Borůvkový koláč s jogurtem a tvarohem

Deserty

Každý rok v létě vyrážíme s přáteli na hon na borůvky. I letos jsme byli úspěšní a tak Vám mohu nabídnout borůvkový koláč s jogurtem a tvarohem, který v těchto parných dnech příjemně osvěží.

  Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek borůvkového jogurtu (2 a půl kelímku)
  • 1/3 hrnku mléka
  • kypřící prášek
  • vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • 2 tvarohy



Připravíme si mouku, cukr, olej, jogurt, mléko, kypřící prášek, vanilkový cukr a 2 vejce.

Všechny ingredience smícháme dohromady. Vzikne vcelku tuhé těsto s nafialověnou barvou, tak se nelekněte. Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem.


Na tvarohovou náplň potřebujeme 2 tvarohy a 3 vajíčka.

Vše smícháme dohromady tak, aby nevznikly hrudky.


Tvarohovou částí potřeme těsto.

Zvolíme oblíbené ovoce. Jelikož jsem si v lese nasbírala borůvky, tak je využiji.


Borůvkami posypeme koláč.

Základní recept na drobenku je 2:1:1 - tzn 2 díly hrubé mouky, 1 díl másla, 1 díl cukru - rukou vypracujeme, a pokud dodržíte 2:1:1 drobenka bude krásně hrudkatá.


Drobenkou posypeme koláč a dáme péct na 180 stupňů cca 35 minut.

Koláč zkusíme špejlí - pokud se na špejli nic nelepí je hotovo.


Borůvkový koláč je díky jogurtu v těstě vláčný a opravdu výborný.

Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Teplý čočkový salát s filety lososa

Taky se Vám občas stane, že nemáte chuť na maso a nechcete cpát tělo pořád mastným a nezdravým jídlem? Nejsem zrovna příznivcem ryb a tak jsem dlouho hledala recepty a kombinace, které by mi mohli chutnat. Zkuste tuto kombinaci čočky a lososa, která mě uchvátila.

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Piškotová roláda

Dnes je svátek a já si užívám volno. A jelikož nás honí mlsná tak jsem upekla rychlou a vláčnou sváteční piškotovou roládu, která se dá naplnit úplně čímkoliv. U nás je vždy rychlostí blesku zbaštěná.

Guacamole

Moje první zkušenost s avokádem nebyla nějak valná. Přišlo mi, že nemělo žádnou chuť a bylo hořké. Ale mám pravidlo zkusit jídlo dvakrát a pak se mu vyhýbat :) Nastudovala jsem jak poznat správnou zralost a připravila guacamole. Je to mexická salsa plná zvláštní,ale výborné chuti. Hodí se dokonale jako pochoutka k večernímu posezení s přáteli či jako zobání k televizi s kukuřičnými lupínky nachos. Dejte také jako já avokádu ještě jednu šanci a budeme mile překvapeni.