Gratinované brambory

Hlavní jídla

Podzimní fotorecept a inspirace na gratinované brambory, jsou luxusní příloha k masům, ale hodí se i jako hlavní chod, který rozhodně neurazí a navíc je to opravdu jednoduchá rychlovka, kterou zvládne úplně každý.

  Ingredience

  • 800 g brambor
  • 250 ml smetany
  • 100 g parmezánu
  • máslo
  • sůl
  • pepř



Brambory musíme pořádně oloupat, vykrájet všechny bubáky a opláchnout.

Brambory nakrájíme na tenké plátky, pokud možno všechny stejně.


Zapékací misku si vymažeme máslem a dáme první vrstvu brambor, které osolíme,opepříme.

Na brambory nastrouháme vrstvičku parmezánu.


Zalijeme trochou smetany a pokračujeme pořád dokola. Vrstva brambor,parmezán a smetana.

Takto navrstvené vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 30-45 minut.


Gratinované brambory jsou výborné samotné ale hodí se i jako příloha ke steakům.

Já jsem k nim udělala marinovanou pečenou panenku s červenou cibulkou. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Kapustové karbanátky s mletým masem

Taky jste kapustu jako děti nenáviděli? Vždy když někdo kapustu vařil, tak jsem to cítila na hony daleko a vyhýbala se ji. Teď na ''staré'' kolena se často vracím k jídlům, které jsem jako malá nenáviděla a dávám jim druhé šance. I přes veškerou mojí snahu kapustu nesním samotnou, třeba v polévce či dušenou, ale karbanátky z ní jsou výborné a pochutnám si. Máte rádi kapustové karbanátky?

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Měkkoučký a nadýchaný perník

Dnes mě honila mlsná proto jsem zabruslila do starého sešítku s recepty a vylosovala výborný nadýchaný perník. Jelikož já mám ráda z marmeládou a druhá polovička bez- udělala jsem dvě varianty. Jak máte rádi Vy perník s marmoškou či bez??

Šlehačkové cukroví

Vánoce už klepou na dveře a pokud se Vám nechce dlouho stát v kuchyni a péct cukroví tohle je moje nejoblíbenější cukroví, které je jednoduché,strašně rychlé a úplně delikátní- v jednoduchosti je krása . U nás se hned po šlehačkovém cukroví vždy zapráší.