Domácí tiramisu

Deserty

Nechce se Vám zdlouhavě péct buchty či koláče??Já si zavzpomínala na ( bohužel skoro pořád deštivou ) dovolenou v Itálii a udělala delikátní domácí tiramisu bez "českých" náhražek. Snědl se rovnou v misce,ale jeden jsem uchránila a nafotila.

  Ingredience

  • 500 g mascarpone
  • 5 vajec ( rozdělíme žloutky a bílky )
  • 5 lžic cukru
  • kakao
  • 200 ml silné kávy
  • 1 panák Amaretto
  • 2 balení piškotů Savoiardi



Pokud chcete dosáhnout aspoň trochu stejné chuti nic nenahrazujte. Často se tento dezert dělá z pomazánkového másla, ale to není ono.

Nejprve si uděláme opravdu silnou kávu a necháme ji vystydnout. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny.


Do žloutkové směsi přidáme mascarpone. A smícháme v hladký krém.

Bílky vyšleháme v tuhý sníh.


Do žloutkového krému s mascarpone přimícháme opatrně ušlehané bílky.

Do vychladlého kafe přidáme panák amaretta a namáčíme piškoty z obou stran, ale namáčíme je na velice krátkou dobu, aby se úplně nepromočily.


Namočené piškoty narovnejte do keramické misky.

Na piškoty dáme vrstvu krému.


Po-té opět namočené piškoty a pak už jen krém.

A nakonec posypeme silnou vrstvou kakaa. Hotový dezert necháme vychladnout v lednici, nejlépe přes noc.


Upozorňuji, že tato verze je trochu řidší - je to spíše krém a hrozně špatně se z misky vyndavá. Každopádně my to jíme na "hulváta" rovnou z misky lžíci.

Popřípadě můžeme tiramisu dát do skleniček.


Výběr z fotoreceptů

Kuřecí roládky

Nejlepší je dle mého názoru jídlo, které se dá baštit teplé i studené. Roládky mají tu výhodu, že se dají plnit čímkoliv. Ideální na párty jako pohoštění.

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Pavlova s jahodami

O víkendu jsem zajela na nedaleký farmářský trh a přivezla si nádherné, slaďoučké jahody. Ihned jsem měla jasno co z nich ukuchtím. Pokud máte rádi stejně jako já pusinky či rakvičky a navrch hromadu ovoce, tak musíte tento nejlahodnější dezert zkusit taky. Dort Pavlova je neuvěřitelně jednoduchý a absolutně dokonalý. Pokud ho jednou zkusíte už nebudete chtít nic jiného. U nás doma se po této dobrotě vždy okamžitě zapráší a já ho ráda a z lásky upeču znovu a znovu.

Okurková limonáda

Kdysi dávno v jedné restauraci nám doporučila servírka okurkovou limonádu. Představovala jsem si, že to bude extra hnusné, ale bylo to výborné. Od té doby ji vždy v horkých dnech podáváme. Velice osvěží a chuť vždy překvapí. Děti mají limonádu taky rádi, jelikož je přitahuje ta barva.