Bramboračka s houbami

Polévky

Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?

  Ingredience

  • Sušené či čerstvé houby
  • kořenovou zeleninu ( mrkev, celer, petržel )
  • 300 g brambor
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • koření ( majoránka, kmín )
  • čerstvá petrželka či libeček



Nejdůležitější část je si všechno připravit a nakrájet. Brambory nakrájíme na větší kostky. Cibulku,česnek, mrkev, petržel a celer na menší kostičky.

Do bramboračky jsem použila mix hub - kotrč, hříbky, lišky atd.


Houby namočíme do studené vody.

Na rozpuštěném másle orestujeme zeleninu- cibule,mrkev, celer a petržel. Na poslední chvilku přidáme česnek


Počkáme až zelenina zezlátne.

Zeleninu poprášíme moukou, aby vznikla jíška.


Jíšku osolíme, opepříme a zalijeme horkou vodou.

Jíšku rozmícháme, přidáme brambory, koření - majoránku, kmín , pokrájenou petržel a hlavně brambory. Vše společně vaříme cca 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.


Na závěr přidáme namočené houby a 50 ml houbové vody. Dovaříme do měkka a dochutíme. Bramboračku může být i kyselejší, to docílíme kapičkou octa.

V zimě polévka krásně zahřeje. Nejlepší je s čerstvým chlebem. Dobrou chuť


Výběr z fotoreceptů

Hovězí líčka na červeném víně

Raduji se z maličkostí. Jedna z nich je, když si mohu doma dopřát a uvařit stejně výborné a chuťově dokonalé jídlo jako v luxusní restauraci. Hovězí líčka jsou teď neuvěřitelně v kurzu a není se čemu divit. Je to naprostá delikatesa. Na jazyku se jen rozplývají a potěší chuťové pohárky každého z nás.

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Piškotové řezy s ovocem

Piškotové těsto je výborné na dorty, řezy a rolády a jiné dobroty. Proto Vám chci představit výborné piškotové těsto, které nemůžete pokazit. Zkuste a už nikdy nebudete dělat jiné.

Zapečené vajíčko se šunkou a rajčátky

Snídaně je nejdůležitější část dne a toto sobotní zamračené ráno přímo vybízí, abyste si dali bohatou snídani a přitom nestrávili v kuchyni spoustu času. Přivítejte nový den takovouhle dobrotou, nebude chtít snídat nic jiného.