Fazolová polévka

Polévky

Není nad to, si v takovém bláznivém počasí jako je teď, uvařit poctivou a hutnou polévku, která neuvěřitelně zasytí a má dokonalou chuť. Luštěniny všeobecně, jsou pro tělo prospěšné a je vhodné, zařadit je do běžného jídelníčku. To znamená, že fazolovou polévkou pro svoje tělo uděláte nejenom správnou věc, ale i si pochutnáte.

  Ingredience

  • 1 l hovězí vývar
  • 150-200 g červených fazolí
  • 150-200 g bílých fazolí
  • 1 klobása
  • 1-2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky červené sladké papriky
  • sůl, pepř, bobk.list, čerstvá petržel
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sádlo



Není nad to uvařit fazolovou polévku z hovězího vývaru, který si vždy vařím do zásoby a pak stačí pouze vytáhnout den dopředu z mrazáku.

Můžete použít normální fazole, které si přes noc namočíme ve vodě a v té samé vodě je i druhý den uvaříme domměka ( osolíme a opepříme ), slijeme a propláchneme. V případě, že zvolíte dva druhy fazolí , doporučuji vařit každé fazole zvlášť. Nebo můžeme použít fazole z konzervy, které se dají koupit úplně všude. Fazole pak stačí pouze propláchnout a přidat na závěr na polévky.


Všechny suroviny si pokrájíme - cibulku a česnek nadrobno a klobásku pokrájíme dle uvážení kuchaře. Na sádle orestujeme cibulku. Po zezlátnutí přidáme pokrájenou klobásku, kterou necháme chvilinku opéct.

Do voňavé cibulky a klobásky přidáme protlak, česnek a papriku. Všechno promícháme.


Paprikový základ zasypeme hladkou mouku.

Tím vytvoříme paprikovou jíšku,


Vše zalijeme vývarem , přidáme bobkový a pořádně rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky. Do polévky pak už přidáme pouze uvařené fazole a vše necháme cca 10 minut vařit. Osolíme a opepříme.

Na závěr z polévky vyndáme bobkový list a přidáme čerstvou petrželku.


Rajčatový protlak dodá polévce výbornou chuť. Rozhodně si zkuste fazolačku také uvařit. Pochutnáte si

Výběr z fotoreceptů

Orzotto s šafránem

Šafrán patří k nejdražším kořením na světě, má zvláštní vůni a ještě zvláštnější chuť. Jedna z jeho vlastností je, že obarví jídlo na žlutou barvu. Oblíbený je například šafrán v rýži, jak znáte určitě z dovolené v Itálii, kde se šafránové rizoto připravuje ve velkém. Šafrán mám doma již delší dobu, ale nechtěla jsem z něj dělat jen tak obyčejné jídlo. Rozhodla jsem se tedy připravit Orzotto, což je vlastně rizoto z ječných krup. Sice to zní obyčejně, ale je to opravdová delikatesa..

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Panna cotta s lesním ovocem

Panna cotta je typický italský moučník. Neznám nikoho komu by tato božská kombinace smetany a ovoce nechutnala. Pokud čekáte návštěvu a chcete se vyšvihnout, zkuste si tuto neuvěřitelnou dobrotu připravit doma, není to nic těžkého.

Ledový čaj s mátou a citronem

Proč kupovat ledový čaj v obchodě, když si ho můžeme snadno a rychle připravit v pohodlí domova.