Holandský řízek

Hlavní jídla

Nedávno jsem si v práci dala holandský řízek, který vlastně s holandským řízkem neměl nic společného. Proto jsem prolistovala staré kuchařky,porovnala jak se vlastně má ''opravdu'' dělat a tradááá - Holandský řízek z opravdového masa.

  Ingredience

  • 500 g namletého vepřového bůčku
  • 1 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 200 g tvrdého sýra ( eidam či gouda )
  • strouhanku
  • sůl,pepř



A pak, že je to těžké na přípravu

Vepřový bůček jsem si nechala umlít přímo u řezníka. Každopádně maso vložíme do misky osolíme,opepříme a zalijeme mlékem.


Pořádně promícháme a necháme 2 hodiny odležet v lednici.

Mezitím si nastrouháme sýr.


Odleželé maso vyndáme přidáme vajíčko, trochu petrželky či jiných bylinek.

Přidáme nastrouhaný sýr.


Vše opět pořádně klasicky rukou promícháme, aby se všechno propojilo.

Z hotové směsi tvarujeme kuličky či šišky a stačí obalit ve strouhance.


Když jsou kuličky obalené stačí je jen vytvarovat na placičky.

V rozpáleném sádle smažíme z obou stran .


Po osmažení vyndáme na ubrousek,aby se vsákl zbytek tuku. Někdo dělá řízky velké a já mám radši menší.

Po rozkrojení . Nevařila jsem ho poprvé, ale upozorňuji , že každý ho dělá jinak. Proto netvrdím, že tento recept je ten nejdokonalejší. Ale nám takto chutná


Holandský řízek je nejlepší z bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Výběr z fotoreceptů

Pečený králík na kořenové zelenině

Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)

Bramboračka s houbami

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

Sladká svačina v trávě

Podle mě nejlepší dezert je ten, který se nepeče, netrvá dlouho a je s ovocem. Tento dezert je ideální když čekáte návštěvu a potřebujete něco vynikajícího, nápaditého co bude chutnat úplně všem. Nejvíc chutná venku na zahrádce s dobrou partou kamarádů.

Pražené solené mandle

Huráá, je tu pátek a spoustu z Vás už dnes začne odpočívat a přemýšlet, co bude dělat o víkendu. Bohužel nepatřím mezi ty šťastlivce, co mají volný víkend a musím jít do práce. Proto jsem se rozhodla dnes večer hodit nohy na stůl, dát si skleničku vína, načerpat síly na náročný víkend a udělat něco dobrého na zub. Pražené mandle jsou pro tuto příležitost absolutně ideální. Upozorňuji, že se od toho neutrhnete a budete neustále zobat.