Boloňské ragú

Hlavní jídla

V každé domácnosti je recept na ragú all bolognese u každého jiný a všichni tvrdí, že to jeho je nejelpší. I já mám svůj oblíbený. Tento od mého známého z Itálie. Omáčka není vůbec těžká, ale chce to ty správné kvalitní suroviny a spoustu času. Ragú je výborné do lasagne i do špaget či jiných těstovin. A jaký recept máte Vy?

  Ingredience

  • 500 g mletého maso (1/2 vepřového, 1/2 hovězího)
  • 2 větší cibule, 2 velké stroužky česneku, 4 kusy řapíkatého celeru,
  • 2 velké stroužky česneku
  • 4 kusy řapíkatého celeru,
  • 3 mrkve
  • 150 g slanina ( originálně pancetta - tu jsem bohužel nesehnala - tudíž máme slaninu )
  • 50 g ( cca 6 lžic) rajčatové purré nebo purré s loupanými rajčaty
  • sklenka dobrého červeného vína ( Cabernet Sauvignon nebo Modrý Portugal )
  • 1/2 sklenky mléka
  • bobkový list, černý pepř, sůl
  • máslo



Doporučuji opravdu si nechat mleté maso namlít buď doma a nebo u řezníka. Nejsem příznivcem balíčků z obchodu.

Všechnu zeleninu a slaninu nakrájíme na opravdu drobné kousky.


V hrnci si rozpustíme máslo.

Přidáme zeleninu,slaninu a opečeme dozlatova.


Trvá to delší dobu a nádherně to voní.

Přidáme mleté maso. Musíme ho pořádně oddělit ať není slepené.


Osolíme, opepříme a necháme maso vařit dokud se neuvaří - až bude drolivé

Přidáme koření , purré ( já použila ourré s loupanými rajčaty které jsem si nakrájila ) a zalijeme vínem.


Vše pořádně promícháme.

Omáčku přiklopíme a necháme dusit - cca 1,5 hodiny.


Sem tam promícháme a podléváme vodou ( jen tak po douškách )

Na závěr vaření můžeme přidat 1/2 sklenky mléka - mléko zlehčuje kyselost rajčat - přidávat se nemusí.


A je hotovo. Ragú používám do lasagne a do různých tipů těstovin, nechá se i zamrt.azi

Nezkazte to tím, že to posypete eidamem. Zainvestujte 60 Kč a těstoviny posypte parmezánem.


Výběr z fotoreceptů

Kuřecí roládky

Nejlepší je dle mého názoru jídlo, které se dá baštit teplé i studené. Roládky mají tu výhodu, že se dají plnit čímkoliv. Ideální na párty jako pohoštění.

Kroupová polévka

Nastal podzim a musíme se zahřát nějakou dobrou polévkou. Tato je naše nejoblíbenější. Pokud máte rádi kroupy nebo chcete zkusit něco nového, zkuste uzenou polévku s kroupami.

Mrkvový dort

Dnes má svátek Tomáš. A zrovna dva moji nejmilovanější chlapi na světě, bratříček a můj muž, jsou Tomášové. Chtěla jsem jim udělat radost,obdarovat je a potěšit něčím sladkým a originálním. Mrkvový dort byl proto jasná volba. Nejenže vypadá na pohled krásně, ale uvnitř je božsky vláčný. Tento dort si určitě zamilujete a budete ho chtít si udělat taky - velikonoce jsou na to ideální příležitost.

Pražené solené mandle

Huráá, je tu pátek a spoustu z Vás už dnes začne odpočívat a přemýšlet, co bude dělat o víkendu. Bohužel nepatřím mezi ty šťastlivce, co mají volný víkend a musím jít do práce. Proto jsem se rozhodla dnes večer hodit nohy na stůl, dát si skleničku vína, načerpat síly na náročný víkend a udělat něco dobrého na zub. Pražené mandle jsou pro tuto příležitost absolutně ideální. Upozorňuji, že se od toho neutrhnete a budete neustále zobat.