Polévky
Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.
V typickém boršči jsou 3 druhy masa a to hovězí, vepřové a jehněčí. Předpokládám, že sehnat čerstvé jehněčí maso bude problém. Proto jsem boršč připravila ze dvou vepřové plece a hovězí kližky. Upřímně další druh masa tam vůbec nechyběl.
Nejprve si musíme masíčko uvařit do měkka a udělat vývar. Maso vložíme do hlubšího hrnce - osolíme, opepříme a přidáme bobk. list, nové koření, celý pepř. Zalijeme vodou a vaříme dokud masíčko nabude tak akorát. Vepřové masíčko je měkčí dříve než hovězí , tudíž ho také vyndáme dříve a počkáme než se dovaří hovězí. Dohromady se vaří 1 - 2 hodiny
Než se masíčko uvaříme nakrájíme si a připravíme veškerý zbytek surovin.
Veškerou zeleninu si -mrkev, celer, petržel nakrájíme na menší kusy jako do polévky.Zelí nakrouháme. Rajčata a cibulku pokrájíme na menší kostičky. Až budete na kostičky krájet řepu, doporučuji si vzít rukavice.
Uvařený vývar přecedíme a maso si nakrájíme.
Stačí pokrájet na větší kousky či natrhat. Záleží vždy na Vás.
Vývar by měl být krásně čistý.
V hrnci na sádlíčku orestujte cibulku do zlatova a po-té přidejte kořenovou zeleninu.
Všechno nechte chvilku restovat.
Osolte, zalijte vývarem. A teď už budeme pouze do hrnce přidávat- nakrouhané zelí, řepu , rajčata a pokrájené bylinky (petžel a libeček )
Zamíchá a poslední věc přidáme bobk.list. Všechno necháme probublávat 15- 20 minut - než bude veškerá zeleninka měkoučká. Na závěr přidáme pokrájené masíčko. Vyndáme bobk. list a dochutíme - osolíme, opepříme a budˇ dosladíme cukrem či dokyselíme citronem.
Pokud máte rádi hustší polívku můžeme zahustit klasickou jíškou či chlebem nebo bramborem. Já nezahušťovala vůbec .
Navrch polévky dáme zakysanou smetanu pro zjemnění .Doufám, že polévka bude chutnat stejně jako nám
Každý někdy vyklízí lednici a leccos se v ní najde. I já jsem objevila několik surovin, ze kterých jsem připravila výbornou masovou směs a jako přílohu jsem zvolila naše oblíbené bramboráky.
Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?
Každý rok v létě vyrážíme s přáteli na hon na borůvky. I letos jsme byli úspěšní a tak Vám mohu nabídnout borůvkový koláč s jogurtem a tvarohem, který v těchto parných dnech příjemně osvěží.
Máte rádi kokosové bounty tyčinky? Tak proč si je neudělat doma. Jelikož měl člen naši rodiny svátek a nechtělo se mi bonboniéru kupovat, z bounty tyčinek jsem bonboniéru vytvořila doma a za pár korun