrudek. Vzniklý krém stačí už pouze dosolit a máme hotovo.


Pokud chcete polévku dozdobit, stačí pár kousků hřibů nakrájet na plátky a na máslíčku z obou dvou stran opéct.

Krém podáváme s topinkou z toustového chleba.


Polévka má dokonalou a silnou houbovou chuť. Není ani potřeba žádných voňavých bylinek či dochucovadel. Přeji dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Orzotto s šafránem

Šafrán patří k nejdražším kořením na světě, má zvláštní vůni a ještě zvláštnější chuť. Jedna z jeho vlastností je, že obarví jídlo na žlutou barvu. Oblíbený je například šafrán v rýži, jak znáte určitě z dovolené v Itálii, kde se šafránové rizoto připravuje ve velkém. Šafrán mám doma již delší dobu, ale nechtěla jsem z něj dělat jen tak obyčejné jídlo. Rozhodla jsem se tedy připravit Orzotto, což je vlastně rizoto z ječných krup. Sice to zní obyčejně, ale je to opravdová delikatesa..

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Crumble s rebarborou

Crumble je typický anglický desert. Obsahuje pouze drobenku a ovoce. Je jedinečný v tom, že pouze měníme ovoce a pokaždé chutná jinak a můžeme ho dělat po ceý rok. Na jaře s jahodami na podzim se švestkami či rebarborou.

Kokosové bounty tyčinky

Máte rádi kokosové bounty tyčinky? Tak proč si je neudělat doma. Jelikož měl člen naši rodiny svátek a nechtělo se mi bonboniéru kupovat, z bounty tyčinek jsem bonboniéru vytvořila doma a za pár korun