Francouzské brambory

Hlavní jídla

Receptů, kde hlavní surovinou jsou brambory, je velmi mnoho. To samé platí o variantách přípravy francouzských brambor. Pro inspiraci přikládám recept na tu naší oblíbenou.

  Ingredience

  • 1 kg uvařených brambor ve slupce
  • cibulka
  • 3 a vice vajec uvařených natvrdo
  • 2 vejce, která využijeme na zapečení
  • 250 g uzeného masa
  • 400 ml smetany



Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Uzené nakrájíme na kostičky.

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.


Cibulku také nakrájíme a necháme chvilku zesklovatět. Vymažeme zapékací misku sádlem a začneme vrstvit. Nejdříve brambory, po-té cibulku.

Dále přidáme uvařené vajíčka, nakrájené uzené maso a opět brambory na plátky.


Skládáme dál podle toho kolik vrstev chcete a vždy skončíme vrstvou brambor.

Dáme zapéct do předem rozpálené trouby na 170 stupňů cca na 15 minut. Po 15 minutách zalijeme smetanou s prošlehanými vejci ( osolené a opepřené ) a dopékáme dalších 30-45 minut do zezlátnutí.


Podáváme s kyselou okurkou či salátem. Dobrou chuť.

Výběr z fotoreceptů

Tortilla s kuřecím masem

Čím dál tím víc jsem si oblíbila jídla, která jsou na přípravu rychlá a dají se jíst jak teplé tak i studené. Tady je jeden super tip.

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Sladká svačina v trávě

Podle mě nejlepší dezert je ten, který se nepeče, netrvá dlouho a je s ovocem. Tento dezert je ideální když čekáte návštěvu a potřebujete něco vynikajícího, nápaditého co bude chutnat úplně všem. Nejvíc chutná venku na zahrádce s dobrou partou kamarádů.

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.