Domací sekaná plněná vejcem

Hlavní jídla

Máte rádi sekanou? Co zkusit sekanou plněnou vajíčkem a obalenou v křupavé slanince. Myslím, že Vás nadchne více, než kupovaný polotovar.

  Ingredience

  • 1 kg mletého masa (1/2 vepřového 1/2 hovězího)
  • 1-2 cibule
  • 5-6 vajec
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti strouhanky
  • slaninu na obalení
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • libeček
  • oregáno
  • pažitka
  • petržel



3 vejce uvaříme, 3 ponecháme syrová

Cibulku najemno nakrájíme+bylinky, přidáme mleté masíčko,3 vajíčka,prolisovaný česnek a strouhanku - Vše důkladně vymícháme do hladka - nejlépe rukou - osolíme,opepříme a dle chuti přidáme hořčici. Směs musí držet pohromadě tak se může stát, že bude potřeba více strouhanky.


Sekanou obalujeme ve slanině aby zůstala šťavňatá a ještě více voněla. Pekáček si slaninou rovnoměrné vysteleme tak,aby když vložíme šišku sekané se mohla slaninou prřikrýt-obalit.

Mezitím než připravíme směs si necháme uvařit natvrdo 2-3 vejce.


Směs na sekanou si vytvarujeme a uprostřed uděláme důleček na vajíčka a zabalíme- vytvarujeme rovnoměrnou šišku.

Vložíme do pekáčku vystlanou slaninkou.


Šišku sekané do slaninky zabalíme aby to drželo můžeme zajistit parátky. Když máme hotovo podlijeme a přidáme slzičku másla a přiklopíme.

Pečeme cca na 150 stupňů cca 1,5 hodiny-přiklopenou - občas podlíváme. Před koncem přidáme troubu na 170-180 stupňů a odklopíme. Pečeme tak dlouho dobu, aby slanina byla křupavá.


A máme hotovo.

Podáváme s kaší či bramborem.


Výběr z fotoreceptů

Pečená plec obalená v bylinkách a česneková bramborová kaše

Máte rádi bramborovou kaši? Zkuste svoje chuťové buňky potěšit a trochu zaexperimentovat, budete překvapeni zajímavou kombinací. Dlouho pečené masíčko, které nádherně voní je už pouze třešničkou na dortu.

Bramboračka s houbami

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

Crème brûlée

Crème brûlée miluji a dávám si ho snad pořád. Trvala jsem na tom, že ho doma nezvládnu, jelikož nerada vytvářím jakékoliv dezerty.. Měla jsem různé výmluvy a obavy proč to nezvládnu Ale chuť byla silnější než já a tak jsem se odhodlala a zjistila, že mé obavy byly zcela zbytečné Zvládne to opravdu každý a navíc si velice pochutná.

Okurková limonáda

Kdysi dávno v jedné restauraci nám doporučila servírka okurkovou limonádu. Představovala jsem si, že to bude extra hnusné, ale bylo to výborné. Od té doby ji vždy v horkých dnech podáváme. Velice osvěží a chuť vždy překvapí. Děti mají limonádu taky rádi, jelikož je přitahuje ta barva.