Holandský řízek

Hlavní jídla

Nedávno jsem si v práci dala holandský řízek, který vlastně s holandským řízkem neměl nic společného. Proto jsem prolistovala staré kuchařky,porovnala jak se vlastně má ''opravdu'' dělat a tradááá - Holandský řízek z opravdového masa.

  Ingredience

  • 500 g namletého vepřového bůčku
  • 1 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 200 g tvrdého sýra ( eidam či gouda )
  • strouhanku
  • sůl,pepř



A pak, že je to těžké na přípravu

Vepřový bůček jsem si nechala umlít přímo u řezníka. Každopádně maso vložíme do misky osolíme,opepříme a zalijeme mlékem.


Pořádně promícháme a necháme 2 hodiny odležet v lednici.

Mezitím si nastrouháme sýr.


Odleželé maso vyndáme přidáme vajíčko, trochu petrželky či jiných bylinek.

Přidáme nastrouhaný sýr.


Vše opět pořádně klasicky rukou promícháme, aby se všechno propojilo.

Z hotové směsi tvarujeme kuličky či šišky a stačí obalit ve strouhance.


Když jsou kuličky obalené stačí je jen vytvarovat na placičky.

V rozpáleném sádle smažíme z obou stran .


Po osmažení vyndáme na ubrousek,aby se vsákl zbytek tuku. Někdo dělá řízky velké a já mám radši menší.

Po rozkrojení . Nevařila jsem ho poprvé, ale upozorňuji , že každý ho dělá jinak. Proto netvrdím, že tento recept je ten nejdokonalejší. Ale nám takto chutná


Holandský řízek je nejlepší z bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Výběr z fotoreceptů

Pečený králík na kořenové zelenině

Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Pohádkové buchty

Jak všichni dobře víte, hrozně nerada peču buchty, dorty atd.. Nejenom, že u toho strašně nadávám, ale udělám vždy v kuchyni neuvěřitelný nepořádek. Po dlouhé době, jsem musela porušit pravidla, jelikož chuť na buchty byla silnější než já. Bála jsem se, že mi buchty nevykynou, popraskají či se prostě nepovedou. A ejhle, hned na poprvé se to povedlo a nebylo to nic tak hrůzostrašného. Proto se chci s Vámi podělit o recept na pohádkové buchty, které zvládne opravdu každý.

Hrníčkové knedlíky

Nedávno se mě někdo ptal jaké je moje oblíbené jídlo. Dlouho jsem přemýšlela a došla k závěru, že jsem prostě omáčkový tip a k pořádné omáčce patří dokonalá příloha. Zkuste proto tyto super chutné hrníčkové knedlíky.