Domací sekaná plněná vejcem

Hlavní jídla

Máte rádi sekanou? Co zkusit sekanou plněnou vajíčkem a obalenou v křupavé slanince. Myslím, že Vás nadchne více, než kupovaný polotovar.

  Ingredience

  • 1 kg mletého masa (1/2 vepřového 1/2 hovězího)
  • 1-2 cibule
  • 5-6 vajec
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti strouhanky
  • slaninu na obalení
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • libeček
  • oregáno
  • pažitka
  • petržel



3 vejce uvaříme, 3 ponecháme syrová

Cibulku najemno nakrájíme+bylinky, přidáme mleté masíčko,3 vajíčka,prolisovaný česnek a strouhanku - Vše důkladně vymícháme do hladka - nejlépe rukou - osolíme,opepříme a dle chuti přidáme hořčici. Směs musí držet pohromadě tak se může stát, že bude potřeba více strouhanky.


Sekanou obalujeme ve slanině aby zůstala šťavňatá a ještě více voněla. Pekáček si slaninou rovnoměrné vysteleme tak,aby když vložíme šišku sekané se mohla slaninou prřikrýt-obalit.

Mezitím než připravíme směs si necháme uvařit natvrdo 2-3 vejce.


Směs na sekanou si vytvarujeme a uprostřed uděláme důleček na vajíčka a zabalíme- vytvarujeme rovnoměrnou šišku.

Vložíme do pekáčku vystlanou slaninkou.


Šišku sekané do slaninky zabalíme aby to drželo můžeme zajistit parátky. Když máme hotovo podlijeme a přidáme slzičku másla a přiklopíme.

Pečeme cca na 150 stupňů cca 1,5 hodiny-přiklopenou - občas podlíváme. Před koncem přidáme troubu na 170-180 stupňů a odklopíme. Pečeme tak dlouho dobu, aby slanina byla křupavá.


A máme hotovo.

Podáváme s kaší či bramborem.


Výběr z fotoreceptů

Hovězí burger

Hovězí burger je letní klasika, která nesmí chybět na žádné garden party. Není to tak těžké, jak to na první pohled vypadá. Zakládem pro kvalitní burger je skutečně kvalitní hovězí maso, zbytek je už velmi snadný. Variant, jak poskládat burger je velmi mnoho.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Luxusní dort z lesního ovoce

Právě v tuto dobu roste v lesích hromada borůvek. Jako každý rok i já vyrazila s kamarádkami na lov borůvek a spoustu jich nasbírala. Udělala jsem z nich všelijaké dobroty a ještě mi zbylo na to, abych udělala tento vynikající, svěží a luxusní dort. Přísahám, že se snědl během chviličky a já jsem byla za největší superstar. Pokud i Vy chcete být za hvězdu, zkuste pro Vaše blízké dortík taktéž připravit. Zaručuji úspěch :)

Domácí těstoviny (fleky)

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.