Domácí těstoviny (fleky)

Inspirace

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

  Ingredience

  • 2 vajíčka
  • 1/2 dl vody
  • 350 g hrubé mouky
  • špetku soli



Jak jednoduché.

Smícháme vajíčka, vodu a špetku soli.


Navážíme si 350 g hrubé mouky.

Do mouky si uděláme větší důlek a nalijeme rozmíchanou vaječnou hmotu.


Rukou vyválíme hladké těsto a necháme cca 10 minut odpočinout.

Odleželé těsto si rozdělíme na více dílů 3-5. Záleží na Vás kolik dílů (jak to zvládnete po-té vyválet).


Z dílů vyválíme opravdu tenké těsto na 2 mm - a necháme vyschnout cca 60 minut. Těsto by mělo být tenké aby prosvítalo.

Pak už stačí jen je nakrájet buď na nudle či fleky . Nejlepší je si plát těsta nakrájet na užší pruhy - naskládat na sebe a pak krájet najednou. Dopuručuji ostrý nůž. Na krásu si nehraju takže fleky nejsou jako přes kopírák ale každá jiná.


Nakrájene těstoviny.

Fleky vaříme v osolené vodě cca 6 minut.


Po uvaření scedíme, propláchemem vodou a podáváme.

Konečně jsme o víkendu našla nějaké houby - žádné krasavce ale účel splní. Potřebujeme očištěné, pokrájené houby, 2 cibule, kmín, sůl a vajíčko.


Uděláme si smaženici. Cibulku necháme na kousku sádlíčku zezlátnout a přidáme pokrájené houby. Houby vaříme kráce do změknutí - okmínujeme,osolíme,opepříme a přidáme vajíčko. Stačí jedno, jelikož jsem dala hodně hub.

Hotová smaženice.


Houbovou smaženici smícháme s flíčky a máme hotovo. Flíčky s houbami nezapékám v troubě. Takhle nám to nejvíce chutná.

Všem houbařům přeji dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky mohou být nejenom přílohou, ale i hlavním jídlem. Při přípravě tohoto jídla si vždy vzpomenu na mojí babičku, která je často vařila, když jsem byla malá.

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Pohádkové buchty

Jak všichni dobře víte, hrozně nerada peču buchty, dorty atd.. Nejenom, že u toho strašně nadávám, ale udělám vždy v kuchyni neuvěřitelný nepořádek. Po dlouhé době, jsem musela porušit pravidla, jelikož chuť na buchty byla silnější než já. Bála jsem se, že mi buchty nevykynou, popraskají či se prostě nepovedou. A ejhle, hned na poprvé se to povedlo a nebylo to nic tak hrůzostrašného. Proto se chci s Vámi podělit o recept na pohádkové buchty, které zvládne opravdu každý.

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.