Carpaccio z pečené červené řepy

Inspirace

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.

  Ingredience

  • 2-3 menší řepy
  • 2 pořádné lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 pořádné lžíce balsamikového octa
  • 4 stroužky česneku
  • balkánský sýr
  • pár snítek rozmarýnu



Nejideálnější je zvolit menší bulvy.

Řepu pořádně očistíme od případné špíny a můžeme oříznout přečuhující stonek.


Připravíme si zapékací misku, do které se vejdou bulvy řepy. Misku vyložíme alobalem, vložíme řepy. Přidáme 4 stroužky česneku, pár snítek rozmarýnu a olivový olej a balsamikový ocet.

Alobal pečlivě uzavřeme, tak aby neunikl žádný vzduch. Dáme péct do rozpálené trouby na 1 - 1,5 hodiny na 200 stupňů.


Po upečení rozbalíme alobal a necháme řepu chvilku vystydnou, tak aby se s ním dalo manipulovat.

Vychladlou řepu oloupeme a nakrajíme na tenké plátky.


Plátky pečené řepy vyskládáme na talíř. Osolíme, opepříme a lehounce pokapeme olivovým olejem.

Pokud máte rádi sýry, můžeme k řepě přidat balkánský sýr či kozí sýr. Sýrem řepu pouze posypeme, a pokapeme olivovým olejem. K tomuto carpaccio se skvěle hodí i rukola či ořechy.


Pečená řepa je vhodná jako příloha nebo jako předkrm s opečenou bagetkou. Je to opravdová lahůdka.

Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Rozcuchaný řízek

Všeobecně nemusím zeleninu a to už od malička. Tak moje maminka hledala jídla, kde bych zeleninu snědla a dala ji ještě jednu šanci. Rozcuchaný řízek je s porkem. Recept jsem ukradla z naši rodinné kuchařky.

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Měkkoučký a nadýchaný perník

Dnes mě honila mlsná proto jsem zabruslila do starého sešítku s recepty a vylosovala výborný nadýchaný perník. Jelikož já mám ráda z marmeládou a druhá polovička bez- udělala jsem dvě varianty. Jak máte rádi Vy perník s marmoškou či bez??

Guacamole

Moje první zkušenost s avokádem nebyla nějak valná. Přišlo mi, že nemělo žádnou chuť a bylo hořké. Ale mám pravidlo zkusit jídlo dvakrát a pak se mu vyhýbat :) Nastudovala jsem jak poznat správnou zralost a připravila guacamole. Je to mexická salsa plná zvláštní,ale výborné chuti. Hodí se dokonale jako pochoutka k večernímu posezení s přáteli či jako zobání k televizi s kukuřičnými lupínky nachos. Dejte také jako já avokádu ještě jednu šanci a budeme mile překvapeni.