Domácí těstoviny (fleky)

Inspirace

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

  Ingredience

  • 2 vajíčka
  • 1/2 dl vody
  • 350 g hrubé mouky
  • špetku soli



Jak jednoduché.

Smícháme vajíčka, vodu a špetku soli.


Navážíme si 350 g hrubé mouky.

Do mouky si uděláme větší důlek a nalijeme rozmíchanou vaječnou hmotu.


Rukou vyválíme hladké těsto a necháme cca 10 minut odpočinout.

Odleželé těsto si rozdělíme na více dílů 3-5. Záleží na Vás kolik dílů (jak to zvládnete po-té vyválet).


Z dílů vyválíme opravdu tenké těsto na 2 mm - a necháme vyschnout cca 60 minut. Těsto by mělo být tenké aby prosvítalo.

Pak už stačí jen je nakrájet buď na nudle či fleky . Nejlepší je si plát těsta nakrájet na užší pruhy - naskládat na sebe a pak krájet najednou. Dopuručuji ostrý nůž. Na krásu si nehraju takže fleky nejsou jako přes kopírák ale každá jiná.


Nakrájene těstoviny.

Fleky vaříme v osolené vodě cca 6 minut.


Po uvaření scedíme, propláchemem vodou a podáváme.

Konečně jsme o víkendu našla nějaké houby - žádné krasavce ale účel splní. Potřebujeme očištěné, pokrájené houby, 2 cibule, kmín, sůl a vajíčko.


Uděláme si smaženici. Cibulku necháme na kousku sádlíčku zezlátnout a přidáme pokrájené houby. Houby vaříme kráce do změknutí - okmínujeme,osolíme,opepříme a přidáme vajíčko. Stačí jedno, jelikož jsem dala hodně hub.

Hotová smaženice.


Houbovou smaženici smícháme s flíčky a máme hotovo. Flíčky s houbami nezapékám v troubě. Takhle nám to nejvíce chutná.

Všem houbařům přeji dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Pečený králík na kořenové zelenině

Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)

Česnečka

Jelikož cítím, že se o mě pokouší nějaká nemoc, tak sváteční den trávím v posteli a koukám na pohádky. Proto jsem dnes připravila vynikající česnečku, která mě nemoci určitě zbaví.

Rebarborové muffiny

Na zahradě už vyrostla rebarbora tak ji musím pomalu začít zpracovávat. Výborný je koláč s rebarborou, ale co takhle z ní vytvořit něco jiného jako jsou muffiny? Staňte se machry na muffiny a zkuste tento univerzální recept, který můžete jakkoliv obměňovat jinými náplněmi.

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.