Buřtguláš

Hlavní jídla

Včera se u nás na zahradě celý den hrabalo listí a uklízelo. Proto když jsme přišli domů, bylo potřeba udělat něco rychlého, sytého a dobrého. Náš oblíbený buřtguláš. Nechte se inspirovat.

  Ingredience

  • 0,5kg brambor
  • 0,5kg buřtů
  • 2 cibule
  • kmín
  • sladká paprika
  • smetana
  • hladká mouka
  • majoránka



Opět doporučuji vybrat buřty s vysokým obsahem masa.

Brambory oloupeme nakrájíme na kostičky , buřt můžeme nakrájet buď na kostičky nebo na plátky, cibuli najemno.


V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme cibulku, kterou orestujeme dozlatova - dále přidáme buřt a chvilku osmažíme. Poprášíme kmínem,paprikou a na závěr dáme brambory a bobkový list.

Zalijeme vodou a osolíme.


Vaříme dokud nebudou brambory měkké.

Na závěr potřebujeme cca 150 ml smetany a přidáme hladkou mouku. Vše řádně promícháme.


Vlijeme do guláše a pořádně rozmícháme aby se neudělali hrudky. Osolíme,opepříme a přidáme majoránku.

Podáváme s chlebíkem.


Výběr z fotoreceptů

Orzotto s šafránem

Šafrán patří k nejdražším kořením na světě, má zvláštní vůni a ještě zvláštnější chuť. Jedna z jeho vlastností je, že obarví jídlo na žlutou barvu. Oblíbený je například šafrán v rýži, jak znáte určitě z dovolené v Itálii, kde se šafránové rizoto připravuje ve velkém. Šafrán mám doma již delší dobu, ale nechtěla jsem z něj dělat jen tak obyčejné jídlo. Rozhodla jsem se tedy připravit Orzotto, což je vlastně rizoto z ječných krup. Sice to zní obyčejně, ale je to opravdová delikatesa..

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Podzimní dort z lotus sušenek s karamelovými ozdobami

Jak na těchto stránkách vidíte strašně nerada peču, proto se snažím dělat aspoň něco sladkého, nejlépe co se nepeče. Ráda bych Vám představila podzimní dort, s kterým všechny překvapíte. Nejenom, že krásně vypadá, ale ještě lépe chutná.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.