Gratinované brambory

Hlavní jídla

Podzimní fotorecept a inspirace na gratinované brambory, jsou luxusní příloha k masům, ale hodí se i jako hlavní chod, který rozhodně neurazí a navíc je to opravdu jednoduchá rychlovka, kterou zvládne úplně každý.

  Ingredience

  • 800 g brambor
  • 250 ml smetany
  • 100 g parmezánu
  • máslo
  • sůl
  • pepř



Brambory musíme pořádně oloupat, vykrájet všechny bubáky a opláchnout.

Brambory nakrájíme na tenké plátky, pokud možno všechny stejně.


Zapékací misku si vymažeme máslem a dáme první vrstvu brambor, které osolíme,opepříme.

Na brambory nastrouháme vrstvičku parmezánu.


Zalijeme trochou smetany a pokračujeme pořád dokola. Vrstva brambor,parmezán a smetana.

Takto navrstvené vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 30-45 minut.


Gratinované brambory jsou výborné samotné ale hodí se i jako příloha ke steakům.

Já jsem k nim udělala marinovanou pečenou panenku s červenou cibulkou. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Pečená kachní stehna a gnocchi s červeným zelím

Pečená kachna je prostě vynikající klasika, ale proč ji podávat jako každý s houskovým knedlíkem a červeným zelím? Zkusila jsem udělat přílohu trochu modernější, ale stejně chuťově výbornou a časově nenáročnou.

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Piškotové řezy s ovocem

Piškotové těsto je výborné na dorty, řezy a rolády a jiné dobroty. Proto Vám chci představit výborné piškotové těsto, které nemůžete pokazit. Zkuste a už nikdy nebudete dělat jiné.

Houskový knedlík s kypřícím práškem

Nejsem příznivec kynutých těst a nerada s droždím pracuji a pokud se ani Vám nechce dělat s kynutým houskovým knedlíkem zkuste tento výborný a rychlý knedlík, který je s kypřícím práškem.