Crème brûlée

Deserty

Crème brûlée miluji a dávám si ho snad pořád. Trvala jsem na tom, že ho doma nezvládnu, jelikož nerada vytvářím jakékoliv dezerty.. Měla jsem různé výmluvy a obavy proč to nezvládnu Ale chuť byla silnější než já a tak jsem se odhodlala a zjistila, že mé obavy byly zcela zbytečné Zvládne to opravdu každý a navíc si velice pochutná.

  Ingredience

  • 600 ml smetany min.31%
  • 6 žloutků
  • 100-125 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička vanilkového aroma



Osobně doporučuji žloutky čerstvé, pokud možné z domácího chovu. Pak ta barvička stojí za to.

Bála jsem se, že u nás neseženu vanilku a byla jsem mile překvapená. V každém větším obchodě se dá sehnat. Pokud chcete, aby Crème brûlée mělo výraznější vůni, můžete použít i vanilkové aroma, ale není to povinnost.


Vanilkový lusk rozřízneme a vydlabeme špičkou nožem vnitřek. Lusk nevyhazujeme, necháme ho vyvařit. Troubu si předehřejeme - dočetla jsem se spoustu rad na kolik rozehřát od 100 - 180. Po testování jsem zjistila, že ideální je 100 a poté přidat na 150 °C

Smetanu, aroma, semínka a vanilkový lusk dáme vařit na střední stupeň.


Mezitím si metličkou vyšleháme cukr a žloutky.

Stačí opravdu chvilička. Nedoporučuji mixér či robot.


Jakmile smetana začne vařit, vypneme a necháme 5 minut vychladnout. Vyndáme vanilkový lusk. Smetanu můžeme přecedit, aby jsme se zbavily větších semínek, ale já jsem tak neučinila.

Teď je na řadě ta nejdůležitější část smíchat smetanu a žloutky. Smícháváme opravdu pomaloučku a po malých dávkách, aby se teploty pomalu vyrovnala a neuvařilo se to.


Pokud se vám vytvoří nahoře pěna či bublinky je vícero triků jak se jich zbavit. Buď sesbírat naběračkou či lžičkou nebo můžeme miskou bouchnout několikrát o stůl. Další varianta je rozbít bubliny plamenem flambovací pistole. Smíchanou směs nalijeme do mističek, kokotek atd

Mističky vložíme do vhodného pekáčku a zalijeme horkou vodou asi do 3/4 a dáme péct. Já pekla nejdříve na 100 °C 30 minut a pak na 150 °C dalších 40 minut, ale může být déle podle Vaší trouby.


Krém by neměl zůstat úplně tekutý, ale zase ne úplně tuhý, takový pudink. Necháme vystydnout a odležet v lednici klidně přes noc. Dezert nám ještě nám ztuhne,.

Na karamelovou krustu můžeme použit třtinový cukr


nebo moučkový cukr

Stačí nasypat na povrchu milimetrovou vrstvičku a poté zkaramelizujeme flambovací pistolkou.


Zjistila jsem že moučkový cukr se mnohem lépe karamelizuje. Pokud nemáte pistolku, dá se krusta udělat i v troubě na nejvyšší stupeň. Tuto variantu jsem nezkoušela.

Slibuji, že si Crème brûlée oblíbíte a zjistíte proč je to jeden z nejlepších dezertů. Kombinace vanilkového krému s karamelovou křupavou krustou je neodolatelná.


Dobrou chuť

Výběr z fotoreceptů

Smažené čínské nudle tří chutí

Taky rádi chodíte do čínského bistra na nudle??Dají se jednoduše za krátkou dobu připravit i doma. Suroviny seženete v každém obchodě a navíc budete vědět co jíte.A proč zrovna nudle tří chutí?? Kuřecí maso,krevetky a vaječná omeleta dává nudlím ten správný šmrnc .

Česnečka

Jelikož cítím, že se o mě pokouší nějaká nemoc, tak sváteční den trávím v posteli a koukám na pohádky. Proto jsem dnes připravila vynikající česnečku, která mě nemoci určitě zbaví.

Podzimní voňavý hruškový koláč

Víte, jaké je moje nejoblíbenější roční období??Babí léto a podzim. Listy pomalu mění své barvy, člověk se může zachumlat do peřin a relaxovat u zapáleného krbu, v lese rostou houby a dozrávají všechny možné plodiny. Z takových podzimních hrušek se dá udělat všechno možné - kompoty, koláče či sušenky. Na takový jeden koláč jsem dostala recept a ihned ho musela upéct. Splňuje totiž veškeré mé podmínky k tomu, abych se do pečení mohla pustit. Je snadný, relativně rychlý, plný ovoce a není to žádná suchá buchta. A ta skořicová vůně co vychází z trouby je neodolatelné.

Coleslaw

Coleslaw je typický americký fastfood-ový salát, který je velmi jednoduchý na přípravu. Jeho hlavní surovinou je čerstvé zelí a dresink.