Carpaccio z pečené červené řepy

Inspirace

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.

  Ingredience

  • 2-3 menší řepy
  • 2 pořádné lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 pořádné lžíce balsamikového octa
  • 4 stroužky česneku
  • balkánský sýr
  • pár snítek rozmarýnu



Nejideálnější je zvolit menší bulvy.

Řepu pořádně očistíme od případné špíny a můžeme oříznout přečuhující stonek.


Připravíme si zapékací misku, do které se vejdou bulvy řepy. Misku vyložíme alobalem, vložíme řepy. Přidáme 4 stroužky česneku, pár snítek rozmarýnu a olivový olej a balsamikový ocet.

Alobal pečlivě uzavřeme, tak aby neunikl žádný vzduch. Dáme péct do rozpálené trouby na 1 - 1,5 hodiny na 200 stupňů.


Po upečení rozbalíme alobal a necháme řepu chvilku vystydnou, tak aby se s ním dalo manipulovat.

Vychladlou řepu oloupeme a nakrajíme na tenké plátky.


Plátky pečené řepy vyskládáme na talíř. Osolíme, opepříme a lehounce pokapeme olivovým olejem.

Pokud máte rádi sýry, můžeme k řepě přidat balkánský sýr či kozí sýr. Sýrem řepu pouze posypeme, a pokapeme olivovým olejem. K tomuto carpaccio se skvěle hodí i rukola či ořechy.


Pečená řepa je vhodná jako příloha nebo jako předkrm s opečenou bagetkou. Je to opravdová lahůdka.

Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Salát z červené řepy

Červená řepa je velice zdravá a plná vitamínů. Aby moje tělo mělo čas od času něco zdravého, připravila jsem si tento salát. Samotná příprava nezabere mnoho času a navíc je to ideální svačina, kterou si určitě oblíbíte.

Česnečka

Jelikož cítím, že se o mě pokouší nějaká nemoc, tak sváteční den trávím v posteli a koukám na pohádky. Proto jsem dnes připravila vynikající česnečku, která mě nemoci určitě zbaví.

Domácí tiramisu

Nechce se Vám zdlouhavě péct buchty či koláče??Já si zavzpomínala na ( bohužel skoro pořád deštivou ) dovolenou v Itálii a udělala delikátní domácí tiramisu bez "českých" náhražek. Snědl se rovnou v misce,ale jeden jsem uchránila a nafotila.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.