Francouzské brambory

Hlavní jídla

Receptů, kde hlavní surovinou jsou brambory, je velmi mnoho. To samé platí o variantách přípravy francouzských brambor. Pro inspiraci přikládám recept na tu naší oblíbenou.

  Ingredience

  • 1 kg uvařených brambor ve slupce
  • cibulka
  • 3 a vice vajec uvařených natvrdo
  • 2 vejce, která využijeme na zapečení
  • 250 g uzeného masa
  • 400 ml smetany



Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Uzené nakrájíme na kostičky.

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.


Cibulku také nakrájíme a necháme chvilku zesklovatět. Vymažeme zapékací misku sádlem a začneme vrstvit. Nejdříve brambory, po-té cibulku.

Dále přidáme uvařené vajíčka, nakrájené uzené maso a opět brambory na plátky.


Skládáme dál podle toho kolik vrstev chcete a vždy skončíme vrstvou brambor.

Dáme zapéct do předem rozpálené trouby na 170 stupňů cca na 15 minut. Po 15 minutách zalijeme smetanou s prošlehanými vejci ( osolené a opepřené ) a dopékáme dalších 30-45 minut do zezlátnutí.


Podáváme s kyselou okurkou či salátem. Dobrou chuť.

Výběr z fotoreceptů

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Luxusní dort z lesního ovoce

Právě v tuto dobu roste v lesích hromada borůvek. Jako každý rok i já vyrazila s kamarádkami na lov borůvek a spoustu jich nasbírala. Udělala jsem z nich všelijaké dobroty a ještě mi zbylo na to, abych udělala tento vynikající, svěží a luxusní dort. Přísahám, že se snědl během chviličky a já jsem byla za největší superstar. Pokud i Vy chcete být za hvězdu, zkuste pro Vaše blízké dortík taktéž připravit. Zaručuji úspěch :)

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.