Fazolová polévka

Polévky

Není nad to, si v takovém bláznivém počasí jako je teď, uvařit poctivou a hutnou polévku, která neuvěřitelně zasytí a má dokonalou chuť. Luštěniny všeobecně, jsou pro tělo prospěšné a je vhodné, zařadit je do běžného jídelníčku. To znamená, že fazolovou polévkou pro svoje tělo uděláte nejenom správnou věc, ale i si pochutnáte.

  Ingredience

  • 1 l hovězí vývar
  • 150-200 g červených fazolí
  • 150-200 g bílých fazolí
  • 1 klobása
  • 1-2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky červené sladké papriky
  • sůl, pepř, bobk.list, čerstvá petržel
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sádlo



Není nad to uvařit fazolovou polévku z hovězího vývaru, který si vždy vařím do zásoby a pak stačí pouze vytáhnout den dopředu z mrazáku.

Můžete použít normální fazole, které si přes noc namočíme ve vodě a v té samé vodě je i druhý den uvaříme domměka ( osolíme a opepříme ), slijeme a propláchneme. V případě, že zvolíte dva druhy fazolí , doporučuji vařit každé fazole zvlášť. Nebo můžeme použít fazole z konzervy, které se dají koupit úplně všude. Fazole pak stačí pouze propláchnout a přidat na závěr na polévky.


Všechny suroviny si pokrájíme - cibulku a česnek nadrobno a klobásku pokrájíme dle uvážení kuchaře. Na sádle orestujeme cibulku. Po zezlátnutí přidáme pokrájenou klobásku, kterou necháme chvilinku opéct.

Do voňavé cibulky a klobásky přidáme protlak, česnek a papriku. Všechno promícháme.


Paprikový základ zasypeme hladkou mouku.

Tím vytvoříme paprikovou jíšku,


Vše zalijeme vývarem , přidáme bobkový a pořádně rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky. Do polévky pak už přidáme pouze uvařené fazole a vše necháme cca 10 minut vařit. Osolíme a opepříme.

Na závěr z polévky vyndáme bobkový list a přidáme čerstvou petrželku.


Rajčatový protlak dodá polévce výbornou chuť. Rozhodně si zkuste fazolačku také uvařit. Pochutnáte si

Výběr z fotoreceptů

Gratinované brambory

Podzimní fotorecept a inspirace na gratinované brambory, jsou luxusní příloha k masům, ale hodí se i jako hlavní chod, který rozhodně neurazí a navíc je to opravdu jednoduchá rychlovka, kterou zvládne úplně každý.

Kuřecí vývar

Polévka je grunt o tom není pochyb. A jak tedy správně připravit kuřecí vývar, který se dá použít jako základ do polévek a omáček místo umělého bujonu. Není to vůbec žádná věda.

Kostky Margot

Pokaždé, když navštívím svou tchýni, překvapí mě nějakým vynikajícím sladkým moučníkem. Nedávno jsem ochutnala buchtu, která mě mile překvapila a tak jsem požádala o recept. Nejen, že je buchta výborná, ale navíc je to ten tip dezertu, při jehož přípravě všechno smícháte a dáte péct. Žádné složité šlehání, vážení či jiné vymoženosti. Tímto tedy děkuji mé milované tchýni Lence. Dobrou chuť.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.