Domácí dušené zelí a pečená krkovice vcelku

Hlavní jídla

Proč kupujeme zelí v obchodě když je příprava tak jednoduchá a navíc je to tak chutné. Nejlepší je zelí stejně s knedlíkem a pořádným kusem masa jako je pečená krkovice vcelku. Vyloženě dietní jídlo.

  Ingredience

  • 1 kg krkovice vcelku
  • česnek
  • cibule
  • kmín
  • sádlo
  • zelí
  • 2 brambory



Nejdůležitější je zvolit co největší kus masa vcelku a bez kosti.

Cibulku oloupeme nakrájíme na větší kousky a vložíme na dno pekáče.


Česnek oloupeme a prolisujeme.

Krkovici očistíme a opláchneme.


Krkovici potřeme česnekem,posypeme kmínem. a osolíme. Ničím nešetřit

Vložíme na cibulku krkovici a přidáme sádlo. Přendáme přikryté do rozpálené trouby na 200 stupňů a pečeme 1,5 -2 hod. dokud maso není měkké. Na závěr odklopíme a necháme trochu opéct napovrchu. Při celé době pečení postupně podléváme výpekem.


Z výpeku můžeme udělat omáčku. Upečená krkovice je velice křehká a výborná.

Na dušené zelí potřebujeme opravdu čerstvou hlávku zelí.


Zelí očístíme, rozkrojíme na čtvrtiny a vyřízneme košťál.

V případě, že nemáte žádné udělátko na strouhání zelí stačí ho pokrájet na jemné proužky.


Dále budeme potřebovat cibulky, 1 větší bramboru, kmín a sádlo, Na dochucení ocet a cukr.

Nakrájené zelí spaříme hodně vařící vodou a chvilinku necháme odpočinout. Po-té vložíme do hrnce zalijeme teplou vodou a necháme 20 minut povařit, nepřiklápíme - vaříme odkryté


Mezitím si na sádlíčku opečeme dozlatova cibulku a přidáme kmín aby se uvolnilo aroma.

Zelí scedíme ale ne úplně- necháme si trošičku vody asi 1/3. Přidáme cibulku s kmínem, osolíme,opepříme a dochutíme cukrem a octem podle chuti.


Na závěr nastrouháme na jemno bramboru a vmícháme do zelí..

S bramborou ještě chvilku povaříme max.5 minut a můžeme podávat.


Krkovici podáváme s knedlíkem a se zelím. Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Pečená plec obalená v bylinkách a česneková bramborová kaše

Máte rádi bramborovou kaši? Zkuste svoje chuťové buňky potěšit a trochu zaexperimentovat, budete překvapeni zajímavou kombinací. Dlouho pečené masíčko, které nádherně voní je už pouze třešničkou na dortu.

Kroupová polévka

Nastal podzim a musíme se zahřát nějakou dobrou polévkou. Tato je naše nejoblíbenější. Pokud máte rádi kroupy nebo chcete zkusit něco nového, zkuste uzenou polévku s kroupami.

Crumble s rebarborou

Crumble je typický anglický desert. Obsahuje pouze drobenku a ovoce. Je jedinečný v tom, že pouze měníme ovoce a pokaždé chutná jinak a můžeme ho dělat po ceý rok. Na jaře s jahodami na podzim se švestkami či rebarborou.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.