Čočková polévka

Polévky

I když čočka nepatří k mým oblíbeným surovinám při vaření, ráda bych Vám představila recept na čočkovou polévku, kterou si i já s chutí dám. Polévku nezahušťuji a přidávám velké množství bylinek.

  Ingredience

  • cca 200 g čočky (počítejte s tím, že čočka 2x tolik nabude)
  • cibule
  • česnek
  • mrkev
  • petržel
  • libeček
  • majoránka
  • klobása



Čočku můžeme nechat přes noc nobobnat ve vodě, ale jelikož jsem měla čas nechat čočku vařit - nenamáčela jsem.

Na tuku orestuje cibulku a klobásu - po-té přidáme propláchnutou čočku a jen promícháme.


Přidáme bylinky, 2 stroužky česneku a mrkvičku. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku.

Zalijeme vodou a necháme vařit do té doby dokud nebude čočka měkká.


Polévku dochutíme - stačí jen sůl, vyndáme mrkev a můžeme ji do polévky nakrájet. Další 2 stroužky česneku do polévky nastrouháme, rozetřeme. Čočkovku můžeme jíškou zahustit ale nám chutná nezahuštěná

Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Pečený králík na kořenové zelenině

Naštěstí nepatřím ke generaci, která měla králíka každý víkend u babičky, jeho přejedená a nemůže ho ani cítit. Ba naopak. Králíka moc často nemíváme , jelikož mi přijde, že ho koupit v obchodě je nadlidský úkol. Naštěstí nám ho vždy doveze taťka či děda a to samozřejmě bio domácího :) Králíka mám moc ráda a dá se udělat na tisíc způsobů, ale tato verze je naše nejoblíbenější. Tento recept vznikl vlastně náhodou. Původně jsem chtěla vařit svíčkovou, ale chyběla mi smetana, vývar a tak jsem králíčka upekla jen na zelenině a potom nepasírovala na omáčku. A ejhle, vznikla tahle dobrota :)

Kuřecí vývar

Polévka je grunt o tom není pochyb. A jak tedy správně připravit kuřecí vývar, který se dá použít jako základ do polévek a omáček místo umělého bujonu. Není to vůbec žádná věda.

Domácí tiramisu

Nechce se Vám zdlouhavě péct buchty či koláče??Já si zavzpomínala na ( bohužel skoro pořád deštivou ) dovolenou v Itálii a udělala delikátní domácí tiramisu bez "českých" náhražek. Snědl se rovnou v misce,ale jeden jsem uchránila a nafotila.

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.