Bezový sirup

Inspirace

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.

  Ingredience

  • 60 a více bezových květů
  • 5 citrónů
  • 4kg cukru
  • 4 litry vody
  • 4 lžíce (cca. 55g) kyseliny citronové



Na bezový sirup musíme najít bezové květy nejlépe někde na záhrádce, rozhodně ne u silnice, bez broučků a super sesbírat před deštěm.

Pro výrobu sirupu toho nepotřebujeme opravdu mnoho.


Bez neoplachujeme, jinak se zbavíme toho nejlepšího, což je pyl. Pouze ručně vybereme broučky (pokud nějaké máme) a zároveň se zbavíme těch netlustších stonků a stopek.

Citrony oloupeme, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek.


Ve velkém hrnci převaříme 4 litry vody ( stačí vodu uvařit v rychlovarné konvici ) a necháme úplně vychladnout. Do převařené, vychlazené vody přidáme bezové květy, citron a zasypeme kyselinou citronovou.

Přiklopíme pokličkou a necháme pracovat 24 hodin v temnu a chladu.


Upozorňuji, že až po 24.hod odklopíte, zasáhne vás opravdu silná a krásná vůně.

Připravíme si další sterilní větší hrnec, provázek a čísté plátno či látkovou plenu.


Plenu natáhneme na hrnec a svážeme provázkem.

Poté přecedíme a vše opravdu důkladně vymačkáme.


Po vymačkání nám zbyde jenom toto.

Do vzniklé šťávy přisypeme 4 kg cukru a začneme vařit.


Vaříme do doby dokud se cukru zcela nerozpustí a sterilní naběračkou sbíráme vzniklou pěnu.

Sirup by se neměl vařit dlouho ( těsně pod bod varu ), jinak ztratí všechny vitamíny a to nechceme. Stačí opravdu krátce, cca 2 minuty


Ještě horké nalijeme do starilních lahví, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Ukládáme do temna a chaldna. Ředíme podle chuti.


Sirup je v letních měsících vhodný do limonád, v zimních pak do čaje.

Výběr z fotoreceptů

Řízky naruby

Zjistila jsem, že je strašně moc variací na tak jednoduché jídlo jako je řízek. Tento recept se u nás dědí z generaci na generaci a není nikdo v celé rodině kdo by neznal jak se toto jídlo dělá.

Dýňová polévka

Sklízíte už dýni Hokaido? Já zrovna dnes jednu dostala, a tak jsem z ní uvařila tradiční podzimní polévku, která je velmi jednoduchá na přípravu.

Nepečený dort s ovocem

Podle mě jsou nejlepší dezerty ty co se nepečou a tento je u nás v rodině nejvíce oblíbený. Proto ho připravujeme na každé narozeniny a oslavy. Tento byl vyroben pro Lubánka,

Pražené solené mandle

Huráá, je tu pátek a spoustu z Vás už dnes začne odpočívat a přemýšlet, co bude dělat o víkendu. Bohužel nepatřím mezi ty šťastlivce, co mají volný víkend a musím jít do práce. Proto jsem se rozhodla dnes večer hodit nohy na stůl, dát si skleničku vína, načerpat síly na náročný víkend a udělat něco dobrého na zub. Pražené mandle jsou pro tuto příležitost absolutně ideální. Upozorňuji, že se od toho neutrhnete a budete neustále zobat.