Bezový sirup

Inspirace

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.

  Ingredience

  • 60 a více bezových květů
  • 5 citrónů
  • 4kg cukru
  • 4 litry vody
  • 4 lžíce (cca. 55g) kyseliny citronové



Na bezový sirup musíme najít bezové květy nejlépe někde na záhrádce, rozhodně ne u silnice, bez broučků a super sesbírat před deštěm.

Pro výrobu sirupu toho nepotřebujeme opravdu mnoho.


Bez neoplachujeme, jinak se zbavíme toho nejlepšího, což je pyl. Pouze ručně vybereme broučky (pokud nějaké máme) a zároveň se zbavíme těch netlustších stonků a stopek.

Citrony oloupeme, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek.


Ve velkém hrnci převaříme 4 litry vody ( stačí vodu uvařit v rychlovarné konvici ) a necháme úplně vychladnout. Do převařené, vychlazené vody přidáme bezové květy, citron a zasypeme kyselinou citronovou.

Přiklopíme pokličkou a necháme pracovat 24 hodin v temnu a chladu.


Upozorňuji, že až po 24.hod odklopíte, zasáhne vás opravdu silná a krásná vůně.

Připravíme si další sterilní větší hrnec, provázek a čísté plátno či látkovou plenu.


Plenu natáhneme na hrnec a svážeme provázkem.

Poté přecedíme a vše opravdu důkladně vymačkáme.


Po vymačkání nám zbyde jenom toto.

Do vzniklé šťávy přisypeme 4 kg cukru a začneme vařit.


Vaříme do doby dokud se cukru zcela nerozpustí a sterilní naběračkou sbíráme vzniklou pěnu.

Sirup by se neměl vařit dlouho ( těsně pod bod varu ), jinak ztratí všechny vitamíny a to nechceme. Stačí opravdu krátce, cca 2 minuty


Ještě horké nalijeme do starilních lahví, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Ukládáme do temna a chaldna. Ředíme podle chuti.


Sirup je v letních měsících vhodný do limonád, v zimních pak do čaje.

Výběr z fotoreceptů

Tortilla s kuřecím masem

Čím dál tím víc jsem si oblíbila jídla, která jsou na přípravu rychlá a dají se jíst jak teplé tak i studené. Tady je jeden super tip.

Čočková polévka

I když čočka nepatří k mým oblíbeným surovinám při vaření, ráda bych Vám představila recept na čočkovou polévku, kterou si i já s chutí dám. Polévku nezahušťuji a přidávám velké množství bylinek.

Čajové skořicové sušenky

Chcete před kamarády či příbuznými být za hvězdu a nevíte co připravit k čaji nebo kávě? Mám pro Vás ideální tip jak se blýsknout a překvapit něčím novým. Zkuste jednoduché křupavé sušenky, které jsou u nás velice oblíbené a navíc nádherně voní.

Vanilkové rohlíčky

Na věnci se zapálila již druhá svíčka a vánoce se kvapem blíží. A tak přišel čas na pečení, tento víkend jsem pomalu začala. Takové tradiční vanilkové rohlíčky provoní celou kuchyň a nedovedu si bez nich představit vánoce.