Holandský řízek

Hlavní jídla

Nedávno jsem si v práci dala holandský řízek, který vlastně s holandským řízkem neměl nic společného. Proto jsem prolistovala staré kuchařky,porovnala jak se vlastně má ''opravdu'' dělat a tradááá - Holandský řízek z opravdového masa.

  Ingredience

  • 500 g namletého vepřového bůčku
  • 1 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 200 g tvrdého sýra ( eidam či gouda )
  • strouhanku
  • sůl,pepř



A pak, že je to těžké na přípravu

Vepřový bůček jsem si nechala umlít přímo u řezníka. Každopádně maso vložíme do misky osolíme,opepříme a zalijeme mlékem.


Pořádně promícháme a necháme 2 hodiny odležet v lednici.

Mezitím si nastrouháme sýr.


Odleželé maso vyndáme přidáme vajíčko, trochu petrželky či jiných bylinek.

Přidáme nastrouhaný sýr.


Vše opět pořádně klasicky rukou promícháme, aby se všechno propojilo.

Z hotové směsi tvarujeme kuličky či šišky a stačí obalit ve strouhance.


Když jsou kuličky obalené stačí je jen vytvarovat na placičky.

V rozpáleném sádle smažíme z obou stran .


Po osmažení vyndáme na ubrousek,aby se vsákl zbytek tuku. Někdo dělá řízky velké a já mám radši menší.

Po rozkrojení . Nevařila jsem ho poprvé, ale upozorňuji , že každý ho dělá jinak. Proto netvrdím, že tento recept je ten nejdokonalejší. Ale nám takto chutná


Holandský řízek je nejlepší z bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Výběr z fotoreceptů

Tvarohové knedlíky s jablky

Tvarohové knedlíky je jedno z mála sladkých a bezmasých jídel, které mám ráda. Jako každý si vzpomenu na babičku a letní prázdniny. Škoda, že už nejsem malá a nemám prázdniny. Aspoň, že o tom recept se babička podělila.

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Pavlova s jahodami

O víkendu jsem zajela na nedaleký farmářský trh a přivezla si nádherné, slaďoučké jahody. Ihned jsem měla jasno co z nich ukuchtím. Pokud máte rádi stejně jako já pusinky či rakvičky a navrch hromadu ovoce, tak musíte tento nejlahodnější dezert zkusit taky. Dort Pavlova je neuvěřitelně jednoduchý a absolutně dokonalý. Pokud ho jednou zkusíte už nebudete chtít nic jiného. U nás doma se po této dobrotě vždy okamžitě zapráší a já ho ráda a z lásky upeču znovu a znovu.

Zázvorovo meduňkový sirup

Na mojí polovičku leze nějaká nemoc, proto jsem udělala do zásoby zázvoro meduňkový sirup nejen na nachlazení. Výborný jak do čaje tak i do limonád. Při vaření jsem měla i malou pomocnici