Inspirace
Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.
Na bezový sirup musíme najít bezové květy nejlépe někde na záhrádce, rozhodně ne u silnice, bez broučků a super sesbírat před deštěm.
Pro výrobu sirupu toho nepotřebujeme opravdu mnoho.
Bez neoplachujeme, jinak se zbavíme toho nejlepšího, což je pyl. Pouze ručně vybereme broučky (pokud nějaké máme) a zároveň se zbavíme těch netlustších stonků a stopek.
Citrony oloupeme, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek.
Ve velkém hrnci převaříme 4 litry vody ( stačí vodu uvařit v rychlovarné konvici ) a necháme úplně vychladnout. Do převařené, vychlazené vody přidáme bezové květy, citron a zasypeme kyselinou citronovou.
Přiklopíme pokličkou a necháme pracovat 24 hodin v temnu a chladu.
Upozorňuji, že až po 24.hod odklopíte, zasáhne vás opravdu silná a krásná vůně.
Připravíme si další sterilní větší hrnec, provázek a čísté plátno či látkovou plenu.
Plenu natáhneme na hrnec a svážeme provázkem.
Poté přecedíme a vše opravdu důkladně vymačkáme.
Po vymačkání nám zbyde jenom toto.
Do vzniklé šťávy přisypeme 4 kg cukru a začneme vařit.
Vaříme do doby dokud se cukru zcela nerozpustí a sterilní naběračkou sbíráme vzniklou pěnu.
Sirup by se neměl vařit dlouho ( těsně pod bod varu ), jinak ztratí všechny vitamíny a to nechceme. Stačí opravdu krátce, cca 2 minuty
Ještě horké nalijeme do starilních lahví, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Ukládáme do temna a chaldna. Ředíme podle chuti.
Sirup je v letních měsících vhodný do limonád, v zimních pak do čaje.
Z předchozího receptu si umíme udělat báječný knedlík a tak si taky musíme uvařit pořádnou omáčku. Křenovou omáčku jsem už dlouho nejedla a ani neviděla ve výběru v restauraci, nevím proč když je to taková bašta.
Nevím proč, ale včera se mi zastesklo po procházce v lese a sbírání hub. Využila jsem tak poslední zbyteček vlastnoručně nasbíraných, usušených houbiček a uvařila nejchutnější polévku, které je rychlá a sytá. Nemůžu pochopit, jak někdo nejí houby. Takovou dobrotu. Souhlasíte?
Podle mě jsou nejlepší dezerty ty co se nepečou a tento je u nás v rodině nejvíce oblíbený. Proto ho připravujeme na každé narozeniny a oslavy. Tento byl vyroben pro Lubánka,
Huráá, je tu pátek a spoustu z Vás už dnes začne odpočívat a přemýšlet, co bude dělat o víkendu. Bohužel nepatřím mezi ty šťastlivce, co mají volný víkend a musím jít do práce. Proto jsem se rozhodla dnes večer hodit nohy na stůl, dát si skleničku vína, načerpat síly na náročný víkend a udělat něco dobrého na zub. Pražené mandle jsou pro tuto příležitost absolutně ideální. Upozorňuji, že se od toho neutrhnete a budete neustále zobat.