Domácí těstoviny (fleky)

Inspirace

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

  Ingredience

  • 2 vajíčka
  • 1/2 dl vody
  • 350 g hrubé mouky
  • špetku soli



Jak jednoduché.

Smícháme vajíčka, vodu a špetku soli.


Navážíme si 350 g hrubé mouky.

Do mouky si uděláme větší důlek a nalijeme rozmíchanou vaječnou hmotu.


Rukou vyválíme hladké těsto a necháme cca 10 minut odpočinout.

Odleželé těsto si rozdělíme na více dílů 3-5. Záleží na Vás kolik dílů (jak to zvládnete po-té vyválet).


Z dílů vyválíme opravdu tenké těsto na 2 mm - a necháme vyschnout cca 60 minut. Těsto by mělo být tenké aby prosvítalo.

Pak už stačí jen je nakrájet buď na nudle či fleky . Nejlepší je si plát těsta nakrájet na užší pruhy - naskládat na sebe a pak krájet najednou. Dopuručuji ostrý nůž. Na krásu si nehraju takže fleky nejsou jako přes kopírák ale každá jiná.


Nakrájene těstoviny.

Fleky vaříme v osolené vodě cca 6 minut.


Po uvaření scedíme, propláchemem vodou a podáváme.

Konečně jsme o víkendu našla nějaké houby - žádné krasavce ale účel splní. Potřebujeme očištěné, pokrájené houby, 2 cibule, kmín, sůl a vajíčko.


Uděláme si smaženici. Cibulku necháme na kousku sádlíčku zezlátnout a přidáme pokrájené houby. Houby vaříme kráce do změknutí - okmínujeme,osolíme,opepříme a přidáme vajíčko. Stačí jedno, jelikož jsem dala hodně hub.

Hotová smaženice.


Houbovou smaženici smícháme s flíčky a máme hotovo. Flíčky s houbami nezapékám v troubě. Takhle nám to nejvíce chutná.

Všem houbařům přeji dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Gnocchi s kuřecím masem a houbovou omáčkou

Gnocchi se dají dělat snad úplně s čímkoliv a hlavně kvalitní gnocchi můžeme koupit v každém obchodě jak chlazená tak i mražené. Jsou výborné i samotné jako příloha. Já dnes zvolila mojí nejoblíbenější verzi s kuřecím masem a žampiony. Jídlo je velice lahodné,rychlé a opravdu vydatné.

Fazolová polévka

Není nad to, si v takovém bláznivém počasí jako je teď, uvařit poctivou a hutnou polévku, která neuvěřitelně zasytí a má dokonalou chuť. Luštěniny všeobecně, jsou pro tělo prospěšné a je vhodné, zařadit je do běžného jídelníčku. To znamená, že fazolovou polévkou pro svoje tělo uděláte nejenom správnou věc, ale i si pochutnáte.

Borůvkový koláč s jogurtem a tvarohem

Každý rok v létě vyrážíme s přáteli na hon na borůvky. I letos jsme byli úspěšní a tak Vám mohu nabídnout borůvkový koláč s jogurtem a tvarohem, který v těchto parných dnech příjemně osvěží.