Holandský řízek

Hlavní jídla

Nedávno jsem si v práci dala holandský řízek, který vlastně s holandským řízkem neměl nic společného. Proto jsem prolistovala staré kuchařky,porovnala jak se vlastně má ''opravdu'' dělat a tradááá - Holandský řízek z opravdového masa.

  Ingredience

  • 500 g namletého vepřového bůčku
  • 1 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 200 g tvrdého sýra ( eidam či gouda )
  • strouhanku
  • sůl,pepř



A pak, že je to těžké na přípravu

Vepřový bůček jsem si nechala umlít přímo u řezníka. Každopádně maso vložíme do misky osolíme,opepříme a zalijeme mlékem.


Pořádně promícháme a necháme 2 hodiny odležet v lednici.

Mezitím si nastrouháme sýr.


Odleželé maso vyndáme přidáme vajíčko, trochu petrželky či jiných bylinek.

Přidáme nastrouhaný sýr.


Vše opět pořádně klasicky rukou promícháme, aby se všechno propojilo.

Z hotové směsi tvarujeme kuličky či šišky a stačí obalit ve strouhance.


Když jsou kuličky obalené stačí je jen vytvarovat na placičky.

V rozpáleném sádle smažíme z obou stran .


Po osmažení vyndáme na ubrousek,aby se vsákl zbytek tuku. Někdo dělá řízky velké a já mám radši menší.

Po rozkrojení . Nevařila jsem ho poprvé, ale upozorňuji , že každý ho dělá jinak. Proto netvrdím, že tento recept je ten nejdokonalejší. Ale nám takto chutná


Holandský řízek je nejlepší z bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Výběr z fotoreceptů

Orzotto s šafránem

Šafrán patří k nejdražším kořením na světě, má zvláštní vůni a ještě zvláštnější chuť. Jedna z jeho vlastností je, že obarví jídlo na žlutou barvu. Oblíbený je například šafrán v rýži, jak znáte určitě z dovolené v Itálii, kde se šafránové rizoto připravuje ve velkém. Šafrán mám doma již delší dobu, ale nechtěla jsem z něj dělat jen tak obyčejné jídlo. Rozhodla jsem se tedy připravit Orzotto, což je vlastně rizoto z ječných krup. Sice to zní obyčejně, ale je to opravdová delikatesa..

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Luxusní dort z lesního ovoce

Právě v tuto dobu roste v lesích hromada borůvek. Jako každý rok i já vyrazila s kamarádkami na lov borůvek a spoustu jich nasbírala. Udělala jsem z nich všelijaké dobroty a ještě mi zbylo na to, abych udělala tento vynikající, svěží a luxusní dort. Přísahám, že se snědl během chviličky a já jsem byla za největší superstar. Pokud i Vy chcete být za hvězdu, zkuste pro Vaše blízké dortík taktéž připravit. Zaručuji úspěch :)

Šlehačkové cukroví

Vánoce už klepou na dveře a pokud se Vám nechce dlouho stát v kuchyni a péct cukroví tohle je moje nejoblíbenější cukroví, které je jednoduché,strašně rychlé a úplně delikátní- v jednoduchosti je krása . U nás se hned po šlehačkovém cukroví vždy zapráší.