Bezový sirup

Inspirace

Je krásný slunečný den a tak vyrážím za právě dokvetlým černým bezem. Z květů lze totiž připravit výborný bezový sirup, za který v obchodě zbytečně zaplatíme nemalé peníze a zdaleka nechutná a nevoní tak, jako právě náš domácí. Nebojte se, není to nic složitého.

  Ingredience

  • 60 a více bezových květů
  • 5 citrónů
  • 4kg cukru
  • 4 litry vody
  • 4 lžíce (cca. 55g) kyseliny citronové



Na bezový sirup musíme najít bezové květy nejlépe někde na záhrádce, rozhodně ne u silnice, bez broučků a super sesbírat před deštěm.

Pro výrobu sirupu toho nepotřebujeme opravdu mnoho.


Bez neoplachujeme, jinak se zbavíme toho nejlepšího, což je pyl. Pouze ručně vybereme broučky (pokud nějaké máme) a zároveň se zbavíme těch netlustších stonků a stopek.

Citrony oloupeme, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek.


Ve velkém hrnci převaříme 4 litry vody ( stačí vodu uvařit v rychlovarné konvici ) a necháme úplně vychladnout. Do převařené, vychlazené vody přidáme bezové květy, citron a zasypeme kyselinou citronovou.

Přiklopíme pokličkou a necháme pracovat 24 hodin v temnu a chladu.


Upozorňuji, že až po 24.hod odklopíte, zasáhne vás opravdu silná a krásná vůně.

Připravíme si další sterilní větší hrnec, provázek a čísté plátno či látkovou plenu.


Plenu natáhneme na hrnec a svážeme provázkem.

Poté přecedíme a vše opravdu důkladně vymačkáme.


Po vymačkání nám zbyde jenom toto.

Do vzniklé šťávy přisypeme 4 kg cukru a začneme vařit.


Vaříme do doby dokud se cukru zcela nerozpustí a sterilní naběračkou sbíráme vzniklou pěnu.

Sirup by se neměl vařit dlouho ( těsně pod bod varu ), jinak ztratí všechny vitamíny a to nechceme. Stačí opravdu krátce, cca 2 minuty


Ještě horké nalijeme do starilních lahví, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Ukládáme do temna a chaldna. Ředíme podle chuti.


Sirup je v letních měsících vhodný do limonád, v zimních pak do čaje.

Výběr z fotoreceptů

Hovězí líčka na červeném víně

Raduji se z maličkostí. Jedna z nich je, když si mohu doma dopřát a uvařit stejně výborné a chuťově dokonalé jídlo jako v luxusní restauraci. Hovězí líčka jsou teď neuvěřitelně v kurzu a není se čemu divit. Je to naprostá delikatesa. Na jazyku se jen rozplývají a potěší chuťové pohárky každého z nás.

Zelňačka

Zítra mě čeká firemní vánoční večírek a tak jsem si radši připravila už dnes mojí oblíbenou zelňačku, která mě doufám postaví na nohy. A co máte Vy za oblíbené vyprošťovací jídlo?

Crumble s rebarborou

Crumble je typický anglický desert. Obsahuje pouze drobenku a ovoce. Je jedinečný v tom, že pouze měníme ovoce a pokaždé chutná jinak a můžeme ho dělat po ceý rok. Na jaře s jahodami na podzim se švestkami či rebarborou.

Carpaccio z pečené červené řepy

Podzim je snad nejhezčí období z celého roku. Stromy a listí mají krásné barvičky a i podzimní plody hýří různými barvami. Třeba taková červená řepa, na první pohled je nevzhledná a nudná, ale po zpracování je překrásně rudá a je ozdobou na talíři. Navíc je řepa neuvěřitelně zdravá a má božskou chuť. Je to jedna z mála podzimních plodin, která se dá zpracovat snad na všechny způsoby.