Domácí těstoviny (fleky)

Inspirace

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

  Ingredience

  • 2 vajíčka
  • 1/2 dl vody
  • 350 g hrubé mouky
  • špetku soli



Jak jednoduché.

Smícháme vajíčka, vodu a špetku soli.


Navážíme si 350 g hrubé mouky.

Do mouky si uděláme větší důlek a nalijeme rozmíchanou vaječnou hmotu.


Rukou vyválíme hladké těsto a necháme cca 10 minut odpočinout.

Odleželé těsto si rozdělíme na více dílů 3-5. Záleží na Vás kolik dílů (jak to zvládnete po-té vyválet).


Z dílů vyválíme opravdu tenké těsto na 2 mm - a necháme vyschnout cca 60 minut. Těsto by mělo být tenké aby prosvítalo.

Pak už stačí jen je nakrájet buď na nudle či fleky . Nejlepší je si plát těsta nakrájet na užší pruhy - naskládat na sebe a pak krájet najednou. Dopuručuji ostrý nůž. Na krásu si nehraju takže fleky nejsou jako přes kopírák ale každá jiná.


Nakrájene těstoviny.

Fleky vaříme v osolené vodě cca 6 minut.


Po uvaření scedíme, propláchemem vodou a podáváme.

Konečně jsme o víkendu našla nějaké houby - žádné krasavce ale účel splní. Potřebujeme očištěné, pokrájené houby, 2 cibule, kmín, sůl a vajíčko.


Uděláme si smaženici. Cibulku necháme na kousku sádlíčku zezlátnout a přidáme pokrájené houby. Houby vaříme kráce do změknutí - okmínujeme,osolíme,opepříme a přidáme vajíčko. Stačí jedno, jelikož jsem dala hodně hub.

Hotová smaženice.


Houbovou smaženici smícháme s flíčky a máme hotovo. Flíčky s houbami nezapékám v troubě. Takhle nám to nejvíce chutná.

Všem houbařům přeji dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Tatarák z uzeného lososa s kapary

Tatarák z hovězího masa je naprosto luxusní záležitost, ale pokud Vám tato verze nechutná, zkuste připravit variantu z lososa. Je to skvělý předkrm či chuťovka na párty. Zaručuji, že budete za největší hvězdu.

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Mrkvový dort

Dnes má svátek Tomáš. A zrovna dva moji nejmilovanější chlapi na světě, bratříček a můj muž, jsou Tomášové. Chtěla jsem jim udělat radost,obdarovat je a potěšit něčím sladkým a originálním. Mrkvový dort byl proto jasná volba. Nejenže vypadá na pohled krásně, ale uvnitř je božsky vláčný. Tento dort si určitě zamilujete a budete ho chtít si udělat taky - velikonoce jsou na to ideální příležitost.

Guacamole

Moje první zkušenost s avokádem nebyla nějak valná. Přišlo mi, že nemělo žádnou chuť a bylo hořké. Ale mám pravidlo zkusit jídlo dvakrát a pak se mu vyhýbat :) Nastudovala jsem jak poznat správnou zralost a připravila guacamole. Je to mexická salsa plná zvláštní,ale výborné chuti. Hodí se dokonale jako pochoutka k večernímu posezení s přáteli či jako zobání k televizi s kukuřičnými lupínky nachos. Dejte také jako já avokádu ještě jednu šanci a budeme mile překvapeni.