Francouzské brambory

Hlavní jídla

Receptů, kde hlavní surovinou jsou brambory, je velmi mnoho. To samé platí o variantách přípravy francouzských brambor. Pro inspiraci přikládám recept na tu naší oblíbenou.

  Ingredience

  • 1 kg uvařených brambor ve slupce
  • cibulka
  • 3 a vice vajec uvařených natvrdo
  • 2 vejce, která využijeme na zapečení
  • 250 g uzeného masa
  • 400 ml smetany



Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Uzené nakrájíme na kostičky.

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.


Cibulku také nakrájíme a necháme chvilku zesklovatět. Vymažeme zapékací misku sádlem a začneme vrstvit. Nejdříve brambory, po-té cibulku.

Dále přidáme uvařené vajíčka, nakrájené uzené maso a opět brambory na plátky.


Skládáme dál podle toho kolik vrstev chcete a vždy skončíme vrstvou brambor.

Dáme zapéct do předem rozpálené trouby na 170 stupňů cca na 15 minut. Po 15 minutách zalijeme smetanou s prošlehanými vejci ( osolené a opepřené ) a dopékáme dalších 30-45 minut do zezlátnutí.


Podáváme s kyselou okurkou či salátem. Dobrou chuť.

Výběr z fotoreceptů

Rozcuchaný řízek

Všeobecně nemusím zeleninu a to už od malička. Tak moje maminka hledala jídla, kde bych zeleninu snědla a dala ji ještě jednu šanci. Rozcuchaný řízek je s porkem. Recept jsem ukradla z naši rodinné kuchařky.

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Crumble s rebarborou

Crumble je typický anglický desert. Obsahuje pouze drobenku a ovoce. Je jedinečný v tom, že pouze měníme ovoce a pokaždé chutná jinak a můžeme ho dělat po ceý rok. Na jaře s jahodami na podzim se švestkami či rebarborou.

Zázvorovo meduňkový sirup

Na mojí polovičku leze nějaká nemoc, proto jsem udělala do zásoby zázvoro meduňkový sirup nejen na nachlazení. Výborný jak do čaje tak i do limonád. Při vaření jsem měla i malou pomocnici