Francouzské brambory

Hlavní jídla

Receptů, kde hlavní surovinou jsou brambory, je velmi mnoho. To samé platí o variantách přípravy francouzských brambor. Pro inspiraci přikládám recept na tu naší oblíbenou.

  Ingredience

  • 1 kg uvařených brambor ve slupce
  • cibulka
  • 3 a vice vajec uvařených natvrdo
  • 2 vejce, která využijeme na zapečení
  • 250 g uzeného masa
  • 400 ml smetany



Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Uzené nakrájíme na kostičky.

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.


Cibulku také nakrájíme a necháme chvilku zesklovatět. Vymažeme zapékací misku sádlem a začneme vrstvit. Nejdříve brambory, po-té cibulku.

Dále přidáme uvařené vajíčka, nakrájené uzené maso a opět brambory na plátky.


Skládáme dál podle toho kolik vrstev chcete a vždy skončíme vrstvou brambor.

Dáme zapéct do předem rozpálené trouby na 170 stupňů cca na 15 minut. Po 15 minutách zalijeme smetanou s prošlehanými vejci ( osolené a opepřené ) a dopékáme dalších 30-45 minut do zezlátnutí.


Podáváme s kyselou okurkou či salátem. Dobrou chuť.

Výběr z fotoreceptů

Gnocchi s kuřecím masem a houbovou omáčkou

Gnocchi se dají dělat snad úplně s čímkoliv a hlavně kvalitní gnocchi můžeme koupit v každém obchodě jak chlazená tak i mražené. Jsou výborné i samotné jako příloha. Já dnes zvolila mojí nejoblíbenější verzi s kuřecím masem a žampiony. Jídlo je velice lahodné,rychlé a opravdu vydatné.

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Rebarborové muffiny

Na zahradě už vyrostla rebarbora tak ji musím pomalu začít zpracovávat. Výborný je koláč s rebarborou, ale co takhle z ní vytvořit něco jiného jako jsou muffiny? Staňte se machry na muffiny a zkuste tento univerzální recept, který můžete jakkoliv obměňovat jinými náplněmi.

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.