Bezový sirup

Inspirace

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.

  Ingredience

  • 60 a více bezových květů
  • 5 citrónů
  • 4kg cukru
  • 4 litry vody
  • 4 lžíce (cca. 55g) kyseliny citronové



Na bezový sirup musíme najít bezové květy nejlépe někde na záhrádce, rozhodně ne u silnice, bez broučků a super sesbírat před deštěm.

Pro výrobu sirupu toho nepotřebujeme opravdu mnoho.


Bez neoplachujeme, jinak se zbavíme toho nejlepšího, což je pyl. Pouze ručně vybereme broučky (pokud nějaké máme) a zároveň se zbavíme těch netlustších stonků a stopek.

Citrony oloupeme, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek.


Ve velkém hrnci převaříme 4 litry vody ( stačí vodu uvařit v rychlovarné konvici ) a necháme úplně vychladnout. Do převařené, vychlazené vody přidáme bezové květy, citron a zasypeme kyselinou citronovou.

Přiklopíme pokličkou a necháme pracovat 24 hodin v temnu a chladu.


Upozorňuji, že až po 24.hod odklopíte, zasáhne vás opravdu silná a krásná vůně.

Připravíme si další sterilní větší hrnec, provázek a čísté plátno či látkovou plenu.


Plenu natáhneme na hrnec a svážeme provázkem.

Poté přecedíme a vše opravdu důkladně vymačkáme.


Po vymačkání nám zbyde jenom toto.

Do vzniklé šťávy přisypeme 4 kg cukru a začneme vařit.


Vaříme do doby dokud se cukru zcela nerozpustí a sterilní naběračkou sbíráme vzniklou pěnu.

Sirup by se neměl vařit dlouho ( těsně pod bod varu ), jinak ztratí všechny vitamíny a to nechceme. Stačí opravdu krátce, cca 2 minuty


Ještě horké nalijeme do starilních lahví, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Ukládáme do temna a chaldna. Ředíme podle chuti.


Sirup je v letních měsících vhodný do limonád, v zimních pak do čaje.

Výběr z fotoreceptů

Boloňské ragú

V každé domácnosti je recept na ragú all bolognese u každého jiný a všichni tvrdí, že to jeho je nejelpší. I já mám svůj oblíbený. Tento od mého známého z Itálie. Omáčka není vůbec těžká, ale chce to ty správné kvalitní suroviny a spoustu času. Ragú je výborné do lasagne i do špaget či jiných těstovin. A jaký recept máte Vy?

Česnečka

Jelikož cítím, že se o mě pokouší nějaká nemoc, tak sváteční den trávím v posteli a koukám na pohádky. Proto jsem dnes připravila vynikající česnečku, která mě nemoci určitě zbaví.

Čokoládový fondant

♥♥ Pokud patříte mezi ty zamilované, kteří slaví Den svatého Valentýna a chcete svoji milovanou polovičku potěšit a překvapit božským dezertem. Mám pro Vás tip na tu nejlepší tečku večera, po které určitě zabodujete. ♥♥

Domácí majonéza a tatarská omáčka

Taky se Vám občas stane, že dostanete super nápad a ve finále toho strašně litujete? Já jsem zrovna jeden takový nápad dostala, a to připravit domácí majolku a tatarskou omáčku. Asi po 10 vajíčkách, několika litrů oleje a neuvěřitelné bolesti ruky, jsem si myslela, že to svoje snažení vzdám. Nakonec to, ale všechno dobře dopadlo a já pro Vás mám ten nejlepší a nejrychlejší recept na domácí majolku a tatarskou omáčku, která je tisíckrát lepší než z obchodu.