Borůvkový koláč s jogurtem a tvarohem

Deserty

Každý rok v létě vyrážíme s přáteli na hon na borůvky. I letos jsme byli úspěšní a tak Vám mohu nabídnout borůvkový koláč s jogurtem a tvarohem, který v těchto parných dnech příjemně osvěží.

  Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek borůvkového jogurtu (2 a půl kelímku)
  • 1/3 hrnku mléka
  • kypřící prášek
  • vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • 2 tvarohy



Připravíme si mouku, cukr, olej, jogurt, mléko, kypřící prášek, vanilkový cukr a 2 vejce.

Všechny ingredience smícháme dohromady. Vzikne vcelku tuhé těsto s nafialověnou barvou, tak se nelekněte. Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem.


Na tvarohovou náplň potřebujeme 2 tvarohy a 3 vajíčka.

Vše smícháme dohromady tak, aby nevznikly hrudky.


Tvarohovou částí potřeme těsto.

Zvolíme oblíbené ovoce. Jelikož jsem si v lese nasbírala borůvky, tak je využiji.


Borůvkami posypeme koláč.

Základní recept na drobenku je 2:1:1 - tzn 2 díly hrubé mouky, 1 díl másla, 1 díl cukru - rukou vypracujeme, a pokud dodržíte 2:1:1 drobenka bude krásně hrudkatá.


Drobenkou posypeme koláč a dáme péct na 180 stupňů cca 35 minut.

Koláč zkusíme špejlí - pokud se na špejli nic nelepí je hotovo.


Borůvkový koláč je díky jogurtu v těstě vláčný a opravdu výborný.

Dobrou chuť.


Výběr z fotoreceptů

Tyrolské Gröstle

Tyrolské Gröstle, zní to strašně vznešeně, cizokrajně a hrozně složitě. Přitom je to výborné a rychlé jídlo z jedné pánve, které se dá kombinovat na tisíc způsobů, fantazii se meze nekladou. Můžete využít i zbytky pečeného maso z předchozího dne. Vaši strávníci si určiti pochutnají.

Čočková polévka

I když čočka nepatří k mým oblíbeným surovinám při vaření, ráda bych Vám představila recept na čočkovou polévku, kterou si i já s chutí dám. Polévku nezahušťuji a přidávám velké množství bylinek.

Podzimní dort z lotus sušenek s karamelovými ozdobami

Jak na těchto stránkách vidíte strašně nerada peču, proto se snažím dělat aspoň něco sladkého, nejlépe co se nepeče. Ráda bych Vám představila podzimní dort, s kterým všechny překvapíte. Nejenom, že krásně vypadá, ale ještě lépe chutná.

Guacamole

Moje první zkušenost s avokádem nebyla nějak valná. Přišlo mi, že nemělo žádnou chuť a bylo hořké. Ale mám pravidlo zkusit jídlo dvakrát a pak se mu vyhýbat :) Nastudovala jsem jak poznat správnou zralost a připravila guacamole. Je to mexická salsa plná zvláštní,ale výborné chuti. Hodí se dokonale jako pochoutka k večernímu posezení s přáteli či jako zobání k televizi s kukuřičnými lupínky nachos. Dejte také jako já avokádu ještě jednu šanci a budeme mile překvapeni.