Domací sekaná plněná vejcem

Hlavní jídla

Máte rádi sekanou? Co zkusit sekanou plněnou vajíčkem a obalenou v křupavé slanince. Myslím, že Vás nadchne více, než kupovaný polotovar.

  Ingredience

  • 1 kg mletého masa (1/2 vepřového 1/2 hovězího)
  • 1-2 cibule
  • 5-6 vajec
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti strouhanky
  • slaninu na obalení
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • libeček
  • oregáno
  • pažitka
  • petržel



3 vejce uvaříme, 3 ponecháme syrová

Cibulku najemno nakrájíme+bylinky, přidáme mleté masíčko,3 vajíčka,prolisovaný česnek a strouhanku - Vše důkladně vymícháme do hladka - nejlépe rukou - osolíme,opepříme a dle chuti přidáme hořčici. Směs musí držet pohromadě tak se může stát, že bude potřeba více strouhanky.


Sekanou obalujeme ve slanině aby zůstala šťavňatá a ještě více voněla. Pekáček si slaninou rovnoměrné vysteleme tak,aby když vložíme šišku sekané se mohla slaninou prřikrýt-obalit.

Mezitím než připravíme směs si necháme uvařit natvrdo 2-3 vejce.


Směs na sekanou si vytvarujeme a uprostřed uděláme důleček na vajíčka a zabalíme- vytvarujeme rovnoměrnou šišku.

Vložíme do pekáčku vystlanou slaninkou.


Šišku sekané do slaninky zabalíme aby to drželo můžeme zajistit parátky. Když máme hotovo podlijeme a přidáme slzičku másla a přiklopíme.

Pečeme cca na 150 stupňů cca 1,5 hodiny-přiklopenou - občas podlíváme. Před koncem přidáme troubu na 170-180 stupňů a odklopíme. Pečeme tak dlouho dobu, aby slanina byla křupavá.


A máme hotovo.

Podáváme s kaší či bramborem.


Výběr z fotoreceptů

Bramborový salát

Každý má svůj oblíbený rodinný recept na bramorový salát a každý tvrdí, že ten jeho je nejlepší. I já mám svůj oblíbený a jedinečný.

Velikonoční cupcakes s vanilkou

Velikonoce se kvapem blíží a jak je již zvykem, hospodyňky pečou beránky či mazance, malují vajíčka a hoši pletou pomlázky. Letos jsem se rozhodla pro velikonoční koledníky připravit kromě tradičních dobrot ještě bonus a to barevné mini dortíky. Cupcakes můžete zdobit s dětmi, pro které je to super zábava a zároveň můžete pustit uzdu svojí fantazii.

Bezový sirup

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.