Domácí dušené zelí a pečená krkovice vcelku

Hlavní jídla

Proč kupujeme zelí v obchodě když je příprava tak jednoduchá a navíc je to tak chutné. Nejlepší je zelí stejně s knedlíkem a pořádným kusem masa jako je pečená krkovice vcelku. Vyloženě dietní jídlo.

  Ingredience

  • 1 kg krkovice vcelku
  • česnek
  • cibule
  • kmín
  • sádlo
  • zelí
  • 2 brambory



Nejdůležitější je zvolit co největší kus masa vcelku a bez kosti.

Cibulku oloupeme nakrájíme na větší kousky a vložíme na dno pekáče.


Česnek oloupeme a prolisujeme.

Krkovici očistíme a opláchneme.


Krkovici potřeme česnekem,posypeme kmínem. a osolíme. Ničím nešetřit

Vložíme na cibulku krkovici a přidáme sádlo. Přendáme přikryté do rozpálené trouby na 200 stupňů a pečeme 1,5 -2 hod. dokud maso není měkké. Na závěr odklopíme a necháme trochu opéct napovrchu. Při celé době pečení postupně podléváme výpekem.


Z výpeku můžeme udělat omáčku. Upečená krkovice je velice křehká a výborná.

Na dušené zelí potřebujeme opravdu čerstvou hlávku zelí.


Zelí očístíme, rozkrojíme na čtvrtiny a vyřízneme košťál.

V případě, že nemáte žádné udělátko na strouhání zelí stačí ho pokrájet na jemné proužky.


Dále budeme potřebovat cibulky, 1 větší bramboru, kmín a sádlo, Na dochucení ocet a cukr.

Nakrájené zelí spaříme hodně vařící vodou a chvilinku necháme odpočinout. Po-té vložíme do hrnce zalijeme teplou vodou a necháme 20 minut povařit, nepřiklápíme - vaříme odkryté


Mezitím si na sádlíčku opečeme dozlatova cibulku a přidáme kmín aby se uvolnilo aroma.

Zelí scedíme ale ne úplně- necháme si trošičku vody asi 1/3. Přidáme cibulku s kmínem, osolíme,opepříme a dochutíme cukrem a octem podle chuti.


Na závěr nastrouháme na jemno bramboru a vmícháme do zelí..

S bramborou ještě chvilku povaříme max.5 minut a můžeme podávat.


Krkovici podáváme s knedlíkem a se zelím. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Boloňské ragú

V každé domácnosti je recept na ragú all bolognese u každého jiný a všichni tvrdí, že to jeho je nejelpší. I já mám svůj oblíbený. Tento od mého známého z Itálie. Omáčka není vůbec těžká, ale chce to ty správné kvalitní suroviny a spoustu času. Ragú je výborné do lasagne i do špaget či jiných těstovin. A jaký recept máte Vy?

Hráškový krém

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek, která je i naším favoritem ke štědrovečernímu stolu. Velmi často ji připravuji právě když začíná sezóna hrášku.

Čokoládový fondant

♥♥ Pokud patříte mezi ty zamilované, kteří slaví Den svatého Valentýna a chcete svoji milovanou polovičku potěšit a překvapit božským dezertem. Mám pro Vás tip na tu nejlepší tečku večera, po které určitě zabodujete. ♥♥

Domácí těstoviny (fleky)

Konečně jsem letos našla nějakou tu houbu a že jsem těch lesů prolezla a prošmejdila. Zkusila hustý les,stráně,pole, louky. Využila jsem nalezených hub a k nim udělala domácí fleky. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.