Bezový sirup

Inspirace

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.

  Ingredience

  • 60 a více bezových květů
  • 5 citrónů
  • 4kg cukru
  • 4 litry vody
  • 4 lžíce (cca. 55g) kyseliny citronové



Na bezový sirup musíme najít bezové květy nejlépe někde na záhrádce, rozhodně ne u silnice, bez broučků a super sesbírat před deštěm.

Pro výrobu sirupu toho nepotřebujeme opravdu mnoho.


Bez neoplachujeme, jinak se zbavíme toho nejlepšího, což je pyl. Pouze ručně vybereme broučky (pokud nějaké máme) a zároveň se zbavíme těch netlustších stonků a stopek.

Citrony oloupeme, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek.


Ve velkém hrnci převaříme 4 litry vody ( stačí vodu uvařit v rychlovarné konvici ) a necháme úplně vychladnout. Do převařené, vychlazené vody přidáme bezové květy, citron a zasypeme kyselinou citronovou.

Přiklopíme pokličkou a necháme pracovat 24 hodin v temnu a chladu.


Upozorňuji, že až po 24.hod odklopíte, zasáhne vás opravdu silná a krásná vůně.

Připravíme si další sterilní větší hrnec, provázek a čísté plátno či látkovou plenu.


Plenu natáhneme na hrnec a svážeme provázkem.

Poté přecedíme a vše opravdu důkladně vymačkáme.


Po vymačkání nám zbyde jenom toto.

Do vzniklé šťávy přisypeme 4 kg cukru a začneme vařit.


Vaříme do doby dokud se cukru zcela nerozpustí a sterilní naběračkou sbíráme vzniklou pěnu.

Sirup by se neměl vařit dlouho ( těsně pod bod varu ), jinak ztratí všechny vitamíny a to nechceme. Stačí opravdu krátce, cca 2 minuty


Ještě horké nalijeme do starilních lahví, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Ukládáme do temna a chaldna. Ředíme podle chuti.


Sirup je v letních měsících vhodný do limonád, v zimních pak do čaje.

Výběr z fotoreceptů

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky mohou být nejenom přílohou, ale i hlavním jídlem. Při přípravě tohoto jídla si vždy vzpomenu na mojí babičku, která je často vařila, když jsem byla malá.

Houbový krém

Jak už jste nejspíš zjistili, opravdu velice miluji houby a to připravené na všechny možné způsoby. Jedna z mých nejoblíbenějších jídel, je houbový krém. Často si polévku dávám i v restauracích, ale není nad to, uvařit si tuto dobrotu doma s láskou a z ručně sbíraných hub. Rozhodně se nebojte, že u plotny strávíte spoustu času. Polévka je neuvěřitelně rychlá a navíc překrásně voní a má dokonalou houbovou chuť.

Rebarborové muffiny

Na zahradě už vyrostla rebarbora tak ji musím pomalu začít zpracovávat. Výborný je koláč s rebarborou, ale co takhle z ní vytvořit něco jiného jako jsou muffiny? Staňte se machry na muffiny a zkuste tento univerzální recept, který můžete jakkoliv obměňovat jinými náplněmi.

Jemná kuřecí paštika

Homemade paštiky zažívají v České republice ohromný boom a nejdete ji snad v každé restauraci jako předkrm. Není se čemu divit, jsme národ paštikářů. Zkuste si ji připravit snadno a velice rychle doma, není to vůbec nic těžkého. Navíc oproti kupované budete vědět, že jediné co obsahuje jsou jen játra a žádné kůže či separáty.