Domácí tiramisu

Deserty

Nechce se Vám zdlouhavě péct buchty či koláče??Já si zavzpomínala na ( bohužel skoro pořád deštivou ) dovolenou v Itálii a udělala delikátní domácí tiramisu bez "českých" náhražek. Snědl se rovnou v misce,ale jeden jsem uchránila a nafotila.

  Ingredience

  • 500 g mascarpone
  • 5 vajec ( rozdělíme žloutky a bílky )
  • 5 lžic cukru
  • kakao
  • 200 ml silné kávy
  • 1 panák Amaretto
  • 2 balení piškotů Savoiardi



Pokud chcete dosáhnout aspoň trochu stejné chuti nic nenahrazujte. Často se tento dezert dělá z pomazánkového másla, ale to není ono.

Nejprve si uděláme opravdu silnou kávu a necháme ji vystydnout. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny.


Do žloutkové směsi přidáme mascarpone. A smícháme v hladký krém.

Bílky vyšleháme v tuhý sníh.


Do žloutkového krému s mascarpone přimícháme opatrně ušlehané bílky.

Do vychladlého kafe přidáme panák amaretta a namáčíme piškoty z obou stran, ale namáčíme je na velice krátkou dobu, aby se úplně nepromočily.


Namočené piškoty narovnejte do keramické misky.

Na piškoty dáme vrstvu krému.


Po-té opět namočené piškoty a pak už jen krém.

A nakonec posypeme silnou vrstvou kakaa. Hotový dezert necháme vychladnout v lednici, nejlépe přes noc.


Upozorňuji, že tato verze je trochu řidší - je to spíše krém a hrozně špatně se z misky vyndavá. Každopádně my to jíme na "hulváta" rovnou z misky lžíci.

Popřípadě můžeme tiramisu dát do skleniček.


Výběr z fotoreceptů

Panenka plněná špenátem a slaninou

Vepřová panenka je nejlepší kus masa na světě. Dá se kombinovat úplně snad se vším. Nejvíce se hodí na pečení nebo na minutkovou kuchyni. Ale jak udělat takový kus masa, aby zůstal šťavnatý? Ukážu Vám kouzlo.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Palačinka

Není nic jednoduššího a rychlejšího než palačinky. Trvalo mi dobu než jsem se naučila palačinky správně smažit, otáčet a najít to správné těsto. Chci Vám to také zjednodušit a ukázat základní, univerzální těsto.

Okurková limonáda

Kdysi dávno v jedné restauraci nám doporučila servírka okurkovou limonádu. Představovala jsem si, že to bude extra hnusné, ale bylo to výborné. Od té doby ji vždy v horkých dnech podáváme. Velice osvěží a chuť vždy překvapí. Děti mají limonádu taky rádi, jelikož je přitahuje ta barva.