Guacamole

Inspirace

Moje první zkušenost s avokádem nebyla nějak valná. Přišlo mi, že nemělo žádnou chuť a bylo hořké. Ale mám pravidlo zkusit jídlo dvakrát a pak se mu vyhýbat :) Nastudovala jsem jak poznat správnou zralost a připravila guacamole. Je to mexická salsa plná zvláštní,ale výborné chuti. Hodí se dokonale jako pochoutka k večernímu posezení s přáteli či jako zobání k televizi s kukuřičnými lupínky nachos. Dejte také jako já avokádu ještě jednu šanci a budeme mile překvapeni.

  Ingredience

  • 2 zralá avokáda
  • 1 menší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst cherry rajčátek ( 10 kousků )
  • šťáva z 1 limetky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • koriandr a jalapenos



Do tradičního receptu na quacamole patří čerstvý koriandr, ale nejsem jeho fanda tak jsem ho vynechala.V případě, že máte rádi pálivé použijte chilli či jalepenos a zamíchejte ho rovnou do salsy. V mém quakamole je Jalepenos posypané navrchu.

Teď pár typů jak poznat zralé avokádo. Ideální koupit černé avokádo odrůdy Haas. Na první pohled nesmí mít žádné fleky či vady, nesmí být tvrdé ( nedozrálé ) nebo příliš měkké ( přezrálé ). Správné avokádo musí být lehce měkké a pružné. Další tip je odloupnout šťopku - pokud štopka nejde odloupnout je nedozrále. Když hnědé je přezrálé. Dokonalé avokádo je pod šťoupkou zelené. Nyní si avokádo připravíme. Uvnitř je pecka, kterou musíme vyndat.


Avokádo podélně rozřízneme- nožem obtočíme pecku, avokádem otočíme a tím ho rozdělíme na 2 části.

Do pecky zasekneme nůž, otočíme s ním a pecka jde lehce vyndat.


Lžící vydlabeme celý obsah avokáda do misky.

Všechno avokádo rozmačkáme vidličkou na kaši. Pokud jste líný, můžete použít kuchyňský kutr. Kaše nemusí být hladká, můžeme nechat i menší kousky- záleží na Vás jakou budete chtít konzistenci.


Z cherry rajčátek vydlabeme vnitřek ( odstraňte semínka se šťávou ) a dužinu pak pokrájejte na malinké kousíčky.

Česnek a červenou cibulku taktéž pokrájejte na malé kousíčky, bohužel je to mravenčí práce, ale nemůžeme použít obrovské kusy.


Všechno přidáme k rozmačkanému avokádu a promícháme. Osolíme,opepříme.

Limetku si omyjeme a do kaše vymačkáme šťávu . Doporučuji vymačkat pro začátek tak půlku, promíchat, ochutnat a pak raději přidat. Vrátit to už pak nejde.


Na závěr zakápněte trochou kvalitního olivového oleje. Milovníci koriandru a pálivého přidají do salsy pokrájené tyto suroviny.

Hotovou salsu můžeme nechat chvilinku odpočinout a vychladnout v lednici. Podáváme s nachos. Vhodné jsou i pokrájené tortily či jiné placky.


Věřím, že budete chutí mile překvapeni. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Club sandwich

Mám pro Vás výborný tip na nejoblíbenější sandwich, který je i pro mě absolutní špičkou. Sandwich obsahuje moje velmi oblíbené suroviny a je příjemně křupavý.

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Jablkový dort

Tento recepis mám od mé maminky. Jako malá jsem neměla ráda sladké dorty, a tak nám mamka dělala tento - a je nejlepší.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.