Carpaccio z pečené červené řepy

Inspirace

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.

  Ingredience

  • 2-3 menší řepy
  • 2 pořádné lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 pořádné lžíce balsamikového octa
  • 4 stroužky česneku
  • balkánský sýr
  • pár snítek rozmarýnu



Nejideálnější je zvolit menší bulvy.

Řepu pořádně očistíme od případné špíny a můžeme oříznout přečuhující stonek.


Připravíme si zapékací misku, do které se vejdou bulvy řepy. Misku vyložíme alobalem, vložíme řepy. Přidáme 4 stroužky česneku, pár snítek rozmarýnu a olivový olej a balsamikový ocet.

Alobal pečlivě uzavřeme, tak aby neunikl žádný vzduch. Dáme péct do rozpálené trouby na 1 - 1,5 hodiny na 200 stupňů.


Po upečení rozbalíme alobal a necháme řepu chvilku vystydnou, tak aby se s ním dalo manipulovat.

Vychladlou řepu oloupeme a nakrajíme na tenké plátky.


Plátky pečené řepy vyskládáme na talíř. Osolíme, opepříme a lehounce pokapeme olivovým olejem.

Pokud máte rádi sýry, můžeme k řepě přidat balkánský sýr či kozí sýr. Sýrem řepu pouze posypeme, a pokapeme olivovým olejem. K tomuto carpaccio se skvěle hodí i rukola či ořechy.


Pečená řepa je vhodná jako příloha nebo jako předkrm s opečenou bagetkou. Je to opravdová lahůdka.

Přeji dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Holandský řízek

Nedávno jsem si v práci dala holandský řízek, který vlastně s holandským řízkem neměl nic společného. Proto jsem prolistovala staré kuchařky,porovnala jak se vlastně má ''opravdu'' dělat a tradááá - Holandský řízek z opravdového masa.

Fazolová polévka

Není nad to, si v takovém bláznivém počasí jako je teď, uvařit poctivou a hutnou polévku, která neuvěřitelně zasytí a má dokonalou chuť. Luštěniny všeobecně, jsou pro tělo prospěšné a je vhodné, zařadit je do běžného jídelníčku. To znamená, že fazolovou polévkou pro svoje tělo uděláte nejenom správnou věc, ale i si pochutnáte.

Crumble s rebarborou

Crumble je typický anglický desert. Obsahuje pouze drobenku a ovoce. Je jedinečný v tom, že pouze měníme ovoce a pokaždé chutná jinak a můžeme ho dělat po ceý rok. Na jaře s jahodami na podzim se švestkami či rebarborou.

Cornflakes bomba

I když nám o víkendu počasí moc nepřálo, udělali jsme spousty práce na zahrádce od nových obrubníků až po vyplevelení záhonu. Všechno začíná krásně růst a celá zahrádka nádherně voní. A i když jsem celý víkend trávila venku, zvládla jsem udělat ten nejskvělejší, nejkřupavější a nejrychlejší dezert pod sluncem. Zkuste si udělat tuto sladkou bombu ze sušenek Mars a věřte, že se po této dobrotě jen zapráší. Je to ideální a originální sladká tečka na jarní piknik či párty.