Domácí tiramisu

Deserty

Nechce se Vám zdlouhavě péct buchty či koláče??Já si zavzpomínala na ( bohužel skoro pořád deštivou ) dovolenou v Itálii a udělala delikátní domácí tiramisu bez "českých" náhražek. Snědl se rovnou v misce,ale jeden jsem uchránila a nafotila.

  Ingredience

  • 500 g mascarpone
  • 5 vajec ( rozdělíme žloutky a bílky )
  • 5 lžic cukru
  • kakao
  • 200 ml silné kávy
  • 1 panák Amaretto
  • 2 balení piškotů Savoiardi



Pokud chcete dosáhnout aspoň trochu stejné chuti nic nenahrazujte. Často se tento dezert dělá z pomazánkového másla, ale to není ono.

Nejprve si uděláme opravdu silnou kávu a necháme ji vystydnout. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny.


Do žloutkové směsi přidáme mascarpone. A smícháme v hladký krém.

Bílky vyšleháme v tuhý sníh.


Do žloutkového krému s mascarpone přimícháme opatrně ušlehané bílky.

Do vychladlého kafe přidáme panák amaretta a namáčíme piškoty z obou stran, ale namáčíme je na velice krátkou dobu, aby se úplně nepromočily.


Namočené piškoty narovnejte do keramické misky.

Na piškoty dáme vrstvu krému.


Po-té opět namočené piškoty a pak už jen krém.

A nakonec posypeme silnou vrstvou kakaa. Hotový dezert necháme vychladnout v lednici, nejlépe přes noc.


Upozorňuji, že tato verze je trochu řidší - je to spíše krém a hrozně špatně se z misky vyndavá. Každopádně my to jíme na "hulváta" rovnou z misky lžíci.

Popřípadě můžeme tiramisu dát do skleniček.


Výběr z fotoreceptů

Pečený králík na kořenové zelenině

Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Luxusní dort z lesního ovoce

Právě v tuto dobu roste v lesích hromada borůvek. Jako každý rok i já vyrazila s kamarádkami na lov borůvek a spoustu jich nasbírala. Udělala jsem z nich všelijaké dobroty a ještě mi zbylo na to, abych udělala tento vynikající, svěží a luxusní dort. Přísahám, že se snědl během chviličky a já jsem byla za největší superstar. Pokud i Vy chcete být za hvězdu, zkuste pro Vaše blízké dortík taktéž připravit. Zaručuji úspěch :)

Jemná kuřecí paštika

Homemade paštiky zažívají v České republice ohromný boom a nejdete ji snad v každé restauraci jako předkrm. Není se čemu divit, jsme národ paštikářů. Zkuste si ji připravit snadno a velice rychle doma, není to vůbec nic těžkého. Navíc oproti kupované budete vědět, že jediné co obsahuje jsou jen játra a žádné kůže či separáty.