Holandský řízek

Hlavní jídla

Nedávno jsem si v práci dala holandský řízek, který vlastně s holandským řízkem neměl nic společného. Proto jsem prolistovala staré kuchařky,porovnala jak se vlastně má ''opravdu'' dělat a tradááá - Holandský řízek z opravdového masa.

  Ingredience

  • 500 g namletého vepřového bůčku
  • 1 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 200 g tvrdého sýra ( eidam či gouda )
  • strouhanku
  • sůl,pepř



A pak, že je to těžké na přípravu

Vepřový bůček jsem si nechala umlít přímo u řezníka. Každopádně maso vložíme do misky osolíme,opepříme a zalijeme mlékem.


Pořádně promícháme a necháme 2 hodiny odležet v lednici.

Mezitím si nastrouháme sýr.


Odleželé maso vyndáme přidáme vajíčko, trochu petrželky či jiných bylinek.

Přidáme nastrouhaný sýr.


Vše opět pořádně klasicky rukou promícháme, aby se všechno propojilo.

Z hotové směsi tvarujeme kuličky či šišky a stačí obalit ve strouhance.


Když jsou kuličky obalené stačí je jen vytvarovat na placičky.

V rozpáleném sádle smažíme z obou stran .


Po osmažení vyndáme na ubrousek,aby se vsákl zbytek tuku. Někdo dělá řízky velké a já mám radši menší.

Po rozkrojení . Nevařila jsem ho poprvé, ale upozorňuji , že každý ho dělá jinak. Proto netvrdím, že tento recept je ten nejdokonalejší. Ale nám takto chutná


Holandský řízek je nejlepší z bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Výběr z fotoreceptů

Club sandwich

Mám pro Vás výborný tip na nejoblíbenější sandwich, který je i pro mě absolutní špičkou. Sandwich obsahuje moje velmi oblíbené suroviny a je příjemně křupavý.

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Nepečený dort s ovocem

Podle mě jsou nejlepší dezerty ty co se nepečou a tento je u nás v rodině nejvíce oblíbený. Proto ho připravujeme na každé narozeniny a oslavy. Tento byl vyroben pro Lubánka,

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.