Boloňské ragú

Hlavní jídla

V každé domácnosti je recept na ragú all bolognese u každého jiný a všichni tvrdí, že to jeho je nejelpší. I já mám svůj oblíbený. Tento od mého známého z Itálie. Omáčka není vůbec těžká, ale chce to ty správné kvalitní suroviny a spoustu času. Ragú je výborné do lasagne i do špaget či jiných těstovin. A jaký recept máte Vy?

  Ingredience

  • 500 g mletého maso (1/2 vepřového, 1/2 hovězího)
  • 2 větší cibule, 2 velké stroužky česneku, 4 kusy řapíkatého celeru,
  • 2 velké stroužky česneku
  • 4 kusy řapíkatého celeru,
  • 3 mrkve
  • 150 g slanina ( originálně pancetta - tu jsem bohužel nesehnala - tudíž máme slaninu )
  • 50 g ( cca 6 lžic) rajčatové purré nebo purré s loupanými rajčaty
  • sklenka dobrého červeného vína ( Cabernet Sauvignon nebo Modrý Portugal )
  • 1/2 sklenky mléka
  • bobkový list, černý pepř, sůl
  • máslo



Doporučuji opravdu si nechat mleté maso namlít buď doma a nebo u řezníka. Nejsem příznivcem balíčků z obchodu.

Všechnu zeleninu a slaninu nakrájíme na opravdu drobné kousky.


V hrnci si rozpustíme máslo.

Přidáme zeleninu,slaninu a opečeme dozlatova.


Trvá to delší dobu a nádherně to voní.

Přidáme mleté maso. Musíme ho pořádně oddělit ať není slepené.


Osolíme, opepříme a necháme maso vařit dokud se neuvaří - až bude drolivé

Přidáme koření , purré ( já použila ourré s loupanými rajčaty které jsem si nakrájila ) a zalijeme vínem.


Vše pořádně promícháme.

Omáčku přiklopíme a necháme dusit - cca 1,5 hodiny.


Sem tam promícháme a podléváme vodou ( jen tak po douškách )

Na závěr vaření můžeme přidat 1/2 sklenky mléka - mléko zlehčuje kyselost rajčat - přidávat se nemusí.


A je hotovo. Ragú používám do lasagne a do různých tipů těstovin, nechá se i zamrt.azi

Nezkazte to tím, že to posypete eidamem. Zainvestujte 60 Kč a těstoviny posypte parmezánem.


Výběr z fotoreceptů

Holandský řízek

Nedávno jsem si v práci dala holandský řízek, který vlastně s holandským řízkem neměl nic společného. Proto jsem prolistovala staré kuchařky,porovnala jak se vlastně má ''opravdu'' dělat a tradááá - Holandský řízek z opravdového masa.

Kuřecí vývar

Polévka je grunt o tom není pochyb. A jak tedy správně připravit kuřecí vývar, který se dá použít jako základ do polévek a omáček místo umělého bujonu. Není to vůbec žádná věda.

Rebarborové muffiny

Na zahradě už vyrostla rebarbora tak ji musím pomalu začít zpracovávat. Výborný je koláč s rebarborou, ale co takhle z ní vytvořit něco jiného jako jsou muffiny? Staňte se machry na muffiny a zkuste tento univerzální recept, který můžete jakkoliv obměňovat jinými náplněmi.