Fazolová polévka

Polévky

Není nad to, si v takovém bláznivém počasí jako je teď, uvařit poctivou a hutnou polévku, která neuvěřitelně zasytí a má dokonalou chuť. Luštěniny všeobecně, jsou pro tělo prospěšné a je vhodné, zařadit je do běžného jídelníčku. To znamená, že fazolovou polévkou pro svoje tělo uděláte nejenom správnou věc, ale i si pochutnáte.

  Ingredience

  • 1 l hovězí vývar
  • 150-200 g červených fazolí
  • 150-200 g bílých fazolí
  • 1 klobása
  • 1-2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky červené sladké papriky
  • sůl, pepř, bobk.list, čerstvá petržel
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sádlo



Není nad to uvařit fazolovou polévku z hovězího vývaru, který si vždy vařím do zásoby a pak stačí pouze vytáhnout den dopředu z mrazáku.

Můžete použít normální fazole, které si přes noc namočíme ve vodě a v té samé vodě je i druhý den uvaříme domměka ( osolíme a opepříme ), slijeme a propláchneme. V případě, že zvolíte dva druhy fazolí , doporučuji vařit každé fazole zvlášť. Nebo můžeme použít fazole z konzervy, které se dají koupit úplně všude. Fazole pak stačí pouze propláchnout a přidat na závěr na polévky.


Všechny suroviny si pokrájíme - cibulku a česnek nadrobno a klobásku pokrájíme dle uvážení kuchaře. Na sádle orestujeme cibulku. Po zezlátnutí přidáme pokrájenou klobásku, kterou necháme chvilinku opéct.

Do voňavé cibulky a klobásky přidáme protlak, česnek a papriku. Všechno promícháme.


Paprikový základ zasypeme hladkou mouku.

Tím vytvoříme paprikovou jíšku,


Vše zalijeme vývarem , přidáme bobkový a pořádně rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky. Do polévky pak už přidáme pouze uvařené fazole a vše necháme cca 10 minut vařit. Osolíme a opepříme.

Na závěr z polévky vyndáme bobkový list a přidáme čerstvou petrželku.


Rajčatový protlak dodá polévce výbornou chuť. Rozhodně si zkuste fazolačku také uvařit. Pochutnáte si

Výběr z fotoreceptů

Pečený králík na kořenové zelenině

Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Kostky Margot

Pokaždé, když navštívím svou tchýni, překvapí mě nějakým vynikajícím sladkým moučníkem. Nedávno jsem ochutnala buchtu, která mě mile překvapila a tak jsem požádala o recept. Nejen, že je buchta výborná, ale navíc je to ten tip dezertu, při jehož přípravě všechno smícháte a dáte péct. Žádné složité šlehání, vážení či jiné vymoženosti. Tímto tedy děkuji mé milované tchýni Lence. Dobrou chuť.

Nádivka

Také se Vám zdá, že už je ta zima příšerně dlouhá?? Na zahrádce už zpod zbytku sněhu vykukují bylinky, malinkaté kytičky a já už se nemůžu dočkat sluníčka. Abych si to jaro aspoň trochu připomněla, uvařila jsem naši dokonalou nádivku, která je božská jak samotná tak i k masíčku.