Gratinované brambory

Hlavní jídla

Podzimní fotorecept a inspirace na gratinované brambory, jsou luxusní příloha k masům, ale hodí se i jako hlavní chod, který rozhodně neurazí a navíc je to opravdu jednoduchá rychlovka, kterou zvládne úplně každý.

  Ingredience

  • 800 g brambor
  • 250 ml smetany
  • 100 g parmezánu
  • máslo
  • sůl
  • pepř



Brambory musíme pořádně oloupat, vykrájet všechny bubáky a opláchnout.

Brambory nakrájíme na tenké plátky, pokud možno všechny stejně.


Zapékací misku si vymažeme máslem a dáme první vrstvu brambor, které osolíme,opepříme.

Na brambory nastrouháme vrstvičku parmezánu.


Zalijeme trochou smetany a pokračujeme pořád dokola. Vrstva brambor,parmezán a smetana.

Takto navrstvené vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 30-45 minut.


Gratinované brambory jsou výborné samotné ale hodí se i jako příloha ke steakům.

Já jsem k nim udělala marinovanou pečenou panenku s červenou cibulkou. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky mohou být nejenom přílohou, ale i hlavním jídlem. Při přípravě tohoto jídla si vždy vzpomenu na mojí babičku, která je často vařila, když jsem byla malá.

Bramboračka s houbami

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

Nepečený dort s ovocem

Podle mě jsou nejlepší dezerty ty co se nepečou a tento je u nás v rodině nejvíce oblíbený. Proto ho připravujeme na každé narozeniny a oslavy. Tento byl vyroben pro Lubánka,

Drobení do polévky

Co jiného do polévky místo nudlí nebo knedlíčků? Zkuste rychlé a jednoduché drobení.