Crumble s rebarborou

Deserty

Crumble je typický anglický desert. Obsahuje pouze drobenku a ovoce. Je jedinečný v tom, že pouze měníme ovoce a pokaždé chutná jinak a můžeme ho dělat po ceý rok. Na jaře s jahodami na podzim se švestkami či rebarborou.

  Ingredience

  • cca 200 - 250g rebarbory
  • skořice
  • 40 g cukru (třtinový, vanilkový, cukr krupice)
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 40 g cukr moučky
  • 40 g oloupaných mandlí
  • máslo



Všechny suroviny pohromadě.

Rebarboru v případě že je opravdu čerstvá nemusíte ani loupat - stačí pořádně opláchnout a nakrájet na kosky 1-2 cm.


Kokotky či jiné zamékací mističky si vymažte lehce máslíčkem a vložte nakrájenou rebarboru kterou posypeme cca 40 g cukru a záleží na Vás jestli třtinovým, vanilkovým či klasickým cukrem.

Zbylé suroviny si zpracujeme na drobenku - tzn. lehce povolené máslo, cukr, mouku, skořici a mandle (Oploupané mandle nemusí být úplně pomleté jako stouhanka. Stačí když mandle vložíme do pytlíku a válečkem je trochu pomlátíme).


Drobenku vsypeme do zapékacích mističek na rebarboru.

Vložíme do trouby.


Pečeme 25-30 minut na 185 stupňů.

Po-té z trouby vyndáme a necháme chviličku vystydnout, jelikož crumble budeme podávat se zmrzlinou.


Crumble ještě před pečením můžeme posypat plátky mandliček a nebo mandle v drobence úplně vypustit a zvolit místo nich vločky. Také výborné.

Rebarborový crumble podáváme lechce vychladnutý se zmrzlinou a jí se přímo z mističek.


Výběr z fotoreceptů

Houbová smaženice

Dnes bylo krásné počasí a tak jsem konečně vyrazila na houby. Všichni mi tvrdili, že nic neroste a je ještě brzo, tudíž jsem si vzala pouze menší košík než obvykle a řekla si, že aspoň obhlédnu terén, les a okolí. Ejhle,v lese bylo neuvěřitelně mnoho hub. Naplnila jsem košík a pak musela sbírat i do trička, bylo mi líto, nechávat v lese tak krásné houbičky. Napadlo by Vás, z nich udělat něco jiného než smaženici s čerstvým chlebem? Mě tedy ne, už v lese jsem na nic jiného nemyslela.

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Jablkový dort

Tento recepis mám od mé maminky. Jako malá jsem neměla ráda sladké dorty, a tak nám mamka dělala tento - a je nejlepší.

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.