Boloňské ragú

Hlavní jídla

V každé domácnosti je recept na ragú all bolognese u každého jiný a všichni tvrdí, že to jeho je nejelpší. I já mám svůj oblíbený. Tento od mého známého z Itálie. Omáčka není vůbec těžká, ale chce to ty správné kvalitní suroviny a spoustu času. Ragú je výborné do lasagne i do špaget či jiných těstovin. A jaký recept máte Vy?

  Ingredience

  • 500 g mletého maso (1/2 vepřového, 1/2 hovězího)
  • 2 větší cibule, 2 velké stroužky česneku, 4 kusy řapíkatého celeru,
  • 2 velké stroužky česneku
  • 4 kusy řapíkatého celeru,
  • 3 mrkve
  • 150 g slanina ( originálně pancetta - tu jsem bohužel nesehnala - tudíž máme slaninu )
  • 50 g ( cca 6 lžic) rajčatové purré nebo purré s loupanými rajčaty
  • sklenka dobrého červeného vína ( Cabernet Sauvignon nebo Modrý Portugal )
  • 1/2 sklenky mléka
  • bobkový list, černý pepř, sůl
  • máslo



Doporučuji opravdu si nechat mleté maso namlít buď doma a nebo u řezníka. Nejsem příznivcem balíčků z obchodu.

Všechnu zeleninu a slaninu nakrájíme na opravdu drobné kousky.


V hrnci si rozpustíme máslo.

Přidáme zeleninu,slaninu a opečeme dozlatova.


Trvá to delší dobu a nádherně to voní.

Přidáme mleté maso. Musíme ho pořádně oddělit ať není slepené.


Osolíme, opepříme a necháme maso vařit dokud se neuvaří - až bude drolivé

Přidáme koření , purré ( já použila ourré s loupanými rajčaty které jsem si nakrájila ) a zalijeme vínem.


Vše pořádně promícháme.

Omáčku přiklopíme a necháme dusit - cca 1,5 hodiny.


Sem tam promícháme a podléváme vodou ( jen tak po douškách )

Na závěr vaření můžeme přidat 1/2 sklenky mléka - mléko zlehčuje kyselost rajčat - přidávat se nemusí.


A je hotovo. Ragú používám do lasagne a do různých tipů těstovin, nechá se i zamrt.azi

Nezkazte to tím, že to posypete eidamem. Zainvestujte 60 Kč a těstoviny posypte parmezánem.


Výběr z fotoreceptů

Hovězí líčka na červeném víně

Raduji se z maličkostí. Jedna z nich je, když si mohu doma dopřát a uvařit stejně výborné a chuťově dokonalé jídlo jako v luxusní restauraci. Hovězí líčka jsou teď neuvěřitelně v kurzu a není se čemu divit. Je to naprostá delikatesa. Na jazyku se jen rozplývají a potěší chuťové pohárky každého z nás.

Boršč

Každý z nás se občas něčemu vyhýbá .I já se dlouhou dobu vyhýbala a to tomu,že uvařím Boršč. Na internetu a v kuchařkách je neuvěřitelně mnoho variant a receptů. Čert, aby se v tom vyznal. Avšak základní ingredience jsou pořád stejné. Proto pokud máte rádi zelí, červenou řepu a maso je tato polévka pro Vás ideální.

Čajové skořicové sušenky

Chcete před kamarády či příbuznými být za hvězdu a nevíte co připravit k čaji nebo kávě? Mám pro Vás ideální tip jak se blýsknout a překvapit něčím novým. Zkuste jednoduché křupavé sušenky, které jsou u nás velice oblíbené a navíc nádherně voní.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.