Boršč

Polévky

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

  Ingredience

  • 400 g vepřové plece
  • 400 g hovězí kližky
  • koření- nové koření, celý pepř, bobkový list
  • 2-3 cibule
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1 menší celer
  • 3 mrkve
  • 1-2 petržele
  • 3 rajčata
  • 3 menší červené řepy
  • citron
  • bylinky - petržel,libeček



V typickém boršči jsou 3 druhy masa a to hovězí, vepřové a jehněčí. Předpokládám, že sehnat čerstvé jehněčí maso bude problém. Proto jsem boršč připravila ze dvou vepřové plece a hovězí kližky. Upřímně další druh masa tam vůbec nechyběl.

Nejprve si musíme masíčko uvařit do měkka a udělat vývar. Maso vložíme do hlubšího hrnce - osolíme, opepříme a přidáme bobk. list, nové koření, celý pepř. Zalijeme vodou a vaříme dokud masíčko nabude tak akorát. Vepřové masíčko je měkčí dříve než hovězí , tudíž ho také vyndáme dříve a počkáme než se dovaří hovězí. Dohromady se vaří 1 - 2 hodiny


Než se masíčko uvaříme nakrájíme si a připravíme veškerý zbytek surovin.

Veškerou zeleninu si -mrkev, celer, petržel nakrájíme na menší kusy jako do polévky.Zelí nakrouháme. Rajčata a cibulku pokrájíme na menší kostičky. Až budete na kostičky krájet řepu, doporučuji si vzít rukavice.


Uvařený vývar přecedíme a maso si nakrájíme.

Stačí pokrájet na větší kousky či natrhat. Záleží vždy na Vás.


Vývar by měl být krásně čistý.

V hrnci na sádlíčku orestujte cibulku do zlatova a po-té přidejte kořenovou zeleninu.


Všechno nechte chvilku restovat.

Osolte, zalijte vývarem. A teď už budeme pouze do hrnce přidávat- nakrouhané zelí, řepu , rajčata a pokrájené bylinky (petžel a libeček )


Zamíchá a poslední věc přidáme bobk.list. Všechno necháme probublávat 15- 20 minut - než bude veškerá zeleninka měkoučká. Na závěr přidáme pokrájené masíčko. Vyndáme bobk. list a dochutíme - osolíme, opepříme a budˇ dosladíme cukrem či dokyselíme citronem.

Pokud máte rádi hustší polívku můžeme zahustit klasickou jíškou či chlebem nebo bramborem. Já nezahušťovala vůbec .


Navrch polévky dáme zakysanou smetanu pro zjemnění .Doufám, že polévka bude chutnat stejně jako nám

Výběr z fotoreceptů

Domácí dušené zelí a pečená krkovice vcelku

Proč kupujeme zelí v obchodě když je příprava tak jednoduchá a navíc je to tak chutné. Nejlepší je zelí stejně s knedlíkem a pořádným kusem masa jako je pečená krkovice vcelku. Vyloženě dietní jídlo.

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá. Jeden z jejich léčivých účinků je snižování cholesterolu. Ukážu Vám, jak si lze připravit dršťkovou polévku s touto houbou.

Podzimní voňavý hruškový koláč

Víte, jaké je moje nejoblíbenější roční období??Babí léto a podzim. Listy pomalu mění své barvy, člověk se může zachumlat do peřin a relaxovat u zapáleného krbu, v lese rostou houby a dozrávají všechny možné plodiny. Z takových podzimních hrušek se dá udělat všechno možné - kompoty, koláče či sušenky. Na takový jeden koláč jsem dostala recept a ihned ho musela upéct. Splňuje totiž veškeré mé podmínky k tomu, abych se do pečení mohla pustit. Je snadný, relativně rychlý, plný ovoce a není to žádná suchá buchta. A ta skořicová vůně co vychází z trouby je neodolatelné.

Okurková limonáda

Kdysi dávno v jedné restauraci nám doporučila servírka okurkovou limonádu. Představovala jsem si, že to bude extra hnusné, ale bylo to výborné. Od té doby ji vždy v horkých dnech podáváme. Velice osvěží a chuť vždy překvapí. Děti mají limonádu taky rádi, jelikož je přitahuje ta barva.