Bramboračka s houbami

Polévky

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

  Ingredience

  • Sušené či čerstvé houby
  • kořenovou zeleninu ( mrkev, celer, petržel )
  • 300 g brambor
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • koření ( majoránka, kmín )
  • čerstvá petrželka či libeček



Nejdůležitější část je si všechno připravit a nakrájet. Brambory nakrájíme na větší kostky. Cibulku,česnek, mrkev, petržel a celer na menší kostičky.

Do bramboračky jsem použila mix hub - kotrč, hříbky, lišky atd.


Houby namočíme do studené vody.

Na rozpuštěném másle orestujeme zeleninu- cibule,mrkev, celer a petržel. Na poslední chvilku přidáme česnek


Počkáme až zelenina zezlátne.

Zeleninu poprášíme moukou, aby vznikla jíška.


Jíšku osolíme, opepříme a zalijeme horkou vodou.

Jíšku rozmícháme, přidáme brambory, koření - majoránku, kmín , pokrájenou petržel a hlavně brambory. Vše společně vaříme cca 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.


Na závěr přidáme namočené houby a 50 ml houbové vody. Dovaříme do měkka a dochutíme. Bramboračku může být i kyselejší, to docílíme kapičkou octa.

V zimě polévka krásně zahřeje. Nejlepší je s čerstvým chlebem. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Buřtguláš

Včera se u nás na zahradě celý den hrabalo listí a uklízelo. Proto když jsme přišli domů, bylo potřeba udělat něco rychlého, sytého a dobrého. Náš oblíbený buřtguláš. Nechte se inspirovat.

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Bábovka

Káždý z Vás již určitě má svůj vlastní recept na tradiční českou bábovku. I já bych Vám ráda představila recept, který si naše ženské pokolení předává již mnoho generací. Náš trik se skrývá v tom, že formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.

Vanilkové rohlíčky

Na věnci se zapálila již druhá svíčka a vánoce se kvapem blíží. A tak přišel čas na pečení, tento víkend jsem pomalu začala. Takové tradiční vanilkové rohlíčky provoní celou kuchyň a nedovedu si bez nich představit vánoce.