Gratinované brambory

Hlavní jídla

Podzimní fotorecept a inspirace na gratinované brambory, jsou luxusní příloha k masům, ale hodí se i jako hlavní chod, který rozhodně neurazí a navíc je to opravdu jednoduchá rychlovka, kterou zvládne úplně každý.

  Ingredience

  • 800 g brambor
  • 250 ml smetany
  • 100 g parmezánu
  • máslo
  • sůl
  • pepř



Brambory musíme pořádně oloupat, vykrájet všechny bubáky a opláchnout.

Brambory nakrájíme na tenké plátky, pokud možno všechny stejně.


Zapékací misku si vymažeme máslem a dáme první vrstvu brambor, které osolíme,opepříme.

Na brambory nastrouháme vrstvičku parmezánu.


Zalijeme trochou smetany a pokračujeme pořád dokola. Vrstva brambor,parmezán a smetana.

Takto navrstvené vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 30-45 minut.


Gratinované brambory jsou výborné samotné ale hodí se i jako příloha ke steakům.

Já jsem k nim udělala marinovanou pečenou panenku s červenou cibulkou. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Letní bramborový salát a řízky v jogurtu

Zjistila jsem, že v létě nemám absolutně chuť na klasický bramborový salát, ale řízek bez salátu?? To není ono. Proto jsem vymyslela letní variantu bramborového salátu s využitím sezonní zeleniny. Řízky také nejsou jen ledajaké, ale naložené v jogurtu. Tak proč jíst pořád to samé, když to jde i tak hezky obměnit.

Česnečka

Jelikož cítím, že se o mě pokouší nějaká nemoc, tak sváteční den trávím v posteli a koukám na pohádky. Proto jsem dnes připravila vynikající česnečku, která mě nemoci určitě zbaví.

Brownies s piniovými ořechy

Poslední dobou zažívám v práci nekončící stres a domu chodím unavená a absolutně bez nálady. Je vědecky potvrzeno, že čokoláda a jiné dobroty připraveny s láskou jsou tisíckrát účinnější než polykání prášků. Navíc čokoláda obsahuje ''hormon štěstí'' , který odstraňuje napětí, stres, navozuje pocity pohody a povzbuzuje mysl. Proto nebuďte líní, najděte si 30 minut ve svém nabitém programu a upečte si nejléčivější čokoládový dezert. Doporučuji se zachumlat pod peřinu, pustit si pěkný film a vychutnat si brownies s hromadou šlehačky. Zaručuji úspěch a klid v duši.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.