Domácí tiramisu

Deserty

Nechce se Vám zdlouhavě péct buchty či koláče??Já si zavzpomínala na ( bohužel skoro pořád deštivou ) dovolenou v Itálii a udělala delikátní domácí tiramisu bez "českých" náhražek. Snědl se rovnou v misce,ale jeden jsem uchránila a nafotila.

  Ingredience

  • 500 g mascarpone
  • 5 vajec ( rozdělíme žloutky a bílky )
  • 5 lžic cukru
  • kakao
  • 200 ml silné kávy
  • 1 panák Amaretto
  • 2 balení piškotů Savoiardi



Pokud chcete dosáhnout aspoň trochu stejné chuti nic nenahrazujte. Často se tento dezert dělá z pomazánkového másla, ale to není ono.

Nejprve si uděláme opravdu silnou kávu a necháme ji vystydnout. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny.


Do žloutkové směsi přidáme mascarpone. A smícháme v hladký krém.

Bílky vyšleháme v tuhý sníh.


Do žloutkového krému s mascarpone přimícháme opatrně ušlehané bílky.

Do vychladlého kafe přidáme panák amaretta a namáčíme piškoty z obou stran, ale namáčíme je na velice krátkou dobu, aby se úplně nepromočily.


Namočené piškoty narovnejte do keramické misky.

Na piškoty dáme vrstvu krému.


Po-té opět namočené piškoty a pak už jen krém.

A nakonec posypeme silnou vrstvou kakaa. Hotový dezert necháme vychladnout v lednici, nejlépe přes noc.


Upozorňuji, že tato verze je trochu řidší - je to spíše krém a hrozně špatně se z misky vyndavá. Každopádně my to jíme na "hulváta" rovnou z misky lžíci.

Popřípadě můžeme tiramisu dát do skleniček.


Výběr z fotoreceptů

Kachní prsa s bramborovými plackami

Už Vás nebaví vařit zdlouhavě knedlíky a vymýšlet co uvařit místo nich?? Zjistila jsem, že se úplně zapomnělo a vůbec nikdo nedělá bramborové placky, které se přitom dají jíst téměř s čímkoliv. Můžou se baštit na slano či na sladko a přitom jsou placky rychlé a navíc šíleně jednoduché.Kachní prsa s houbami jsou už pouze třešničkou. Stejně se vždycky přecpu samotnými plackami a už nic víc k tomu nepotřebuji.

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Sladká svačina v trávě

Podle mě nejlepší dezert je ten, který se nepeče, netrvá dlouho a je s ovocem. Tento dezert je ideální když čekáte návštěvu a potřebujete něco vynikajícího, nápaditého co bude chutnat úplně všem. Nejvíc chutná venku na zahrádce s dobrou partou kamarádů.